ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ
SPONSORED

Μη φοβάσαι, τόλμα, γιατί παντού υπάρχει ένα «είμαι δίπλα σου»

Μια φρέσκια και πάνω απ’ όλα συμπεριληπτική καμπάνια φέρνει στο προσκήνιο άτομα που τόλμησαν και πέτυχαν, έξω από κοινωνικά καλούπια. Είναι ευκαιρία να τα γνωρίσεις από κοντά.

Καθόλου εύκολο δεν ήταν στα τέλη των 90s να εισχωρήσει μια γυναίκα στο άβατο του τατουάζ και να πείσει τους εξπέρ να της δείξουν την τέχνη τους. Το ίδιο δύσκολο ήταν χρόνια αργότερα να ιδρύσει ένα κορίτσι το πρώτο πρακτορείο plus size μοντέλων στη χώρα μας, έχοντας ζήσει σε μια κοινωνία που προωθεί το «μην τρως γιατί θα παχύνεις». Επίσης, ούτε το να κάνεις την αναπηρία «κουλ» είναι εύκολο σήμερα, ανεβάζοντας memes και μιλώντας ανοιχτά για τετραπληγία, αλλά να που όλα αυτά έγιναν πράξη επειδή κάπου, κάποτε, κάποιοι άνθρωποι έβαλαν πείσμα να διεκδικήσουν το αυτονόητο – ότι η χαρά δεν αποκλείει κανέναν.

Μιλάμε για την πολυταξιδεμένη Electric Mama που ήταν η πρώτη γυναίκα που άνοιξε δικό της tattoo studio, για την Αλεξία Κούβελα με τα δύο πρακτορεία μόδας για plus size μοντέλα και τους αγαπημένους Cool Crips, που ρολάρουν με όχημα το χιούμορ. Ιστορίες απλών, καθημερινών ατόμων που επέλεξαν συνειδητά να κυνηγήσουν όσα η κοινωνία και η πολιτεία τους στέρησε και, τελικά, τα κατάφεραν. Ξεχώρισαν στον κλάδο τους και –το κυριότερο– έγιναν οι φάροι που δείχνουν τον δρόμο, εμπνέουν ακόμη περισσότερο κόσμο να κάνει τη μικρή ή μεγάλη επανάσταση της ζωής τους, μιας και άπαξ και το τολμήσεις «παντού υπάρχει ένα είμαι δίπλα σου», όπως λέει το νέο σύνθημα της μπύρας Mythos.

Αυτό το διάστημα, η αγαπημένη μάρκα με σύμβολο τον μονόκερο τρέχει μια πολύ φρέσκια και πάνω απ’ όλα συμπεριληπτική καμπάνια, εξολοθρεύοντας στερεότυπα και δίνοντας (κυριολεκτικά και μεταφορικά) βήμα σε άτομα που τα κοινωνικά καλούπια δεν τους χωρούσαν, οπότε αποφάσισαν να φτιάξουν περήφανα τα δικά τους. Άτομα όπως τα μέλη της WLG Female Stars, της πρώτης γυναικείας ομάδας gaming στη χώρα, είτε ο Νεκτάριος Παπαζαχαρίας που φροντίζει κακοποιημένα ζώα στην ύπαιθρο, η Κατερίνα Βρανά, η πρώτη “sitting down” standup comedian.

Οι «μυθικές» προσωπικότητες που σπάνε τα στερεότυπα

Τα στερεότυπα συντηρούνται, όπως είναι γνωστό, από στόμα σε στόμα. Πράγματα τα οποία δεν επιβεβαιώνονται επιστημονικά, ούτε εμπειρικά, αλλά για κάποιο λόγο εδραιώθηκαν στην κοινή συνείδηση. Ένα παράδειγμα; Ότι «plus size άτομα είναι από επιλογή με καμπύλες», όπως ανέφερε στη συνέντευξή της για το πρότζεκτ η Αλεξία, η οποία πρόσφατα άνοιξε δεύτερο πρακτορείο με μοντέλα που «σπάνε τα στερεότυπα της μόδας, όπως τα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα».

Η ίδια, μέχρι να μπει στον χώρο του modelling (κάτι που συνέβη λίγο από τρέλα, λίγο από τύχη) αδυνατούσε να αντικρίσει τον εαυτό της στον καθρέφτη. Πλέον, γνωρίζει ότι σε μια ιδανική κοινωνία δεν υπάρχουν διακρίσεις.

Για τον κόσμο του tattoo, το στερεότυπο λέει ότι εκείνοι που «βαράνε» τα σχέδια είναι σκληρά άτομα, που ζουν σαν ροκ σταρ. Πώς να χωρέσει σε αυτό το σύμπαν μια γυναίκα; Η VASSO σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρισμένα ονόματα του χώρου ως Electric Mama, αλλά για χρόνια βίωνε απαξίωση από τους πελάτες. Είδε επίσης κλειστές πόρτες, επειδή «ήταν γυναίκα» αλλά δε μάσησε.

Ίδιο πείσμα διαβάζεις και στο βλέμμα των Cool Crips. Ο Σπύρος και ο Γρηγόρης «καταδικάζουν τη μιζέρια απ’ όπου κι αν προέρχεται». Διαχειρίζονται μια από τις πιο απολαυστικές και απενοχοποιημένες σελίδες του ελληνικού ίντερνετ και οργανώνουν πάρτι πλήρως προσβάσιμα, όπου τα αμαξίδια χορεύουν με άνεση.

Πώς ξεκίνησαν όλα; Επειδή κουράστηκαν να ορίζουν τη ζωή τους οι ανάγκες των άλλων. Όπως λένε, «σκοπός μας είναι να κάνουμε την αναπηρία mainstream. Ρίχνουμε πρώτα τις άμυνες με το χιούμορ και μετά –μπουμ!– αναπηρική προπαγάνδα».

Πέρα από τις συνεντεύξεις και το επιπλέον υλικό της καμπάνιας «Είμαι δίπλα σου» που είναι διαθέσιμο (και πλήρως προσβάσιμο) εδώ, ο Mythos διοργάνωσε τον τρέχοντα μήνα εμπειρίες σχεδιασμένες ώστε να συμπεριλαμβάνουν όσους περισσότερους.γίνεται.

Μιλάμε για φρέσκα, διασκεδαστικά meet-ups για να γνωρίσει το κοινό από κοντά τους υπέροχους αυτούς ανθρώπουν, παίρνοντας παράδειγμα για το τόλμημα της δικής μας ζωής. Με την δροσιστική γεύση της μπύρας Mythos στο στόμα, την Πέμπτη 22 Ιουνίου στο τελευταίο meet up συναντάμε Κατερίνα Βρανά, WLG Female Stars και τον γκραφιτά Same84 για να μάθουμε πως «η χαρά βαριέται τα στερεότυπα».

Περισσότερες πληροφορίες εδώ, να είστε όλα εκεί.