SCIENCE

Μας επισκέφτηκαν εξωγήινοι το 2017;

Ένας καθηγητής του Χάρβαρντ έχει όλα τα στοιχεία.

Ένας πολύ σημαντικός καθηγητής του Χάρβαρντ πιστεύει ότι μας επισκέφθηκε ένα εξωγήινο αντικείμενο το 2017 και νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε λίγη σημασία στα λόγια του. Δεν πρόκειται για κάποιον παλαβό συνωμοσιολόγο, αν και τώρα είναι η καλύτερη εποχή τους. Ο άνθρωπος έχει επιχειρήματα. Σοβαρά επιχειρήματα.

Στο βιβλίο του “Extraterrestrial: The First Sign of Intelligent Life Beyond Earth” που πρόκειται να κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό, ο θεωρητικός φυσικός Avi Loeb εκθέτει τη θεωρία του για ένα ιδιόμορφο αντικείμενο που εισήλθε στο ηλιακό μας σύστημα πριν από αρκετά χρόνια.

Το διαστρικό αντικείμενο -που ονομάστηκε “Oumuamua”- παρατηρήθηκε για πρώτη φορά μέσω του τηλεσκοπίου Pan-STARRS στο Παρατηρητήριο Haleakala της Χαβάης το 2017. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το αντικείμενο ταξίδεψε προς το ηλιακό μας σύστημα από την κατεύθυνση του Βέγα, ενός αστεριού που απέχει 25 έτη φωτός από τον πλανήτη μας, και μπήκε στο επίπεδο τροχιάς του συστήματος στις 6 Σεπτεμβρίου του 2017. Τρεις μέρες αργότερα, η πορεία του το έφερε πιο κοντά στον ήλιο. Στα τέλη του ίδιου μήνα, πέρασε με ταχύτητα περίπου 58.900 μιλίων την ώρα έξω από την τροχιακή απόσταση της Αφροδίτης, ενώ στις 7 Οκτωβρίου πέρασε έξω από εκείνη της Γης και στη συνέχεια «κινήθηκε γρήγορα προς τον αστερισμό του Πήγασου» προτού συνεχίσει την πορεία του στο μαύρο κενό.

Κάποιοι άλλοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το Oumuamua, το οποίο πιστεύεται ότι είναι το πρώτο διαστρικό αντικείμενο που εντοπίστηκε στο ηλιακό μας σύστημα, δεν ήταν τίποτα περισσότερο πέρα από έναν ακόμη κομήτη. Ωστόσο, ο Loeb, ο πρόεδρος του τμήματος αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, απορρίπτει αυτήν την υπόθεση, καθώς βασίζεται πάρα πολύ στη θεωρεία του «οικείου».

«Τι θα συνέβαινε αν ένας άνθρωπος των σπηλαίων έβλεπε ένα κινητό τηλέφωνο;», αναρωτήθηκε ενώ μιλούσε στη New York Post. «Έχει περάσει όλη του τη ζωή βλέποντας βράχια, επομένως λογικά θα πίστευε ότι και το κινητό ήταν απλά ένας λαμπερός βράχος».

Ο Loeb λέει ότι υπάρχουν δύο μεγάλες λεπτομέρειες που αποδεικνύουν ότι ο Oumuamua δεν ήταν απλά και μόνο ένας κομήτης, αλλά κάτι πολύ περισσότερο, ένα κομμάτι εξωγήινης τεχνολογίας. Η πρώτη λεπτομέρεια είναι οι διαστάσεις του αντικειμένου, καθώς υπολογίστηκε ότι ήταν «πέντε έως δέκα φορές μεγαλύτερο ως προς το ύψος του σε σχέση με το πλάτος του». Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι αυτό το σχήμα που είχε, το «σχήμα πούρου», δεν είναι τυπικό για ένα αντικείμενο που κινείται στον φυσικό χώρο.

Αλλά ο θεωρητικός φυσικός λέει ότι η μεγαλύτερη λεπτομέρεια που αποδεικνύει τη θεωρία του ήταν η ίδια η κίνηση του Oumuamua… Ήταν η δυναμική απομάκρυνση του αντικειμένου από τον Ήλιο.

Ο Loeb εξηγεί ότι η βαρυτική δύναμη του ήλιου κανονικά αναγκάζει ένα φυσικό αντικείμενο να κινηθεί γρηγορότερα καθώς πλησιάζει, και τελικά θα σπρώξει το αντικείμενο πίσω, προκαλώντας το να κινείται πιο αργά καθώς απομακρύνεται. Αυτό, λοιπόν, δε συνέβη με το Oumuamua, το οποίο επιταχύνθηκε «ελαφρώς, αλλά σε πολύ σημαντική έκταση, στατιστικά μιλώντας», όσο απομακρυνόταν.

«Αν δεν είμαστε μόνοι, είμαστε τα πιο έξυπνα παιδιά στη γειτονιά;», αναρωτήθηκε ο Loeb. «Αν υπήρχε ένα είδος που εξαλείφθηκε μέσω πολέμου ή επειδή άλλαξε το κλίμα του πλανήτη του, μήπως θα έπρεπε να πάρουμε παράδειγμα και να συμπεριφερθούμε καλύτερα; Αντ’ αυτού, σπαταλάμε τόσους πόρους της Γης πολεμώντας ο ένας τον άλλον».

Το βιβλίο “Extraterrestrial: The First Sign of Intelligent Life Beyond Earth” θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ στις 26 Ιανουαρίου.