FITNESS

Μην ξεχνάς τις διατάσεις, ακούς;

Σε βοηθάει να αποφύγεις τραυματισμούς, σου δίνει ευλιγισία, ελαστικότητα και ευκαμψία, καλύτερη απόδοση. Τι δεν καταλαβαίνεις;

Αν δεν ξέρεις τη θεωρία, εντάξει, πάω πάσο. Αν, όμως, έχεις κάνει έστω και μια στοιχειωδώς σοβαρή προπόνηση, ακόμα και στο curling, ακόμα και με προπονητή τον Χανς Μπάκε, θα έχεις ακούσει ότι χρειάζεσαι δέκα λεπτά διατάσεων πριν και μετά την προπόνηση. Γιατί σε βοηθάει να αποφύγεις τραυματισμούς, σου δίνει ευλιγισία, ελαστικότητα και ευκαμψία, καλύτερη απόδοση, μεγαλύτερο εύρος κίνησης και πολλά άλλα πράγματα που είναι πολύ τεχνικά αλλά όχι ασήμαντα.

Το ερώτημα τότε είναι γιατί τις ξεχνάς, τι δεν καταλαβαίνεις;

Θα μου πεις ότι οι προπονητές σου λένε μόνο “κάνε” και όχι “γιατί”. Ελεεινός ισχυρισμός. Τη γάτα την έχεις δει να τεντώνεται; Το σκύλο; Τον εαυτό σου μετά από ώρες στον καναπέ ή στην καρέκλα;

Δεν ξέρεις τι ακριβώς να κάνεις; Η γάτα δηλαδή ξέρει; Πάρε ένα πρόγραμμα από το google images, άσε έξω αυτές που πιάνεις τη μύτη αφού φέρεις το χέρι σου δύο βόλτες γύρω από το κεφάλι και κάνε τις υπόλοιπες.

Δεν ξέρεις ποια ακριβώς μέρη του σώματος; Δε χρειάζεται. Κάνε αυτά που νιώθεις λαπά. Αυτά που θα γυμνάσεις. Κάνε ένα πλήρες σετ. Κάνε όλο το σώμα. Δεν έχει σημασία. Κάνε κάτι τέλος πάντων. Από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις. Όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή.

Δεν μπορείς μόνος σου; Αν ναι; Κάτι τύπους που κυκλοφορούν με ομοιόμορφα μπλουζάκια και είναι τόσο πρησμένοι που νομίζεις ότι πάσχουν από ασθένεια του θυροειδή, τους ξέρεις; Λέγονται γυμναστές. Τους πληρώνεις για να σου δείχνουν, για να σε βοηθούν. Σε φοβίζει ο όγκος τους; Μπες σε ένα ομαδικό γιόγκα, τζάμπα είναι. Θα στα μάθουν καλά εκεί.

Το θέμα είναι ότι με την εμπειρία θα έρθουν και τα υπόλοιπα. Θα μάθεις ασκήσεις, θα βρεις τις διάρκειες και αν ανέβεις επίπεδο θα μπορέσεις να πας σε πιο σύνθετες ασκήσεις. Εδώ θα διαβάσεις τα βασικά.

Στήθος

Πάρε μια ελβετική μπάλα, γονάτισε δίπλα της, στήριξε το χέρι σου πάνω της και άφησε το σώμα σου να πέσει ελαφρά προς τα κάτω. Κράτα 10 δευτερόλεπτα, κράτα λίγο ακόμα, ξεφύσα. Αυτό ήταν μια επανάληψη. Κάνε δύο ακόμα. Από την άλλη μεριά τώρα. Βαριέσαι; Βάλε δύο μπάλες και κάνε τα δύο χέρια συγχρόνως. Ντρέπεσαι να γοντατίσεις; Βρες μια πόρτα και κάντες από όρθια στάση. Χρησιμοποίησε το μυαλό σου.

Πλάτη

Αυτή είναι η σωστή σειρά. Από τη μία ομάδα κατευθείαν στην ανταγωνιστική της. Βρες μια ελβετική μπάλα, γονάτισε μπροστά της με τα χέρια να στηρίζονται πάνω της και τέντωσε τους μύες της πλάτης. Τεντώνεις; Λαμπρά. Κάνε τώρα μια σωστή επανάληψη, όπως παραπάνω. Άλλες δύο τώρα. Έτοιμη η πλάτη

Δικέφαλοι

Τέντωσε το χέρι σου, τράβα τη παλάμη με το άλλο προς τα μέσα, κράτα, ξεφύσα, τέλος. Προς τα έξω τώρα. Μία επανάληψη. Κάνε άλλες δύο και άλλαξε χέρι. Από ότι κατάλαβες, σιγά σιγά αποκτάς εμπειρία. Δέκα δευτερόλεπτα διάρκεια τουλάχιστον, χωρίς να ξεκάνεις κάνα τένοντα, διάρκεια, εκπνοή στο τέλος.

Τρικέφαλοι

Μαθαίνεις σιγά σιγά, ε; Γι’ αυτό θα σου γράφω λιγότερα. Φέρε το χέρι σου πίσω από το κεφάλι σου. Με το άλλο πίεσε τον αγκώνα προς τα κάτω και κράτα. Μία επανάληψη.

Ώμοι

Ακόμα λιγότερα. Φέρε το αριστερό σου χέρι προς το δεξί μέρος του σώματος και με το άλλο πίεσε το προς το σώμα. Είναι τόσο απλό.

Μηριαίοι δικέφαλοι

Κάνε κάμψεις του κορμού προς τα εμπρός. Ντρέπεσαι; Τοίχο τοίχο.

Τετρακέφαλοι

Λύγισε το γόνατο και με το χέρι της ίδιας πλευράς τράβα το πέλμα προς τα πίσω και πάνω. Δεν μπορείς να σταθείς; Κρατήσου από κάπου. Σιγά σιγά θα δυναμώσεις και θα μπορείς χωρίς στήριξη.

Κάνε την προπόνηση σου τώρα και μετά άλλα δέκα λεπτά. Εντάξει παικταρά μου;