FITNESS

Μήπως είναι ώρα για “στέγνωμα”;

Ότι προπόνηση έκανες, έκανες. Τώρα πρέπει να φανεί η σκληρή δουλειά σου και να ανταμειφθείς

Ότι έκανες έκανες. Θέλω να πω ανέβηκες επίπεδο κάνοντας προσεκτικές προπονήσεις, μπήκες στον κόπο να καταλάβεις πως να ρυθμίζεις τις προπονήσεις σου για να μην είναι ούτε λίγο ούτε πολύ, πήρες δώρο αλτήρες και μπάρα στον εαυτό σου για τις βροχερές νύχτες του χειμώνα που είναι δύσκολο να πας στο γυμναστήριο και τέλος πάντων δούλεψες τίμια.

 

H αλήθεια βέβαια είναι ότι το six pack ήταν πάντα εκεί. Απλά τώρα έχεις και δουλεμένα δικεφάλια, τρικεφάλια, πλάτες και ώμους. Μένει μόνο να τα σμιλέψεις Φειδία μου. Να φύγει το πολύ λίπος, να ετοιμαστούν για την παραλία, να κάνουν το χαρακτηριστικό flex που κάνει κάθε αρσενικό όταν βρίσκεται σε διαδικασία αναπαραγωγής και να προκαλέσουν σεισμό στις θηλυκές ωοθήκες.

 

Τα περίφημα gains στη μυική μάζα έρχονται με κυριολεκτικά επιστημονική διατροφή (που μεταξύ μας τώρα είναι πολύ απίθανο να πετύχεις χωρίς χρόνια και χρόνια πειραματισμού ακόμα και αν ξέρεις τη θεωρία) ή αλλιώς με πολύ επιθετική κατανάλωση φαγητού. Κοινώς σαβούρωμα. Το οποίο αναπόφευκτα σε φορτώνει με λίπος. Γι’ αυτό το Νοέμβριο σου ‘χα πει αν θες γράμμωση ξεκίνα τώρα.

Δεν το εννοούσα κυριολεκτικά. Μπλόφαρα, αν θες. Γιατί τότε θα μπορούσες κάλλιστα να τα είχες παρατήσει με τη λογική ότι ξεκινάς το Πάσχα. Και τώρα όντως δε θα μπορούσες να κάνεις τίποτα  γιατί πρέπει να έχεις πίσω σου μερικούς μήνες προπόνησης για να κάνεις “στεγνωτήριο”. Η θελα να αποκλείσω μερικούς μερικούς: Αυτούς που έχουν να βάλουν σορτσάκι από τα Χριστούγεννα, που τραυματίστηκαν το Νοέμβριο, που έχουν ξεχάσει πόσα κιλάκια στη μπάρα για πιέσεις ώμων

 

Επομένως πάμε στο δια ταύτα. Τι κάνουμε τώρα. Οι επιλογές είναι οι γνωστές. Παίρνεις τα βουνά για καμιά δεκαριά μέρες και λιώνεις στην πεζοπορία. Πολύ αποτελεσματικό αλλά δύσκολο να γίνει. Παίρνεις το ελλειπτικό του γυμναστηρίου και το ξεπατώνεις. Μέχρι να έρθει το service. Και μετά ξανά. Εύκολο στη θεωρία αλλά πραγματικά δεν έχω δει κανένα να πετυχαίνει κάτι γιατί είναι εξαιρετικά βαρετό. Η λύση -τα έχουμε ξαναπεί- είναι βάρη-αερόβιο στη ίδια προπονητική ομάδα.

Έσκασες χαμογελάκι; Μπράβο αγόρι μου, ήξερα ότι μπορούσα να σε υπολογίζω. Αυτή, η τελευταία, είναι η πιο ρεαλιστική μέθοδος. Γιατί έχει πολύ μεγάλη ενεργειακή δαπάνη στο πρώτο κομμάτι με τα βάρη (που πρέπει να γίνει πρώτο για να αποφύγεις τραυματισμούς) και πρωτού ενεργοποιηθούν οι αποθήκες λίπους τις οποίες θα στοχεύσεις πρώτα με αερόβιο.

Πολυαρθρικές ασκήσεις (κωπηλατικές με μπάρα, lat machine, push-pull, squats) με αρκετά κιλά και λίγες επαναλήψεις όπως θα έκανες για δύναμη. Αν θες μπορείς να αυξήσεις τον αριθμό των σετ μειώνοντας τις επαναλήψεις όπως θα έκανες για αντοχή στη δύναμη. Χωρίς να το παρακάνεις.

 

Και εκεί πάνω στο μισάωρο, πάνω που έχουν πάρει οι αποθήκες λίπους μπροστά το γυρίζεις σε αερόβιο. Τώρα παιχταρά μου στοχεύεις στην ενέργεια που είναι αποταμιευμένη στη μπάκα. Χτύπα την αλύπητα. Στα προγούλια. Take no prisoners. Στα love handles. Kill ’em all. Έχεις πετύχει το απόλυτο, και επιπλέον παίζοντας δυναμικά στο πρώτο κομμάτι θα καις για αρκετό διάστημα μετά.

Δε μιλάμε για αδυνάτισμα, μιλάμε για στεγνωτήριο θυμίζω. Και μιλάμε με επιχειρήματα. Παίξε κυκλική προπόνηση με μπάρες και μετά έμπα σε ένα tae-bo το γυμναστήριο. Κάνε ένα push-pull με μπάρες και τροχαλίες και μετά ποδήλατο σε ομαλή διαδρομή χωρίς πολλές κλίσεις. Την επόμενη φορά κάνε πόδια και πήγαινε κολυμβητήριο. Κάνε δικέφαλους-τρικέφαλους και μετά μπες στο Kick Boxing. Αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να το ζορίσεις παίξε άνω κορμό στα βάρη και πόδια στο αερόβια. Ή ανάποδα. Η επιτυχία θα έρθεις -ΌΠΩΣ ΠΑΝΤΑ- από τη σωστή εφαρμογή και την επιμονή και όχι το ίδιο το πρόγραμμα.

Αλλά τέλος πάντων

ιδέες για κυκλική εδώ

ιδέες για τρέξιμο εδώ

ιδέες για προπόνηση με ποδήλατο εδώ