ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ξέχνα όσα ήξερες για τα αυτοκίνητα πόλης

Μία νέα οπτική στο τι χρειάζεται ένας σύγχρονος εργαζόμενος στο κέντρο της πόλης.

Μου άρεσε πάντα ο όρος “αυτοκίνητο πόλης”. Και πάντα δίπλα σε αυτόν έβλεπες ένα αυτοκίνητο πολύ μικρό, πολύ ευέλικτο, θεωρητικά πολύ οικονομικό στις καταναλώσεις του. Πότε ήταν αυτό; Ήταν την εποχή που πάρκαρε ο καθένας σαν τον Ταρζάν στη ζούγκλα, που οδηγούσαν όλοι σαν να είναι σε αγώνα Φόρμουλα 1 και που οι κινητήρες ήταν βαθιά αντιοικονομικοί. Κυριότερα, ήταν σε μία εποχή που οι περισσότερες οικογένειες είχαν την άνεση ή την ψευδαίσθηση της άνεσης να έχουν ένα αυτοκίνητο για την οικογένεια και ένα “μικρό” για τις μετακινήσεις στην πόλη.

Η εποχή αυτή όμως έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Κι αν ρίξεις μια ματιά στις εξελίξεις στον σχεδιασμό αυτοκινήτων τα τελευταία χρόνια, θα δεις ότι η κατηγορία των SUV ήρθε για να δώσει ευέλικτα αυτοκίνητα με σύγχρονη τεχνολογία, οικονομικούς κινητήρες και άνεση που χαρίζει ένα οικογενειακό αυτοκίνητο. Γιατί μπορεί η πρώτη σου σκέψη να είναι να έχεις ένα αυτοκίνητο για να πηγαίνεις στη δουλειά σου αλλά αυτό που πραγματικά θέλεις είναι να έχεις ένα αυτοκίνητο που να τα συνδυάζει όλα. Θέλεις το Opel Grandland X.

Φωτογραφίες: Παντελής Ζερβός

Θα σου πω δυο λόγια για τη δική μου καθημερινότητα. Η μέρα μου ξεκινά στις 9 το πρωί που πηγαίνω στο γραφείο. Όχι πάντα με το κοστούμι που βλέπεις στις φωτογραφίες αλλά συχνά πυκνά με αυτό. Κι από εκείνη την ώρα μέχρι και τις 7 – 8 το απόγευμα που θα εγκαταλείψω το γραφείο, είναι τουλάχιστον δύο ή τρεις οι φορές που θα χρειαστεί να φύγω από την εταιρεία για κάποια επαγγελματική συνάντηση, για κάποιο event, για κάποιο ραντεβού. Τα περισσότερα στο κέντρο της πόλης και κάποια εκτός του κέντρου. Κι όταν φύγω από το γραφείο; Είτε θα πάω σπίτι, είτε θα πάρω την φαμίλια να πάμε βόλτα.

 

Το αυτοκίνητο όπως καταλαβαίνεις είναι μία μικρή επέκταση της καθημερινότητάς μου. Είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τη δουλειά μου αλλά ταυτόχρονα και ένας χώρος στον οποίο θέλω να απολαμβάνω κάποιες συνθήκες. Ακριβώς γιατί περνάω πάρα πολύ χρόνο εκεί μέσα. Θέλω ένα ευρύχωρο αυτοκίνητο για να χωρά τους συναδέλφους μου και την οικογένειά μου. Θέλω ένα άνετο αυτοκίνητο για να ξεκουράζομαι σε κάθε μία διαδρομή. Θέλω ένα σύγχρονο αυτοκίνητο, έναν σύμμαχο στη δουλειά μου και τις διαδρομές μου. Θέλω ένα αυτοκίνητο που να συνδυάζει τα χαρακτηριστικά εκείνου που ονομάζαμε κάποτε αυτοκίνητο πόλης με εκείνο που είναι το ονειρικό αυτοκίνητο για το 2018.

 

Η οθόνη αφής στο ταμπλό και το σύστημα Navigation που διαθέτει το Opel Grandland X, το άνετο και μοντέρνο σε σχεδιασμό σαλόνι, το σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί, η βοήθεια που σου δίνει στο παρκάρισμα με την προειδοποίηση τυφλού σημείου και το προηγμένο σύστημα υποβοήθησης παρκαρίσματος, το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος σε περίπτωση ανάγκης, το All Road Pack και όλες οι λειτουργίες του αυτοκινήτου αυτού, συνθέτου ένα μωσαϊκό με λόγους που με κάνουν να το επιλέγω για τις μετακινήσεις στην πόλη και εκτός αυτής.

Και είναι ακριβώς αυτές οι τεχνολογίες οι οποίες θα σου φανούν χρήσιμες σε κάθε μικρή ή μεγάλη διαδρομή σου στην πόλη.  Ιδού τρία απλά παραδείγματα:

1. Η προειδοποίηση τυφλού σημείου. Πόσα μικροατυχήματα θα είχαμε αποφύγει αν ξέραμε ανά πάσα στιγμή τι υπάρχει στο τυφλό σημείο; Με την προειδοποίηση τυφλού σημείου που διαθέτει το Opel Grandland X θα αντιλαμβάνεσαι πανεύκολα τα μηχανάκια που πετάγονται από το πουθενά όπως και τα αυτοκίνητα που κάνουν σφήνες και αλλάζουν λωρίδα απροειδοποίητα.

2. Η κάμερα οπισθοπορείας. Αυτό το σωτήριο εύρημα το οποίο όχι απλά σε βοηθά να παρκάρεις και να ξεπαρκάρεις αλλά σε κάνει να ξενοιάσεις κάθε φορά που θες να κάνεις όπισθεν σε ένα στενό που έχει διπλοπαρκαρισμένα, σε ένα σημείο που δεν βλέπεις τι γίνεται πίσω, σε μία θέση με κολωνάκια που είναι σε μέρος που ξεκάθαρα δεν θα έπρεπε να είναι.

3. Το αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης. Στην ζούγκλα αυτής της πόλης όπου κυριαρχεί ο νόμος του παράλογου, αυτή η λειτουργία θα σου φανεί πολύ πολύ χρήσιμη. Ακριβώς για να αποφύγεις το όποιο δυσάρεστο περιστατικό και να οδηγείς ήσυχος από και προς τη δουλειά σου.

 

Ο κυριότερος όμως λόγος που εγώ παθιάζομαι με αυτό το αυτοκίνητο είναι η συνδεσιμότητά του. Η ευκολία που δίνει σε έναν άνθρωπο που κινείται στην πόλη στο να βρίσκει με το συστημα Navigation πώς θα φτάσει ταχύτερα στον προορισμό του. Αλλά και το γεγονός ότι το κινητό μου τηλέφωνο συνδέεται άμεσα, φορτίζεται και λειτουργεί μαζί με το αυτοκίνητο για να είμαι εγώ άνετος και efficient στις μετακινήσεις μου.

Είμαστε σε μία εποχή που πρέπει να διαλέγουμε πολύ προσεκτικά μία τέτοια επένδυση. Και γι’ αυτό οφείλουμε κάθε τέτοια αγορά να ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν περισσότερο στη δική μας καθημερινότητα, στη δική μας check list με όσα ονειρευόμαστε να έχει το επόμενο αυτοκίνητό μας.

 

Δώσε μία ευκαιρία στο Opel Grandland X με ένα test drive και άφησέ το να σου κλέψει πρώτα την καρδιά και μετά το μυαλό.