ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μία εβδομάδα με το Windows Phone 7.5

Δοκιμάσαμε το νέο λειτουργικό της Microsoft για κινητά τηλέφωνα. Και σου παρουσιάζουμε τα συμπεράσματά μας.

Το 1998 ήθελες από το κινητό σου να έχει φιδάκι για να παίζεις. Το 2002 να μπορεί να παίζει τα MP3 σου. Το 2010 να μπαίνει στο internet σαν κανονικός υπολογιστής. Το 2012 θέλεις να κάνεις τα πάντα μέσα από μια συσκευή. Και με το Windows Phone 7,5 μπορείς.

 

Το HTC Radar έφτασε στα γραφεία της 24 Media αργά ένα απόγευμα. Δεν έμεινε στο κουτί του για πολύ. Μια sim, μια σύνδεση στο wireless της δουλειάς και μια αναπαυτική καρέκλα για να μπορέσω να “παίξω”.

Τα λοιπά φυλλάδια έμειναν στο κουτί. Μαζί και η κωδική ονομασία “Mango” της νέας αναβάθμισης. Όταν έχεις ένα κινητό προς δοκιμή στα χέρια σου, τα υπόλοιπα είναι περιττά.

Η πρώτη εντύπωση

Περίεργη για έναν άνθρωπο που έχει συνηθίσει άλλα λειτουργικά συστήματα. Μιλάμε όμως για ένα εύκολο σχετικά λειτουργικό. Εντολές, εικονίδια και επιλογές που δεν θα δυσκολέψουν τον χρήστη. Ίσα-ίσα που θα φανούν υπερβολικά εύχρηστα σε οποιονδήποτε έχει πιάσει ποτέ στα χέρια του κινητό τελευταίας γενιάς.

Και αυτή είναι μάλλον και η όλη φιλοσοφία της αναβάθμισης Windows Phone 7.5. Να δημιουργήσει έναν ιδανικό συνδυασμό χρηστικότητας και λειτουργικότητας. Αυτό δηλαδή που θες από την οιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή που παίρνεις στα χέρια σου.

Μια οθόνη στην οποία βρίσκεις εύκολα αυτό που χρειάζεσαι ανάμεσα στα εικονίδια. Μεγάλα εικονίδια να σημειωθεί, γιατί έχω δει πολύ κόσμο να κρατάει το κινητό του σε απόσταση 15 εκατοστών από τα μάτια για να μπορέσει να βρει αυτό που θέλει. Ενώ τα συγκεκριμένα εικονίδια στην οθόνη αφής 3,8 ιντσών με ανάλυση 480×800 του HTC Radar ήταν απλά πολύ βολικά και ευδιάκριτα.

Αυτό που ξεχωρίζει

Είναι αναμφισβήτητα η πλοήγηση ανάμεσα στις επιλογές. Το πόσο άμεσα μπορείς να χειριστείς τις επιλογές σου. Και το πόσο γρήγορα μπορείς να μεταβείς ανάμεσα στις επιλογές και τις εφαρμογές.

Κάθε πάτημα του δαχτύλου ανοίγει έναν μικρόκοσμο, στον οποίο με δύο ελαφριές κινήσεις στην οθόνη μπορεί να browsάρεις οτιδήποτε χρειαστείς. Πολύ γρήγορα περνούσα από εφαρμογή σε εφαρμογή, χωρίς να την περιμένω να φορτώσει, χωρίς να την περιμένω να ανταποκριθεί.

Μπορείς σε δευτερόλεπτα να πλοηγηθείς από το προφίλ ενός φίλου σου (στο οποίο το λειτουργικό του Windows phone έχει μαζέψει όλα τα στοιχεία του, online και offline) άμεσα σε ένα email που σου έχει στείλει ή σε κάποια κοινή σας social εμπειρία. Όλη η συναναστροφή σου με ένα άτομο σε μία και μόνο επαφή.

