© JEAN CLAUDE MOIREAU/Collection Christophel/AFP/VISUALHELLAS.GR
HOW TO

Μερικά τρικ για να γίνεις πιο γοητευτικός στους γύρω σου

Το φλερτ είναι πολύ πιο ευεργετικό για τον οργανισμό απ’ όσο νομίζουμε, αλλά το παιχνίδι μιας νέας γνωριμίας παραμένει μυστήριο. Χρειάζεσαι διαίσθηση και τις παρακάτω συμβουλές που συγκεντρώσαμε.

Το ανθρώπινο είδος δεν ταυτίζεται απόλυτα με τον Homo Sapiens, όπως απέδειξε πρόσφατα ο Σουηδός γενετιστής Svante Pääbo, κερδίζοντας έτσι το Νόμπελ Ιατρικής του 2022. Ανάμεσα στους κοντινούς και τους μακρινούς μας συγγενείς υπήρχαν τελικά γενετικές διαφορές, επηρεάζοντας παραδείγματος χάρη τον τρόπο που αντιδρούμε στις μολύνσεις, αλλά εκείνο το στοιχείο που έμεινε αμετάβλητο μέσα στην εξελικτική πορεία είναι η βαθιά κοινωνική μας φύση.

«Ο άνθρωπος είναι ον κοινωνικό, κι αν μπορεί να μείνει μόνος του, τότε είναι είτε ζώο είτε θεός», όπως αναγράφεται στην αρχαία ελληνική γραμματεία από τον Αριστοτέλη. Ως όντα κοινωνικά επιβιώσαμε, προστατευτήκαμε από τους θηρευτές, φτιάξαμε πολιτισμό, έπειτα πόλεις και μητροπόλεις, μέχρι που φτάνουμε στο σήμερα και τη συνήθειά μας να σκρολάρουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωση προς εκπλήρωση του ίδιου ακριβώς σκοπού: να νιώθουμε ότι είμαστε μέρος μιας ευρύτερης ομάδας, ότι είμαστε αρεστοί και κοινωνικά αποδεκτοί.

Έχει διαπιστωθεί μάλιστα από πάμπολλες έρευνες ότι το αίσθημα μοναξιάς σχετίζεται με την κατάθλιψη: συγκεκριμένα έχει παρατηρηθεί ότι το άγγιγμα και οι κοινωνικές επαφές οδηγούν στην παραγωγή οξυτοκίνης, η οποία με τη σειρά της μειώνει τα επίπεδα άγχους και συμβάλλει στην καλή διάθεση. Με άλλα λόγια, είναι απόλυτα λογικό να θες να είσαι αρεστός και γοητευτικός στους γύρω σου.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να το πετύχεις.

Να ακούς προσεκτικά

Μη βιάζεσαι να μιλήσεις, να απαντήσεις, να πάρεις θέση. Είναι φαινόμενο των καιρών μας οι συζητήσεις να μην αποτελούν διαλόγους αλλά παράλληλους μονολόγους, υστερώντας σε βάθος και ποιότητα. Ένα καλό τρικ είναι να επαναλαμβάνεις τα τελευταία λόγια του συνομιλητή σου, ώστε να καταλαβαίνει ότι σκέφτεσαι όσα λέει.

Κινήσου πιο νωχελικά

Από τον βασικό μελετητή της μη λεκτικής επικοινωνίας, τον Albert Mehrabian, γνωρίζουμε ότι μόλις το 7% της επικοινωνίας αντιστοιχεί στον προφορικό λόγο – το υπόλοιπο ποσοστό αφορά μηνύματα μη λεκτικής επικοινωνίας, είτε μέσω του τόνου της φωνής ή τη γλώσσα του σώματος. Γι΄αυτό και το σώμα σου πρέπει να ακολουθεί την ίδια στάση χαλαρότητας με τον λόγο σου – προσπάθησε να μην κινείσαι νευρικά, να μη φωνάζεις και γενικά να μη βιάζεσαι.

Δήλωσε τον φόβο σου

Δεν είσαι άτρωτος, ούτε υπάρχει κανένας λόγος να προσποιείσαι. Λέγοντας ανοιχτά ένα φόβο ή ένα πρόβλημα που σε απασχολεί, θα κερδίσεις την εύνοια της άλλης πλευράς, που αυθόρμητα θα προσπαθήσει να σε βοηθήσει, ή έστω θα εκτιμήσει την ειλικρίνειά σου. Πρόσεξε μόνο να μη στρέφεις συνέχεια τη συζήτηση προς τα εσένα, γιατί θα κουράσει.

Πρόσφερε σε ανύποπτο χρόνο

Η δοτικότητα πάντα εκτιμάται, αρκεί να μην εκφράζεται σαν υποχρέωση. Η καλύτερη ιδέα είναι να δείξεις ενδιαφέρον σε ανύποπτο χρόνο: μια ευγενική ερώτηση εάν ο άλλος αισθάνεται άνετα εκεί που βρίσκεστε, για παράδειγμα, είτε ένα μήνυμα στο chat σε δεύτερο χρόνο. Για τη Malavika Varadan, αυτή η δοτικότητα ξεκινάει από το ευθύ βλέμμα.

Κάνε ένα ελαφρύ πείραγμα

Το πετυχημένο χιούμορ λειτουργεί σαν αντικλείδι στην αμηχανία των καινούργιων επαφών. Το πείραγμα είναι γνωστό εργαλείο που ενώνει το γέλιο με τη φευγαλέα σωματική επαφή, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για να το κάνεις σωστά, χωρίς να είσαι παρεμβατικός. Κράτα κατά νου ότι πρέπει σε κάθε περίπτωση να είσαι ευγενικός και με τρόπο.