AP Photo/Lee Jin-man
GEORGE FLOYD

Πώς οι ορδές φανατικών της k-pop αχρήστευσαν ρατσιστικά hashtags σε Twitter και Instagram

Εμείς πάντα το λέγαμε πως η ποπ θα σώσει τον κόσμο.

Έγραφε πριν λίγες μέρες η Νίκη Μπάκουλη πώς οι k-pop stans (οι φανατικοί συγκροτημάτων κορεάτικης ποπ) κατάφεραν να αχρηστεύσουν ένα app-χαφιέ που η αστυνομία του Ντάλλας ήθελε να χρησιμοποιεί εναντίον των διαδηλωτών τις μέρες μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Όπως όμως ακριβώς το Love Yourself: Tear των BTS ακολούθησε το Map of the Soul: 7, έτσι και εδώ, τη μία πράξη σόσιαλ ακτιβισμού των k-pop φανατικών, ακολούθησε μια ακόμα πιο σαρωτικά μαζική.

Μπαίνω χτες κάποια στιγμή στο twitter, κοιτάζω τα trending topics, βλέπω #WhiteLivesMatter, μουρμουράω κάτι για τα ρατσιστικά κατάλοιπα και πάω να συνεχίσω τη ζωή μου, μέχρι που πάνω από το hashtag παρατηρώ κάτι αταίριαστο: τη λέξη “kpop”. Λέω, πώς στα κομμάτια συνδέεται η kpop με ένα hashtag φτιαγμένο σαν ρατσιστική αντίδραση στο #BlackLivesMatter;

Μπαίνοντας στο hashtag από περιέργεια, αντίκρυσα κάτι που δεν περίμενα: Ένα ατελείωτο κατεβατό από φωτογραφίες, gifs και βιντεάκια φανατικών της k-pop με τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες ή συχνά και τους εαυτούς τους. Ή και πράγματα που πολύ απλά δεν είχαν την παραμικρή σχέση με το οτιδήποτε.

Κι αυτό, απλά, αρκούσε. Ένα τουιτερικό κανάλι που είχε φτιαχτεί με σκοπό τη διάδοση αντιδραστικής και ρατσιστικής ρητορικής, είχε τόσο απλά και αποτελεσματικά γεμίσει με πλήρως άσχετη με το αντικείμενο πληροφορία, καθιστώντας το άχρηστο.

Σα να έχεις μια γραμμή εκτάκτου ανάγκης αλλά να είναι μονίμως κατειλημμένη (από ποπ φανς που τραγουδούν στον τηλεφωνητή τα αγαπημένα τους τραγούδια).

Στo Instagram συνέβη κάτι παρεμφερές, που ήταν λίγο και καρμικό ξεπλήρωμα του “ακτιβιστικού” φιάσκου της Τρίτης. Την Τρίτη μια ενέργεια διαδόθηκε αστραπιαία κατά την οποία χρήστες ανέβαζαν μια μαύρη εικόνα με αποτέλεσμα σύντομα μες στη μέρα, hashtags τα οποία χρησίμευαν για διάδοση πληροφοριών για συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στις ΗΠΑ, να εμφανίζουν στα αποτελέσματα τίποτα άλλο παρά ένα σερί από μαύρα κουτιά.

Την Τετάρτη συνέβη το εξής: Στο hashtag #WhiteoutWednesday χρήστες όχι ακριβώς ευαίσθητη στο Black Lives Matter κίνημα, αποφάσισαν να ποστάρουν λευκά κουτιά σαν αντίδραση. ΟΚ. Όμως κι αυτό το πιάσαν στα χέρια τους οι stans, κι εκεί που αρχικά υπήρχαν μόνο αντιδραστικά λευκά ποστ, σύντομα έβλεπε κανείς στιγμιότυπα από k-pop βίντεο, gifs, fancams, φωτογραφίες και ό,τι σχετικό και άσχετο. Αυτό θα πει αποτελεσματικότητα.

Ας περάσουμε μια στιγμή το μικρόφωνο στον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη Τζόρνταν Πιλ (του ‘Get Out’) να μας πει τη γνώμη του:

Σαφές.

Τελοσπάντων, τα δύο βασικά μαθήματα από όλο αυτό είναι να μην είμαστε ρατσιστές και να ακούμε BLACKPINK, αμφότερα έξοχοι τρόποι να ζει κανείς τη ζωή του.