Από το τελευταίο μήνυμα SMS που του έστειλες μέχρι μια ανάρτησή σου στο wall του ή μια ειδοποίηση σχετικά με εκείνον. Ώστε να μην χάνεις απολύτως τίποτα.

Ενώ τρία βασικά κουμπιά αποτελούν τον οδηγό και τη σανίδα σωτηρίας σου σε όσο άβολη στιγμή κι αν βρεθείς σε ένα μενού που δεν θα ήθελες να είσαι. Τρία κουμπιά για να ξεκινήσεις ξανά την πλοήγηση, να μεταβείς γρήγορα στο μενού, να πας ένα βήμα πίσω, να ψάξεις, να επιλέξεις, να αναιρέσεις. Τρία κουμπιά μόνο, για πάρα πολλές λειτουργίες.

Προσωπικά βρήκα την πλοήγηση στο συγκεκριμένο κινητό πολύ πιο εύχρηστη απ’ ότι σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή. Ίσως να έπαιξε ρόλο και η ταχύτητα 1GHz του επεξεργαστή του HTC Radar. Σίγουρα όμως το μενού είναι στημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να κάνει την πλοήγηση υπόθεση “παιδική”.

Από την άνεση του καναπέ

Το μεγαλύτερο κατόρθωμα των τελευταίων λογισμικών είναι η συγκέντρωση πολλών δυνατοτήτων σε μία και μόνο συσκευή. Με το λογισμικό του Windows Phone 7.5, μπορείς από την άνεση του καναπέ σου να ελέγξεις όλη την επαγγελματική και κοινωνική σου ζωή, να ψυχαγωγηθείς, να δράσεις και να αλληλεπιδράσεις.

Σκέψου έναν προσωπικό υπολογιστή χειρός, προσαρμοσμένο στις δικές σου απαιτήσεις και ανάγκες. Μερικές εφαρμογές, ελάχιστα πατήματα δακτύλου η μία από την άλλη, ειδικά σχεδιασμένες για να συνδυάζουν την πληροφορία και να σου την προσφέρουν με τον πιο απλό τρόπο.

Όλα groupάρονται και όλα ενωποιούνται. Ώστε να ομαδοποιείς εκείνους που θες, να ενημερώνεσαι για εκείνα που θες και να αλληλεπιδράς μόνο με εκείνους που θες. Γιατί ο χρόνος που περνάς στο κινητό σου δεν είναι ανάγκη να είναι βαρετός και περιττός. Μπορεί να είναι απλά χρήσιμος και να τον ξοδεύεις σε εκείνες τις ενέργειες οι οποίες σου είναι απαραίτητες. Γιατί να μαθαίνεις τα νέα οποιουδήποτε φίλου σου τη στιγμή που θες απλά να μάθεις τι κάνει μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων;

Χωρίς καν να χρειαστεί να σηκωθείς από την άνεση του καναπέ σου. Εγώ πάντως δεν σηκώθηκα για πολλές ώρες. Και τα 6 απογέυματα που πειραματίστηκα με το νέο κινητό που είχα στα χέρια μου.

Μερικά εργαλεία

Οι εφαρμογές είναι πολλές. Γιατί είναι πράγματι πολλές και οι εφαρμογές τις οποίες χρειάζεσαι. Η εταιρεία αναφέρει ότι διαθέτει πάνω από 30.000 εφαρμογές. Δεν πρόκειται να τις τσεκάρεις ποτέ όλες αλλά είναι βέβαιο ότι στο Marketplace θα βρεις εκείνες που σου ταιριάζουν.

Να δοκιμάσεις οπωσδήποτε την εφαρμογή People Hub. Ένα πολύ εύχρηστο εργαλείο για να παρατηρείς τι συμβαίνει στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης που διατηρείς, χωρίς να αναγκάζεσαι να πηγαίνεις από την μία εφαρμογή στην άλλη.

Οι εφαρμογές για τα βίντεο αλλά και τα παιχνίδια ήταν καλές. Καλύτερες και πιο βολικές απ’ ότι τις περίμενα και απ’ ότι μας έχει συνηθίσει η Microsoft.

