Sean Krajacic/The Kenosha News via AP
LIFE

Kyle Rittenhouse, ένα τέρας που γέννησε η ίδια η Αμερική

H υπόθεση που δίχασε την Αμερική έφτασε στο τέλος της με μία ετυμηγορία που δείχνει ότι η χώρα έχει πολλά να κάνει για να υπερβεί τον συστημικό ρατσισμό.

Tην Παρασκευή, ένα σώμα ενόρκων βρήκε τον Kyle Rittenhouse αθώο για όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονταν. Στις 25 Aυγούστου του 2020, στην Κενόσα του Γουϊσκόνσιν ο Rittenhouse σκότωσε δύο ανθρώπους και πυροβόλησε άλλον έναν με ένα ημιαυτόματο AR15 που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια επεισοδίων στις διαδηλώσεις του Black Lives Matter.

O Rittenhouse κατά τη στιγμή της τέλεσης των δολοφονιών ήταν μόλις 17 ετών ζούσε στο Ιλινόις. Παραβίασε τους κανόνες της Πολιτείας του αγοράζοντας ένα όπλο από τον πατέρα ενός φίλου του και βγήκε στον δρόμο για να προστατεύσει μία επιχείρηση από τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τη δολοφονία του Jacob Black από την τοπική αστυνομία. Ο Rittenhouse, που ήταν φανατικός οπαδός του Trump και του Blue Lives Matter, είχε έντονη παρουσία στα social media, ενώ τόνιζε αργότερα ότι «απλά έκανε τη δουλειά του».

Ποια ήταν αυτή; Όταν ξέσπασαν επεισόδια, εκείνος πήρε το όπλο του και πυροβόλησε προς μία ομάδα ανθρώπων που, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν έτοιμη να τον κυνηγήσει. Σκότωσε τον Joseph Rosenbaum (πυροβολώντας τον 4 φορές) και λίγο αργότερα τον Anthony Huber (μία φορά), ενώ τραυμάτισε και έναν τρίτο διαδηλωτή. Τελικά συνελήφθη και λίγους μήνες αργότερα οδηγήθηκε σε δίκη που δίχασε την Αμερική.

Το χρονικό της δίκης Rittenhouse

Στην έναρξη της δίκης, η πολιτική αγωγή τόνισε ότι παρότι υπήρξαν εκατοντάδες άνθρωποι που βίωσαν το χάος της 25ης Αυγούστου, ο μόνος που σκότωσε κάποιον ήταν ο κατηγορούμενος. Από την άλλη, η υπεράσπιση του Rittenhouse υποστήριξε ότι ο νεαρός βρισκόταν σε αυτοάμυνα. Ο ίδιος παρουσιάστηκε από τους δικηγόρους του ως ένα παιδί που ποτέ δεν ήθελε να κάνει κακό αλλά αντιθέτως να προστατεύσει την πόλη του από τους καταστροφείς. Η εκδοχή της αυτοάμυνας ήταν η βασική υπερασπιστική γραμμή, παρότι συχνά-πυκνά ο κατηγορούμενος είχε αποδειχθεί ότι υποστήριζε ακροδεξιές και ρατσιστικές ιδέες.

Η απολογία του Rittenhouse ήταν γεμάτη αυτοπεποίθηση, παρότι καλύφθηκε σε μεγάλο βαθμό από το στιγμιότυπο όπου ξέσπασε σε λυγμούς όσο αφηγούνταν τη δική του εκδοχή των γεγονότων. Συγκεκριμένα, τη στιγμή που ανακάλεσε στη μνήμη του τους πυροβολισμούς στον Huber, τον Rosenbaum και φυσικά τον Grosskreutz. Ο τρόπος που έκλαιγε χωρίς να υπάρχουν πουθενά δάκρυα δεν έπεισε πολλούς από εκείνους που είδαν την αντίδρασή του. Ο δικαστής πάντως έκρινε ότι θα ήταν σωστό να κάνει ένα διάλειμμα για να συνέλθει.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη δική του εκδοχή, ο Rittenhouse πήγε στην Κενόσα για να παρέχει ιατρική βοήθεια και να βοηθήσει στο σβήσιμο της φωτιάς που έβαζαν οι διαδηλωτές. Όπως τονίζει ο ίδιος βρέθηκε σε μία ομάδα «αγανακτισμένων πολιτών» βλέποντας έναν ντόπιο έμπορο αυτοκινήτων ο οποίος ζητούσε βοήθεια. «Το όπλο το πήρα για τη δική μου προστασία», τόνισε στην πολύ λογική ερώτηση του τι έκανε σε μία άλλη πόλη με ένα όπλο στα χέρια «δεν το σκέφτηκα ότι θα χρειαζόταν να το χρησιμοποιήσω για να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και τη ζωή μου».

