ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Με σπουδές στα πανεπιστήμια Κύπρου, είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις

Πολλοί είναι σήμερα οι λόγοι για τους οποίους ένας απόφοιτος Λυκείου θα επιλέξει ο Σεπτέμβριος να τον βρει να κάνει το ξεκίνημα της φοιτητικής -και όχι μόνο- ζωής του σε ένα από τα πανεπιστήμια της Κύπρου.

Από τις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της πανδημίας έως την «έξοδο» των βρετανικών πανεπιστημίων από το κάδρο των διαθέσιμων επιλογών για σπουδές στην Ευρώπη, τα κυπριακά πανεπιστήμια έρχονται να καλύψουν ένα κενό στην προσφορά προγραμμάτων σπουδών, με προτάσεις που μοιάζουν να ανήκουν ήδη στο μέλλον.

Ένας προορισμός για σπουδές με… απ’ όλα

Η εμπειρία της φοιτητικής ζωής σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περιοριστεί μέσα σε ένα αμφιθέατρο, αντίθετα περιλαμβάνει μία σειρά από δραστηριότητες και ενασχολήσεις, οι οποίες συμπληρώνουν και εμπλουτίζουν με τον καλύτερο τρόπο τη διδακτέα ύλη και τα… sos που αναπόφευκτα θα συναντήσει κανείς μπροστά του. Η Κύπρος τα τελευταία χρόνια αποτελεί σημείο συνάντησης νέων από όλα τα μέρη του κόσμου, οι οποίοι συνδιαμορφώνουν ένα ποικιλόμορφο, κοσμοπολίτικο πλαίσιο, εντός του οποίου οι φοιτητές μπορούν να διασκεδάσουν και να ψυχαγωγηθούν, πάντοτε σε ένα περιβάλλον ασφαλές και φιλόξενο. Από τη συμμετοχή και παρακολούθηση πολιτισμικών και αθλητικών δραστηριοτήτων έως την έντονη νυχτερινή ζωή, κανένας δε θα μείνει παραπονεμένος, ό,τι προτεραιότητες κι αν έχει για τα πιο ξέγνοιαστα χρόνια της ζωής του.

Για μία εμπειρία ευρωπαϊκών προδιαγραφών από όλες τις απόψεις

Τα κυπριακά πανεπιστήμια έχουν ανέλθει σε δημοτικότητα ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο χάρη στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις τους, που τίποτα δεν έχουν να ζηλέψουν από ανάλογες υποδομές ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, αλλά και για όλα όσα συμπληρώνουν στο σύνολό της την ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική εμπειρία. Όλα ανεξαιρέτως τα διαθέσιμα προγράμματα σπουδών των κυπριακών πανεπιστήμιων όχι μόνο πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα εκπαίδευσης με καθηγητές διεθνούς εμβέλειας και διεθνώς αναγνωρισμένα πτυχία, αλλά είναι βέβαιο πως κάθε υποψήφιος φοιτητής θα βρει το πρόγραμμα σπουδών που θα ανταποκρίνεται απόλυτα στις ανάγκες και τις προσδοκίες του. Μάλιστα, εάν κανείς πραγματοποιήσει ενδελεχώς την έρευνα του, ενδέχεται να συναντήσει και ορισμένες προοπτικές σπουδών που δεν είχε καν φανταστεί, με ακαδημαϊκά αντικείμενα που μοιάζουν να έρχονται από το… μέλλον!

Δημοφιλείς κλάδοι σπουδών για φοιτητές από την Ελλάδα:

Φαρμακευτική

Πενταετή προγράμματα σπουδών πλήρως εναρμονισμένα με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα που παρέχουν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης για την προετοιμασία επαγγελματιών φαρμακοποιών και επιστημόνων ειδικών στον τομέα φαρμάκων. Στηρίζονται από καταξιωμένο διδακτικό προσωπικό και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια. Η γλώσσα διδασκαλίας είναι η ελληνική, ενώ οι απόφοιτοι μπορούν να εγγραφούν στο Συμβούλιο Φαρμακευτικής Κύπρου και να λάβουν άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος στην Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Ιατρική

Εξαετή προγράμματα σπουδών που διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα, αναγνωρισμένα διεθνώς και εγκεκριμένα από το World Federation of Medical Education (η ψηλότερη διάκριση για Ιατρικές Σχολές). Προσφέρουν κλινική άσκηση σε ιδιωτικά και κρατικά νοσοκομεία στην Κύπρο και το εξωτερικό και προσελκύουν φοιτητές από την κεντρική/βόρεια Ευρώπη μέχρι Αυστραλία και Αμερική. Απόφοιτοι Ιατρικής συνεχίζουν για ειδίκευση σε διάφορες χώρες της ΕΕ, των ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Νομική

Με εξειδίκευση, ανάμεσα σε άλλα, στο Ελληνικό Δίκαιο, και ύλη αντίστοιχη των ελληνικών Σχολών Νομικής, τα Προγράμματα Νομικής των κυπριακών πανεπιστημίων εφοδιάζουν τους φοιτητές με τα απαραίτητα ακαδημαϊκά προσόντα ώστε να είναι σε θέση να ασκήσουν το δικηγορικό επάγγελμα στην Ελλάδα χωρίς εξετάσεις επάρκειας. Τα Τμήματα Νομικής των κυπριακών πανεπιστημίων είναι στελεχωμένα από εξειδικευμένους και έμπειρους καθηγητές και νομικούς, ενώ εμπλέκουν τους φοιτητές σε επισκέψεις και άλλες δραστηριότητες που τους προσφέρουν χρήσιμες δεξιότητες και εμπειρίες.

Αρχιτεκτονική

Τετραετή και πενταετή προγράμματα σπουδών, ισότιμα με τα ελληνικά Α.Ε.Ι., με έμφαση τόσο στη θεωρητική όσο και την πρακτική κατάρτιση. Τα Τμήματα Αρχιτεκτονικής των κυπριακών πανεπιστημίων στελεχώνονται από διακεκριμένους αρχιτέκτονες – ακαδημαϊκούς και υποστηρίζονται από εξειδικευμένα εργαστήρια. Με το πενταετές πρόγραμμα οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα εγγραφής στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

Μηχανική και Πληροφορική

Με παράδοση στους τομείς της μηχανικής και της πληροφορικής, τα πανεπιστήμια της Κύπρου προσφέρουν μια σειρά από τετραετή προπτυχιακά προγράμματα σπουδών στη Μηχανική (mechanical engineering, electrical engineering, civil engineering, automotive engineering, κλπ) και την Πληροφορική (computer science, computer engineering κλπ). Οι φοιτητές έχουν στη διάθεσή τους εξειδικευμένα εργαστήρια και ευκαιρίες πρακτικής άσκησης, ενώ με την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου, που ολοκληρώνεται σε τρία εξάμηνα, μπορούν να εγγραφούν στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

Εάν λοιπόν ακόμη δεν έχετε καταλήξει στο μονοπάτι που θα πάρετε με το τέλος της Γ’ Λυκείου, ανακαλύψτε τώρα τις προοπτικές που σας ανοίγονται με τις σπουδές στην Κύπρο.

Σίγουρα θα βρείτε οπωσδήποτε ένα πρόγραμμα που θα ταιριάζει γάντι με τις απαιτήσεις και τα επαγγελματικά σας όνειρα!