ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Θυμάσαι τις φουτουριστικές οθόνες στο Minority Report; Ετοιμάσου να τις χρησιμοποιήσεις

Μέχρι τώρα η προβολή μια οθόνης και ο χειρισμός ενός υπολογιστή στον αέρα ήταν επιστημονική φαντασία. Μέχρι τώρα!

Συνήθως, η επιστήμη εμπνέει την τέχνη όπως σου είχε δείξει ο Χρήστος Χατζηιωάννου με τους καταπληκτικούς πίνακες DNA  που μπορείς να κρεμάσεις στον τοίχο σου και να δώσεις μια φουτουριστική διάσταση στη διακόσμηση σου.  Άλλες φορές, πάλι, οι οι μηχανικοί στίβουν το κεφάλι τους για να κάνουν πραγματικότητα την επιστημονική φαντασία με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της 360 Light Field Display που σου είχαμε παρουσιάσει παλιότερα.

Η περίπτωση όμως της Displair μιας οθόνης που αναπτύσσει μια ρώσικη εταιρεία από το Astrakhan, ξεπερνάει κάθε φαντασία. Ακόμα και αυτή που έκανε πραγματικότητα το Microsoft Kinect, ένα πολύ εξελιγμένο controller για videogames. Aκόμα και των σκηνοθετών του Minority Report.

Οι Ρώσοι μηχανικοί ανέπτυξαν μια τεχνολογία που μπορεί να προβάλει εικόνες στον αέρα και να λειτουργεί σαν επιφάνεια αλληλεπίδρασης υπολογιστή. Η τεχνολογία βασίζεται στη δημιουργία ενός ψυχρού περιβάλλοντος, στο οποίο προβάλλονται οι εικόνες σε μια θερμική κάμερα που ανιχνεύει τις κινήσεις των χεριών του χρήστη. Με τον τρόπο αυτό ανιχνεύει πολύ μικρότερες κινήσεις από τους συμβατικούς ανιχνευτές με κάμερα και τις μεταφράζει σε εντολές προς μια συμβατική υπολογιστική μονάδα.

Η τεχνολογία είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο και υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί ακόμα διάστημα μερικών ετών για να γίνει αξιοποιήσιμη εμπορικά. Πολύ περισσότερος χρόνος ίσως χρειαστεί για να πέσει και η τιμή της αφού υπολογίζεται ότι μια τέτοια οθόνη θα κοστίζει μεταξύ 4 και 30 χιλιάδων δολαρίων.