AP Photo
ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Οι κανόνες του dating στην εποχή του, σύμφωνα με τους ειδικούς

Από ένα πρώτο ραντεβού μέχρι τα one-night stands, οι ειδικοί υγείας έχουν οδηγίες για τον έρωτα στα χρόνια του κορονοϊού.

Ο κορονοϊός κηρύσσεται επισήμως ως πανδημία, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε κοψοχολιάζει με alerts έκτακτης ανάγκης στο κινητό και εσύ ψάχνεις πώς να φτιάχνεις αντισηπτικό μόνος σου στο σπίτι.

Παρότι όμως οι Γάλλοι προτείνουν να μην φιλάς ούτε στο μάγουλο, ο κορονοϊός ακύρωσε το ρομαντικό σου τριήμερο στην Ιταλία και το Tinder στέλνει ειδοποιήσεις υγείας στους χρήστες του, ο έρωτας θα συνεχίσει να αντιστέκεται στα χρόνια του κορονοϊού, όπως έχει κάνει άλλωστε και σε όλες ανεξαιρέτως τις περιόδους κρίσης της ανθρωπότητας. Ανάμεσα στις 5 αισιόδοξες και 3 ανησυχητικές αλήθειες για τον κορονοϊό που καταγράψαμε πρόσφατα, αυτή η αλήθεια θα μπορούσε να είναι ο επίλογος στη λίστα μας.

κορονοϊός tinder Η ειδοποίηση υγείας του Tinder.

Επειδή όμως η πιθανότητα να γίνεις ο επόμενος στόχος του ιού ενδεχομένως να αποτρέπει την επαφή σου με οτιδήποτε αναπνέει εκτός των φυτών σου αυτόν τον καιρό, οι ειδικοί της υγείας δίνουν ήδη τις συμβουλές τους στα εγκεκριμένα μέσα και εμείς τις συγκεντρώσαμε παρακάτω.

ΠΡΙΝ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

«Αν σκέφτεσαι ‘νιώθω κάπως άσχημα, τρέχει η μύτη μου και δεν είμαι καλά’, μην πας στο ραντεβού», προτείνει η Anna Muldoon στο Vox. H Muldoon είναι πρώην σύμβουλος επιστημονικής πολιτικής στο Υπουργείο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών και αυτόν τον καιρό ερευνά τις επιδημίες σε σχέση με τις κοινωνικές κρίσεις στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

«Δείξε λίγο μεγαλύτερη προσοχή στο πώς αισθάνεσαι πριν πας σε ένα ραντεβού σε σχέση με αυτήν που θα έδειχνες τον κανονικό καιρό», συνέχισε. «Δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο να επιβάλλουμε την αποχή και να μη βγαίνουμε ραντεβού μέχρι να φύγει ο κορονοϊός, εν μέρει επειδή θα τρελαθούμε όλοι (γέλια). Η κανονική ζωή συνεχίζεται ως ένα βαθμό κατά τη διάρκεια εξάρσεων, και ιστορικά και τώρα. Αυτό δεν είναι εντελώς λάθος, γιατί οι άνθρωποι χρειάζεται να είμαστε άνθρωποι. Θα έλεγα να σκεφτόμαστε περισσότερο απλό σε σχέση με το dating».

«Είναι ok να ακυρώσεις ένα ραντεβού επειδή δεν νιώθεις καλά και το πρόσωπο που του το ακυρώνεις θα πρέπει να είναι χαρούμενο γι’ αυτό. Ειλικρινά όμως, είναι εντάξει να συναντάμε ακόμα ανθρώπινα όντα. Δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να χρειάζεται να κλειδωθείς στο σπίτι σου και να μην ξαναδείς άνθρωπο».

ΤΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Σε περίπτωση που έχεις έντονες επιφυλάξεις για ένα πρώτο ραντεβού, η Dr. Natasha Fuksina, διπλωμάτης στο Αμερικανικό Συμβούλιο Εσωτερικής Υγείας, πρότεινε την εναλλακτική του Skype ή του FaceTime στο Mashable. «Θα μειώσει κάποιους από τους φόβους», εξήγησε, «και θα βοηθήσει στο χτίσιμο της εμπιστοσύνης και της σχέσης στο μέλλον».

ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΤΕ

social network dating

«Ιστορικά και αυτή τη στιγμή, ένα από τα καλύτερα μέτρα δημόσιας υγείας που έχουμε για τέτοιες περιπτώσεις και όταν δεν έχουμε εμβόλιο, είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση», συνέχισε η Muldoon. «Αυτό σημαίνει την ακύρωση συναυλιών και μεγάλων events. Οπότε οι συναυλίες δεν είναι καλή ιδέα, ειδικά οι τεράστιες. Δεν θα πήγαινα σε ένα live με 10.000 άτομα αυτή τη στιγμή, αλλά μάλλον θα πήγαινα στην τοπική pub μετά τη δουλειά για να δω τους φίλους μου στο happy hour. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της μικρής κοινότητας και μιας μεγάλης ποσότητας κόσμου από διάφορα μέρη που συγκεντρώνονται σε έναν χώρο. Αν όμως ο κορονοϊός καταλήξει να έχει υψηλή μετάδοση και στην περιοχή μου, θα το σκεφτόμουν να πάω και στην pub».

«Αντί να πάτε στο καινούριο μπαρ που έχει πάντα συνωστισμό ή σε μία συναυλία», συμφώνησε και η Erika Schwartz από το Refinery29, η ιδρύτρια της της επιστημονικής ομάδας Evolved Science. «Κατευθυνθείτε σε ένα πιο ήσυχο bistro όπου θα έχετε χώρο να αναπνέετε – κυριολεκτικά».

ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

«Στην πρώτη φάση που βρίσκεστε σκέψου να ανταλλάξεις τη συνηθισμένη αγκαλιά καλωσορίσματος με ένα φιλικό νεύμα», συστήνει η Schwartz.

«Επίσης, παραγγείλτε ξεχωριστά ορεκτικά αντί να μοιραστείτε τα ίδια, ώστε να αποφύγετε την ανταλλαγή μικροβίων. Αν το ραντεβού σας ανεβάσει πυρετό και βήχει, μη φιληθείτε, μην αγκαλιαστείτε, μην πιάσετε τα χέρια σας. Βεβαιωθείτε ότι πλύνατε τα χέρια σας και μη μοιραστείτε φαγητό, ποτό ή οδοντόβουρτσες».

ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΤΑ ΦΙΛΙΑ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΞ;

ζευγάρι φιλιέτα ιταλία AP Photo

«Ναι, τυπικά είναι αλήθεια αυτό», εξήγησε η Muldoon όταν ρωτήθηκε αν ισχύει ότι ο ιός δεν κολλάει από το σεξ αυτό καθαυτό. «Τα φιλιά είναι ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μεταδοθεί ο κορονοϊός. Ο κορονοϊός δεν φαίνεται να μεταδίδεται σεξουαλικά. Παρ΄όλα αυτά, το σεξ σημαίνει στενή επαφή. Αναπνέετε ο ένας πάνω στον άλλο, γίνονται πολλά αγγίγματα. Υποθέτω θα μπορούσα να φανταστώ κάποιους να απολυμαίνονται όταν μπουν στο σπίτι, να κάνουν ντουζ και να φροντίζουν να μη βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά αυτό δεν ακούγεται και τόσο διασκεδαστικό (γέλια)».

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΚΑΙ ONE-NIGHT STANDS

«Το πρόβλημα με το one-night stand είναι το εξής: Συμβαίνει λιγότερη συζήτηση [κατά τη διάρκειά τους] ώστε να βεβαιώνονται οι άνθρωποι ότι παίρνουν σωστές αποφάσεις από την οπτική της υγείας», συνέχισε η Muldoon. «Εάν βρίσκεσαι σε τοποθεσία όπου δεν έχει υπάρξει σχεδόν καμία μετάδοση του ιού ακόμα είναι μάλλον εντάξει, αλλά το έβλεπα σαν ευκαιρία να εξασκήσω λίγο παραπάνω τις ικανότητες του φλερτ μου online [σε σχέση με τα apps]. Θα έκανα μεγαλύτερες συζητήσεις δηλαδή και ίσως θα απέφευγα τις επιτόπου αποφάσεις. Δεν μου αρέσει που το λέω, αλλά είναι πιθανό οι άνθρωποι να είναι λιγότερο ευθείς μεταξύ τους υπό τέτοιες συνθήκες, σε σχέση με το αν είχαν μιλήσει παραπάνω».

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΙΩΣΗ

ζευγάρι κίνα AP Photo/Kin Cheung

«Οι άνθρωποι έχουν κρατήσει οικογένειες και σχέσεις κατά τη διάρκεια εξάρσεων στο παρελθόν», έκλεισε η Muldoon. «Εάν συγκατοικείτε και ένας από εσάς αρρωστήσει, θα ήταν καλό εάν μπορούσε το άρρωστο άτομο να κοιμηθεί σε δικό του δωμάτιο και αν μπορούσατε να απολυμάνετε τα πράγματα που μοιράζεστε. Αυτό δεν είναι 100% δυνατόν πιθανότατα, αλλά είναι μια πολύ καλή συμβουλή για το τι να κάνεις αν ο ένας είναι άρρωστος στο σπίτι και ο άλλος όχι».