AP Photo Heng Sinith
ΥΓΕΙΑ

Kοροναϊός: Σύμφωνα με τα Google trends, για όλα φταίει μια μπίρα

Είναι χωρίς αμφιβολία το θέμα των ημερών κι αυτό βγαίνει και στο ίντερνετ.

Ο κοροναϊός ή coronavirus που τόνε λένε στα ξένα, έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, για να μην πούμε πανικό και μας πούνε υπερβολικούς. Που και πανικό να πούμε, εδώ που τα λέμε δεν το λες και τρελό φάουλ.

Μια ματιά να ρίξεις στις ειδήσεις ή ακόμα καλύτερα μια ματιά να ρίξεις στις εικόνες που μας έρχονται από την Γουχάν με το όνομα, εκεί που μια ολάκερη πόλη έχει αποκλειστεί από κάθε μέσο διαφυγής, για να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία του ιού και την νιώθεις την ταχυπαλμία. Τον ιδρώτα του άγχους στην αμασχάλη.

Φυσικό και επόμενο λοιπόν ο κοσμάκης, ο απλός λαουτζίκος, να στραφεί στο διαδίκτυο στην μεγάλη ψηφιακή γούρνα της πληροφορίας  για να μάθει πέντε πράγματα για τον ιό που απειλεί να κάνει μασκοφορό όλον τον πλανήτη.

Κάπου εδώ σταματάμε το τραίνο της λογικής και κατεβαίνουμε στην πλατφόρμα. Τεντώνουμε τα ποδάρια μας τα πιασμένα, ρίχνουμε μια ματιά γύρω μας, ρωτάμε αν έχει πουθενά ένα κυλικείο να πάρουμε έναν γκαφέ και δεν ανεβαίνουμε ξανά στο τραίνο. Όχι επειδή το ταξίδι μέχρις εδώ δεν ήταν φίνο, ούτε γιατί έχουμε παράπονα από το ον-μπορντ σέρβις.

Ο λόγος που για κανένα λόγο δεν ανεβαίνουμε εκ νέου στο τραίνο, είναι επειδή ο επόμενος σταθμός είναι αυτός που λέει ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ. Αυτό λέει ο χάρτης ο σιδηροδρομικός αυτό σας μεταφέρουμε.

Διότι αγαπητά παιδιά και εσείς γονείς και κηδεμόνες, ο κόσμος ανησυχεί σε τέτοιο βαθμό εξαιτίας του κοροναϊού που πλέον έχει αρχίσει να μπαίνει σε περίεργα σοκάκια σκέψης που μόνο σε ημίτρελα συμπεράσματα μπορούν να οδηγήσουν.

Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε τα αποτελέσματα που μας δώνουν τα Google Trends; Μετά τις 19 του Γενάρη λέει, κάθετη αύξηση σημείωσαν οι αναζητήσεις «beer virus» και «corona beer virus».

Πριν πάμε παρακάτω. Για να μην μας βγάλουμε όλους τρελούς, ασφαλώς να πούμε ότι κατακόρυφη αύξηση το τελευταίο διάστημα έχουν ερωτήσεις απόλυτα λογικές όπως «τι είναι ο coronavirus», «πώς μεταδίδεται ο coronavirus», «είναι θανατηφόρος ο coronavirus» και άλλα τέτοια σχετικά που και μυαλωμένα δείχνουν και απολύτως απαραίτητα στην προσπάθεια κατανόησης αυτού του ιδιαίτερα επίμονου και επικίνδυνου ιού.

Από εκεί και πέρα όμως και για να επιστρέψουμε στις αναζητήσεις που λέγαμε πριν, η ουσία του πάει-το-κάψαμε είναι πως κάποιες ανθρώπινες ψυχές, θεώρησαν λογική την σύνδεση μπύρα corona – coronavirus – τι μας κρύβουν.

Να κόψουμε λίγο την πλακίτσα. Να μιλήσουμε σοβαρά. ΑΔΙΚΟ ΕΧΟΥΝ;

Αν υπάρχει μια μπύρα που συμβολίζει την πλήρη αδιαφορία της καλοκαιρόμπυρας αυτή είναι η Corona. Είναι και η Sol ασφαλώς, αλλά αυτή δεν μοιάζει με κάποιο ιό στο όνομα, οπότε την αφήνουμε στην άκρη για την ώρα, την γλιτώνει.

