ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: 15 στοιχειωμένες φωτογραφίες από την Ιταλία

Με το ένα τέταρτο του πληθυσμού της σε καραντίνα, ο κορονοϊός μεταμορφώνει την Ιταλία από τουριστική υπερδύναμη σε σύγχρονη δυστοπία.

Με εξαίρεση την Κίνα, η χώρα που πλήττεται βαρύτερα αυτή τη στιγμή από την επιδημία του κορονοϊού είναι η Ιταλία. Ο κορονοϊός έχει θέσει από την περασμένη Κυριακή σε καραντίνα το ένα τέταρτο του πληθυσμού της, με στόχο να γίνει η εξάπλωση του ιού ελεγχόμενη.

Το μέτρο της Ιταλίας είναι πρωτοφανές για την Ευρώπη, αποκλείοντας προς το παρόν τη βόρεια περιοχή της Λομβαρδίας και μέρος του γειτονικού της Veneto. Εκτός από δημοφιλείς περιοχές της ακτίνας όπως το Μιλάνο, τη Βενετία και τη Λίμνη Κόμο, ο κορονοϊός έχει μετατρέψει και την τουριστική υπερδύναμη της Ρώμης σε δυστοπική έρημο.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε χθες ότι «τώρα που ο κορονοϊός έχει πατήσει σε τόσες χώρες, η απειλή της πανδημίας έχει γίνει πραγματική, αλλά θα είναι η πρώτη πανδημία στην Ιστορία που μπορεί να ελεγχθεί». Ο επιστήμονας συμπλήρωσε ότι, «η κατακλείδα είναι ότι δεν είμαστε στο έλεος του ιού».

«Είτε είναι πανδημία, είτε όχι, ο κανόνας του παιχνιδιού είναι ένας – μην το βάζεις ποτέ κάτω».

Ο ειδικός στις έκτακτες ανάγκες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, Dr. Mike Ryan, σύγκρινε την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να περιορίσει την κίνηση στον βεβαρυμένο Βορρά της με τη αρκετά μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η Κίνα όταν επικεντρώθηκε στην επιδημία των επαρχιών Wuhan και Hubei: «Το να μειώσεις τη ροή πιθανών μολύνσεων σε άλλες περιοχές μπορεί να προσφέρει σε αυτές τις ζώνες την ευκαιρία να προετοιμαστούν και πιθανώς να έχουν διαφορετικό αποτέλεσμα. Αυτό είδαμε στην Κίνα, είδαμε τις επαρχίες να λαμβάνουν το μήνυμα νωρίτερα και έτσι μπόρεσαν να προετοιμαστούν. Δεν θα σταματήσει απαραίτητα την αρρώστια από το να μετακινηθεί εκτός των ζωνών. Αυτό εκπροσωπεί για μένα μία συνετή προσέγγιση στρατηγικής. Δεν αποτελεί εγγύηση».

Ακολουθούν 15 φωτογραφίες από γνωστές πλατείες, εστιατόρια, αεροδρόμια, φυλακές και γειτονιές, που θυμίζουν σκηνικά σε κάποιο στούντιο παραγωγής του Hollywood.

 

Μία και μοναδική επιβάτης βγαίνει από τον σταθμό τρένων στο Μιλάνο.
Ένας άνδρας περπατάει στην πλατεία Duomo στο Μιλάνο.
Κρατούμενοι των φυλακών San Vittore διαμαρτύρονται μετά την απαγόρευση των επισκεπτηρίων.
Άδεια check-in counters στο Αεροδρόμιο Milano Malpensa MPX.
Το άδειο Αεροδρόμιο Milano Malpensa MPX.
Το άδειο Αεροδρόμιο Milano Malpensa MPX.
Μια άδεια γειτονιά στη Βόρεια Ιταλία.
Άδειες καφετέριες του Αεροδρομίου Milano Malpensa MPX.
Άδεια εστιατόρια στο Αεροδρόμιο Milano Malpensa MPX.
Πολίτης κάνει ποδήλατο έξω από το στάδιο San Siro κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ AC Milan και Genoa που έγινε κεκλεισμένων των θυρών.
Μία μάσκα έχει ξεμείνει στο κλειστό Κολοσσαίο.
Οι τουρίστες μένουν μακριά από το Κολοσσαίο και οι ειδικοί μιλούν για πιθανή νέα οικονομική κρίση στην Ιταλία λόγω της πτώσης του τουρισμού.
Άντρας σέρνει το καρότσι του στην άδεια υπαίθρια αγορά Campo dei Fiori στη Ρώμη.
Η Πλατεία Αγίου Μάρκου στη Βενετία φιλοξενεί ελάχιστους θαμώνες.
Άδειες καρέκλες και τραπέζια στην Πλατεία Αγίου Μάρκου στη Βενετία.