ΚΟΣΜΟΣ

Λίγο πριν τον πόλεμο, μία παγανιστική γιορτή στην Ουκρανία

Ντυμένοι ως τράγοι, αρκούδες, βόδια και γερανοί, πολλοί Ουκρανοί καλωσορίζουν το νέο έτος μέσα από την πολύχρωμη γιορτή της Μαλάνκα.  

Μαλάνκα, μία θεά της αρχαίας σλαβικής θρησκείας με πολλούς και ζωηρούς μύθους γύρω από το όνομά της. Ή αλλιώς η κόρη της Λάντα, της θεάς της άνοιξης, που ένα μοχθηρό φίδι έκλεψε και οδήγησε μέχρι τον Κάτω Κόσμο. Εκεί την κρατά φυλακισμένη σαν άλλη Περσεφόνη, καταδικασμένη σε μία σκοτεινή ύπαρξη, όσο ο κόσμος περιμένει υπομονετικά την επιστροφή της.

Αυτή γιορτάζουν οι Λευκορώσοι και οι Ουκρανοί στις 13 Ιανουαρίου κάθε χρονιάς, σε μία επίσημη αργία που ενώνει τους πολίτες με τις προαιώνιες (και όχι χριστιανικές) παραδόσεις του τόπου τους. Σύμφωνα μάλιστα με το Ιουλιανό ημερολόγιο η συγκεκριμένη μέρα σηματοδοτεί το νέο έτος – και η Μαλάνκα ένα είδος αναγέννησης.

Η φωτογραφική κάμερα του Associated Press βρέθηκε στο χωριό Κρασνοίλσκ της Ουκρανίας και κατέγραψε τους  εορτασμούς: τα σπίτια είναι ανοικτά σε όλους και οφείλουν να έχουν 12 διαφορετικά φαγητά για να προσφέρουν (κρέπες, πίτες, dumplings, και γενικά ένα πιάτο για κάθε μήνα του χρόνου) στους καλεσμένους όσο άνθρωποι ντυμένοι με προβιές και παραδοσιακές στολές περιτριγυρίζουν στους δρόμους του χωριού.

Η χαρά ήταν φανερή σε όλα τα πρόσωπα που συμμετείχαν σε αυτήν την παγανιστική γιορτή εκείνη τη μέρα, λίγες εβδομάδες πριν την εισβολή του ρωσικού στρατού. Ύστερα, ο πόλεμος έκανε την εμφάνισή του στην Ουκρανία.

Λίγη ξεκούραση για όσους συμμετέχουν στην παγανιστική γιορτή της Μαλάνκα, κάτω από τον ίσκιο ενός δέντρου.
Ένα από τα έθιμα που συνοδεύουν το πανηγύρι; Οι ηλικιωμένοι δίνουν χαρτζιλίκι στα πιτσιρίκια του χωριού Κρασνοίλσκ.
Η υπομονή καθώς και η αντοχή είναι πολύ σημαντική για όσους συμμετέχουν στη γιορτή της Μαλάνκα. Το να βάλεις κανείς το κοστούμι είναι μία χρονοβόρα διαδικασία.
Άντρες του χωριού, ντυμένοι με στρατιωτικά ρούχα, φυλούν σκοπιά στο κοντινότερο check point. H Ουκρανία βρισκόταν εδώ και καιρό επί ποδός πολέμου.
Ένα κοριτσάκι κρατά στα χέρια του χαρτονόμισμα που του έδωσαν ως δώρο δείχνοντας τρισευτυχισμένο.
Τρεις μικροί μασκαράδες ντυμένοι αρκουδάκια τραβούν όλα τα βλέμματα.
Το παγανιστικό πανηγύρι της Μαλάνκα, όπως φαίνεται από ψηλά.
Οι κάτοικοι του Κρασνοίλσκ στην Ουκρανία προχωρούν στους δρόμους του χωριού ντυμένοι καβαλάρηδες.
Ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές, οι άντρες του χωριού κάνουν προπόσεις. Το φαγητό και το ποτό παίζουν βασικό ρόλο σε αυτήν την παγανιστική γιορτή.
Οι παραδοσιακές και ιδιαίτερα τρομακτικές μάσκες της γιορτής τοποθετούνται πάνω στους φράχτες του χωριού.
Νεαρός άντρας, ντυμένος με την παραδοσιακή στολή αρκούδας που φέρει τα χαρακτηριστικά φτερά, περιμένει στην άκρη του δρόμου στο χωριό Κρασνοίλσκ της Ουκρανίας.