FITNESS

’28 μέρες μετά’ το μαραθώνιο

Η αποκατάσταση μετά το μαραθώνιο φαντάζει κάτι σαν θρίλερ. Σε κυνηγούσαν τα ζόμπι και μόλις βρήκες καταφύγιο στο σπιτάκι σου. Σημασία έχει ότι τα κατάφερες αλλά τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα της υπερπροσπάθειας.

Προφανώς οι συμβουλές που βρίσκονται παρακάτω δεν αφορούν όλους, 27 χιλιάδες δρομείς τρέξανε τον Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας, ζωή να χουν.

Εξαιρούνται οι pros για τους οποίους ήταν μια ακόμα κούρσα, εξαιρούνται οι έμπειροι δρομείς που έχουν αρκετούς μαραθώνιους στην καμπούρα τους και ξέρουν τι να κάνουν, εξαιρούνται όσοι τερμάτισαν σε καλό χρόνο για φυσιολογικούς ανθρώπους.

Οι συμβουλές αυτές αφορούν τη μάζα, την Αθήνα που κουτσαίνει σήμερα, την Αθήνα που το πήρε πατριωτικά, έκανε την προπόνηση της και κατέβηκε στο μαραθώνιο με στόχο τον τερματισμό.

Λοιπόν, οι κράμπες, το πιάσιμο και οι μυϊκοί σπασμοί είναι πιο συνηθισμένο φαινόμενο και από την κουβεντούλα για τον αγώνα. Εμφανίζονται τις αμέσως προσεχείς ώρες μετά τον αγώνα  για να διαρκέσουν από 3-4 μέρες μέχρι και μία εβδομάδα.

Είναι αποτέλεσμα της κόπωσης του οργανισμού, της εξάντλησης των ενεργειακών αποθεμάτων, της συσσώρευσης υγρών και τοξικών μεταβολιτών και της φυσιολογικής φθοράς των κυττάρων των μυικών ινών.

Η αποκατάσταση τους, φυσικά, ξεκινά αμέσως μετά το μαραθώνιο με χαλαρό τζόγκινγκ, μασάζ, τοπική χρήση πάγου, κατανάλωση άφθονων υγρών και ηλεκτρολυτών. Αλλά για αυτά τα πράγματα, έχουν φυσικά φροντίσει τα συνεργεία στο τερματισμό. Το θέμα είναι τι γίνεται μετά, όταν γυρίσεις σπίτι.

24 ώρες μετά

Η κατάθλιψη είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα ειδικά αν πέτυχες το στόχο σου. Η ευφορία μετά τον τερματισμό, η επιθυμία για ατελειώτο μπλα μπλα και την ανταλλαγή εμπειριών δίνει τη θέση της στο κενό. Η κούραση και ο πόνος σου δημιουργούν ερωτηματικά του τύπου “άξιζε η ταλαιπωρία;” ή “και τώρα τι;” Ψυχραιμία. Ότι έγινε έγινε, δεν χρειάζεται να πέσεις σε αυτές τις παγίδες. Αντίθετα, μπορείς να καταγράψεις τις παρατηρήσεις σου ώστε να κάνεις τον απολογισμό αργότερα. Δε χρειάζεται καν να θέσεις νέους στόχους χωρίς καθαρό μυαλό, θα έρθει η ώρα και γι’ αυτό.

Αν αισθάνεσαι ότι έχεις αρκετές δυνάμεις, μπορείς να δοκιμάσεις να τρέξεις -δε συνίσταται- σε μια μαλακή επιφάνεια αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί σύντομα θα αισθανθείς κόπωση. Εκεί είναι το όριο σου. Αν προσπαθήσεις να το υπερβείς πας για τραυματισμό. Αν θες οπωσδήποτε να προπονηθείς μπορείς να δοκιμάσεις κάτι λιγότερο επίπονο, ιδανικά κολύμπι. Αυτό θα ενισχύσει την κυκλοφορία του αίματος και την αποκατάσταση του οργανισμού χωρίς να ελλοχεύει ο κίνδυνος τραυματισμού.

7 μέρες μετά

Η πρώτη εβδομάδα μετά το μαραθώνιο συνοδεύεται από κόπωση ακόμα και για έμπειρους δρομείς. Ο οργανισμός σου χρειάζεται δύο πράγματα: Μπόλικο ύπνο και φαγητό για να μπορέσουν οι αναγεννητικές διαδικασίες να κάνουν τη δουλειά τους. Κοιμήσου καλά, μία ώρα περισσότερο από ό,τι συνήθως και φάε ισορροπημένα γεύματα με 50-60% σύνθετους υδατάνθρακες. Εδώ, ίσως, χρειαστούν κάπως αυξημένες ποσότητες πρωτείνης για να επιταχυνθεί η αναγέννηση του μυικού ιστού.

Σιγά σιγά μπορείς να επιστρέψεις στις προπονήσεις αλλά το σιγά σιγά σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς δρομείς και πολύ προσοχή για όλους. Μια καλή ιδέα είναι να αυξάνεις τα χιλιόμετρα προοδευτικά καθώς υποχωρούν τα συμπτώματα. Μια ακόμα πιο σίγουρη να περιμένεις να υποχωρήσουν εντελώς.

28 μέρες μετά

Θεωρητικά, και αν δεν έφτασες στα όρια της λιποθυμίας για να τερματίσεις, μετά την πρώτη εβδομάδα θα πρέπει να έχουν υποχωρήσει τα συμπτώματα της κόπωσης αλλά η παρουσία τους μπορεί να επιμείνει ακόμα για τον επόμενο μήνα. Η κούραση θα εμφανίζεται αν έχεις επιστρέψει στις προπονήσεις, ειδικά όταν επιχειρείς μεγαλύτερες αποστάσεις. Δεν είναι κάτι μόνιμο, αλλά χρειάζεται χρόνος μέχρι την πλήρη επιστροφή. Η υπομονή είναι το μεγαλύτερο προσόν του δρομέα άλλωστε.