Η Corona λοιπόν είναι ο ορισμός του κάνει-ζέστη-πιάσε-μια-δροσά. Δεν ξέρω γιατί, δεν ξέρω τι σατανικό σχέδιο μάρκετινγκ την έφερε σε αυτό το σημείο, αλλά η κυρία βάλε-μια-φέτα-λάημ στο στόμιο του μπουκαλιού έχει καταφέρει να έχει τον πλήρη έλεγχο του συγκεκριμένου σημείου της μπυροβιτρίνας. Αφήνουμε στην άκρη πως κάποιοι μπαρόβιοι δεν έχουνε λάημ και σου βάζουν φέτα λεμόνι λες και θα φας μοσχαράκι λεμονάτο, γιατί αυτό είναι ένα άλλο θέμα, πολύ μεγάλο δια να αναλυθεί εδώ χάμου.

Με αυτά τα δεδομένα, αρχίζει και ξεφλουδίζει το είναι-τρελοί-αυτοί-οι-google-άδες και αρχίζει να αποκαλύπτεται το πλήρες μέγεθος της κατάστασης. Το ζουμί της αν προτιμάτε. Είναι ελαφρώς τρελός αυτός που κάμει την σύνδεση corona και coronavirus; Ε καλά ναι. Είχε και έχει ο Κωφίδης μπούκλες; Αυτά δεν τα ρωτάνε, έχουν απάντηση στον αυτόματο. Αλλά από την ψυχοπάθα μέχρι το καλά-δεν-έχει-και-τόσο-άδικο η απόσταση έχει αποδειχτεί πολλάκις ότι δεν είναι και τόσο μεγάλη.

Ως εκ τούτου, μπορούμε να γελάσουμε με την καρδιά μας με αυτούς που ψάχνουν την σύνδεση ανάμεσα στην δημοφιλή μπύρα-τσίσο και τον coronavirus, αλλά επειδή τους τρελούς πρέπει και λίγο να τους καταλαβαίνουμε, οφείλουμε να τους δώσουμε πως οκ, υπάρχουν και κάποια ψίχουλα ρεαλισμού στον συλλογισμό τους.

Δηλαδή με σχωρνάτε, ΓΙΑΤΙ ΒΑΖΟΥΝ ΛΑΗΜ ή ΛΕΜΟΝΙΑ ή ΤΙ ΣΚΑΤΑ πάνω στο στόμιο του μπουκαλιού; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΞΙΝΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ; Μήπως έχετε δει καμια Άμστελ, καμιά Χάηνεκεν, καμιά Κάηζερ να βάζουν λεμόνια εκεί στο έμπα και να σου λένε «είναι πιο νόστιμη έτσι»; Για κανένα λόγο.

Αφήστε που δεν είμαστε και 100% σίγουροι από πού μας ήρθε ο ιός. Διότι ναι, φαίνεται να έγινε το κακό από αυτές τις αγορές άγριων ζώων εκεί στην Γουχάν, που πάνε και τρώνε κάτι δίπιτα με νυχτερίδες και κάτι τέτοια, αλλά μέχρι να το κλειδώσουμε μένει ένα μικρό παράθυρο ανοιχτό για να μπουν άλλα σεμινάρια, άλλα virus origin stories αν προτιμάτε.

Δηλαδή μια στιγμή. Σας έβαζαν μπροστά σας τώρα μια νυχτερίδα και μια μπύρα με λάημ απάνου και σας έλεγαν, «ένα από τα δύο μας έδωκε τον coronavirus». Η πρώτη σας αντίδραση δεν θα ήταν να πάτε με την συνονόματη; Μπέσα τώρα. Δεν χρειάζεστε να σκέφτεστε ότι θα σας πούμε τρελούς. Μιλήστε ειλικρινά.

Αλλιώς είχα ξεκινήσει το κείμενο. Όταν το ξεκίνησα σκεφτόμουν ότι ήθελα να καταλήξω σε κάτι του στυλ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΧΑΑΧΧΑΧΑΧΑ ΡΕ ΚΟΙΤΑΧΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΟΙ ΦΡΕΝΟΒΛΑΒΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΚΑΛΕΣΕΙ ΕΝΑΝ ΓΙΑΤΡΟ.

Αλλά μετά θυμήθηκα πως έχω πιεί Corona. Και πλέον είμαι μαζί τους.

Coronavirus – Corona beer – ΤΙ ΜΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ

ΚΑΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΝΑ.

   ***

Το κεντρικο δελτίο του Pantenna Τιβί, του πρωτου σε ακροαματικοτητα καναλιού του Παγκρατίου Αρκαδίας. Και το μόνο βασικά. Εξελίξεις, τάσεις, αληθινό ρεπορτάζ και δημοσιογραφία που δεν φοβάται να τα πει έξω απο τα δόντια.