Στη συνέχεια, τόνισε ότι δέχτηκε απειλές από τα θύματα και ότι φοβήθηκε για τη ζωή του, παρότι κανείς από τους τρεις ανθρώπους που πυροβόλησε δεν ήταν οπλισμένος.  «Αν είχα επιτρέψει στον κύριο Rosenbaum να πάρει το όπλο από τα χέρια μου, θα το είχε χρησιμοποιήσει και θα με είχε σκοτώσει με αυτό. Εμένα και πολύ περισσότερους ανθρώπους». Ως προς τον Huber, τόνισε ότι εκείνος προσπάθησε να το πάρει το όπλο και τον χτύπησε στον λαιμό με ένα skateboard. Πυροβόλησε μία φορά για προστασία του εαυτού του. Τα footage από βίντεο για εκείνη τη μέρα βέβαια δείχνουν άλλα.

Ο ρατσισμός στις ΗΠΑ καλά κρατεί

Με κάποιον τρόπο, ο Rittehnouse που για ένα μέρος της Αμερικής (μεταξύ των οποίων και τον Trump) έχει ηρωοποιηθεί κινδύνευε να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Κατάφερε να πείσει περί της αθωότητάς του το σώμα των ενόρκων. Ο επαναπροσδιορισμός της έννοιας της αυτοάμυνας θα είναι μόνο ένα από τα προβλήματα που γεννάει αυτή η απόφαση. Ένας άνθρωπος που ήρθε από άλλη πόλη κρατώντας παράνομα ένα όπλο στα χέρια και σκοτώνοντας δύο άοπλους, αθωώθηκε λόγω δήθεν αυτοάμυνας. O ίδιος ακούγοντας την απόφαση ξέσπασε και πάλι σε λυγμούς αυτή τη φορά συγκινημένος που κατάφερε κάτι που ομολογουμένως στην αρχή της δίκης φαινόταν αδιανόητο.

Ο Joe Biden που είχε προηγουμένως δηλώσει ότι πρόκειται για ακραίο ρατσιστή δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση και απέφυγε να απαντήσει για την προηγούμενη δήλωσή του. Από την άλλη, το κίνημα Black Lives Matter μέσω ενός tweet τόνισε ότι «το σύστημα λειτούργησε ως έχει σχεδιαστεί […] προκειμένου να προστατεύσει τη λευκή υπεροχή». Ο ίδιος ο Rittenhouse τόνισε ότι «δεν είναι ρατσιστής» και ότι στηρίζει το κίνημα για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών χρησιμοποιώντας τον γνωστό διπλό λόγο των υποστηρικτών της λευκής υπεροχής.

Ο Rittenhouse είναι ένα τέρας που γέννησε η Αμερική. Τα πάντα στον τρόπο που κινήθηκε από τον πανεύκολο τρόπο με τον οποίο ένας 17χρονος μπόρεσε να βρει όπλο, στην αυτοδικία και φυσικά τη ρατσιστική βία και το θεσμικό της ξέπλυμα. Τα συνθήματα είναι πολλά και η ήττα του Trump στις εκλογές σημαντική. Παρόλα αυτά, τα προβλήματα ως προς την ίδια την αντιμετώπιση της ανθρώπινης ζωής είναι τεράστια για την αχανή χώρα.