SOCIAL MEDIA

Mastodon, το κοινωνικό δίκτυο που φιλοδοξεί να πάρει τη θέση του Twitter

Πώς λειτουργεί το μέσο που τόσα χρόνια παρέμενε στην αφάνεια και γιατί έχει αυξηθεί τόσο ραγδαία η επισκεψιμότητά του τις τελευταίες ημέρες.

Η εξαγορά του Twitter από τον Elon Musk με ένα ποσό της τάξης των περίπου 44 δισ. δολαρίων προκάλεσε αίσθηση σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ο δισεκατομμυριούχος, αμέσως μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας, δημοσίευσε ένα tweet στο οποίο ξεκαθάριζε πως το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο θα αλλάξει ριζικά και θα αποτελεί έναν χώρο που ο καθένας θα μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του.

Αρκετοί, όμως, είναι εκείνοι που, παρά τα λεγόμενα του Elon Musk, παραμένουν δύσπιστοι με τη νέα επιχειρηματική του κίνηση, θεωρώντας πως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο μια τόσο ισχυρή πλατφόρμα να περάσει στα χέρια ενός και μόνο ανθρώπου.

Έτσι, λοιπόν, αρκετοί είναι οι χρήστες του Twitter που αποφάσισαν να αποχωρήσουν και να απευθυνθούν σε άλλο κοινωνικό δίκτυο. Ένα από αυτά είναι το Mastodon, το οποίο έχει δει την επισκεψιμότητά του να ανεβαίνει κατακόρυφα τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Πώς λειτουργεί, όμως, το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο που όλα αυτά τα χρόνια ήταν στην αφάνεια και πόσο κακό μπορεί να κάνει τελικά στο Twitter του Elon Musk;

Τι είναι το Mastodon

Το Mastodon είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα που οι χρήστες του μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να φτιάξουν τα δικά τους μικρά κοινωνικά δίκτυα. Αν και η εμφάνιση και η λειτουργία του μοιάζει με εκείνη του Twitter, το κοινωνικό δίκτυο αποτελείται από μεμονωμένους διακομιστές που θέτουν τους δικούς τους κανόνες σχετικά με την εποπτεία του περιεχομένου που ποστάρεται. Οι χρήστες, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να εγγραφούν στον διακομιστή που τους ενδιαφέρει και να ξεκινήσουν την πλοήγηση.

Το Mastodon δίνει τη δυνατότητα για microblogging (κείμενα έως 500 λέξεις), αποστολή φωτογραφιών και μηνυμάτων και δημιουργία ιδιωτικών λογαριασμών. Ένα από τα μειονεκτήματα της πλατφόρμας μέχρι πρότινος ήταν πως λειτουργούσε αποκλειστικά στο web, ωστόσο πια υπάρχουν εφαρμογές που υποστηρίζουν τη χρήση τους από smartphones και χρησιμοποιούν λογισμικό iOS ή Android.

Το κοινωνικό δίκτυο ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2016 από τον Eugen Rochko, έναν Γερμανό προγραμματιστή. Για αρκετά χρόνια παρέμενε στην αφάνεια, ωστόσο, οι αντιδράσεις για τις πολιτικές του Twitter τους τελευταίους μήνες, αύξησε το κοινό του. Ο ιδρυτής του υποστηρίζει πως το χρησιμοποιούν σήμερα περισσότεροι από 3 εκατ. χρήστες σε όλο τον πλανήτη, ενώ υπολογίζει πως ο αριθμός τους θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο μετά την εξαγορά του Twitter από τον Elon Musk.

Μπορεί το μικρό αυτό κοινωνικό δίκτυο να σπάσει την κυριαρχία του Twitter;

Η απάντηση στο ερώτημα δεν είναι ακόμη εφικτή, ωστόσο, όπως παρατήρησε ο Eugen Rochko, το Mastodon τα τελευταία εικοσιτετράωρα παρατηρεί μια ραγδαία άνοδο στην επισκεψιμότητά του. Ο ίδιος, μάλιστα, έγραψε ένα μικρό κείμενο στην πλατφόρμα, ζητώντας συγνώμη από όλες τους χρήστες της, μιας και, ελέω των πολλών νέων χρηστών, οι servers έχουν κρασάρει.

«Το Mastodon.social κινείται με πολύ αργές ταχύτητες αυτήν τη στιγμή, καθώς υπάρχουν διπλάσιοι άνθρωποι που το χρησιμοποιούν ταυτόχρονα» σημείωσε χθες ο Rochko, προσθέτοντας: «όλοι εργαζόμαστε αδιάκοπα προκειμένου το Mastodon να επανέλθει στις κανονικές του ταχύτητες. Στο μεταξύ θυμηθείτε να προσκαλέσετε τους φίλους σας να εγγραφούν στο mastodon.org και όχι στο mastodon.social. Οι χρήστες δεν είναι απαραίτητο να βρίσκονται στον ίδιο διακομιστή για να σας ακολουθήσουν».

Ένας από τους διάσημους χρήστες που αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το Twitter μετά την εξαγορά του από τον Elon Musk ήταν και η ηθοποιός του Good Place, Jameela Jamil. Η ανακοίνωση έγινε μέσω ενός tweet της, στο οποίο ενημέρωνε τους 1 εκατ. ακολούθους της για τους λόγους που προβαίνει σε αυτή την ενέργεια.

Statistic: Most popular social networks worldwide as of January 2022, ranked by number of monthly active users (in millions) | Statista
Find more statistics at Statista

Η ίδια σημείωσε πως διαγράφει τον λογαριασμό της καθώς θεωρεί πως από εδώ και πέρα η δημοφιλής πλατφόρμα θα γίνει ένας χώρος στον οποίο θα πρυτανεύει η μισαλλοδοξία, ο μισογυνισμός και η ξενοφοβία. Στην αντίπερα όχθη, αρκετοί επικριτές της πλατφόρμας και δημοσιογράφοι με ακραία ρητορική, όπως ο Tucker Carlson και ο Mark Levin του Fox News, επέστρεψαν σε αυτή, υποστηρίζοντας πως ξημερώνει μια νέα μέρα για το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Statista, το Twitter χρησιμοποιούν μηνιαίως 436 εκατ. χρήστες παγκοσμίως. Το κοινωνικό δίκτυο με αυτή του την επίδοση βρίσκεται στην 15η θέση κάτω από Facebook, Youtube, WhatsApp, Instagram, Weixin / WeChat, TikTok, Facebook Messenger, Douyin, QQ, Sina Weibo, Kuaishoo, Snapchat, Telegram και Pinterest.

Όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία τα νέα στοιχεία για να δούμε εάν τελικά η εξαγορά του Twitter από τον Elon Musk έβλαψε ή ωφέλησε το κοινωνικό δίκτυο. Έως τότε μια βόλτα στο Mastodon δεν θα έβλαπτε.