Ειδικά η σύνδεση της κατηγορίας των παιχνιδιών με το Xbox Live, δίνει ακόμα περισσότερες δυνατότητες στους χρήστες της συγκεκριμένης κονσόλας αλλά και σε όσους θέλουν να πάρουν μια γεύση της εμπειρίας της μέσα από το κινητό τους.

Αλλά δεν έδωσα μεγάλη βάση σε αυτά. Γιατί το παν αυτή την εποχή είναι η επικοινωνία. Και ένα κινητό με ένα λογισμικό που σου προσφέρει τόσο καλή διαδραστικότητα με τις επαφές σου, οφείλει να βρεθεί στο προσκήνιο.

Στην μουσική, το αιώνιο παράπονο των χρηστών αφορά τα εξειδικευμένα προγράμματα που πρέπει να χρησιμοποιεί ο χρήστης για να περνάει τη μουσική του. Αφού όμως δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, η Microsoft φρόντισε ώστε το Zune να είναι φανερά πιο εύχρηστο από αντίστοιχα προγράμματα.

 

Όσον αφορά τα Trending specials, το οποίο είναι ουσιαστικά μια εφαρμογή που σε βοηθάει να ανακαλύψεις τις πιο χρήσιμες τοποθεσίες γύρω σου, σίγουρα θα αποτελέσει μια πολύ χρήσιμη εφαρμογή όταν ακόμα περισσότερος κόσμος αρχίσει να επισημαίνει τα δικά του αγαπημένα μέρη στον χάρτη.

Α και να μην ξεχάσω το multitasking που εμφανίζεται πολύ ευχάριστα σε αυτό το λειτουργικό και σου επιτρέπει να λειτουργείς περισσότερες εφαρμογές την ίδια στιγμή. Απαραίτητο για ανθρώπους που έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά. Ή που απλά θέλουν να ψυχαγωγηθούν ποικιλοτρόπως.

Προσωπική υπόθεση

Το μενού της Έναρξης διαμορφώνεται ανάλογα με το προσωπικό σου γούστο και τις δικές σου επιλογές. Χωρίς περιορισμούς. Μια ευχάριστη εναλλαγή σε σχέση με προηγούμενα περιβάλλοντα που σου έδιναν την ψευδαίσθηση της εναλλαγής, σε preset όμως πλαίσια.

Καρφίτσωσε αυτά που θες και ξεκαρφίτσωσε αυτά που δεν θες. Παίξε με χρώματα, εικόνες και εικονίδια όπως θα διαμόρωνες το background του δικού σου υπολογιστή. Χωρίς να σου επιβάλλει κάποιος να διατηρήσεις κάποιοα εικονίδια εκεί. Χωρίς να βρίσκεσαι στα στενά όρια κάποιοων προκαθορισμένων επιλογών στο bakcground και τα χρώματα.

Ένα βήμα μακριά

Πέρασα 7 ημέρες με το συγκεκριμένο κινητό. Χθες το πρώι, το κουτί επέστρεψε στην Microsoft. Μαζί και το κινητό και τα άπειρα notes που άφησα στον τοίχο της Έναρξης.

Το να αλλάξεις την πίστη σου στα λειτουργικά που χρησιμοποιείς είναι σίγουρα δύσκολο. Κι εκείνα όμως τα έμαθες αφού τα δοκίμασες. Εμείς σου λέμε απλά να κάνεις μια δοκιμή με ένα κινητό σε περιβάλλον Windows Phone 7.5.

Όσο για εκείνους που έχουν ήδη ένα λειτουργικό Windows Phone 7, η αναβάθμιση είναι ήδη διαθέσιμη. Περισσότερη βοήθεια και οδηγίες μπορείς να βρεις στο εξειδικευμένο site της Microsoft για το λογισμικό.

Το βέβαιο είναι ότι το λειτουργικό Windows Phone 7.5 μπορεί να σε υπηρετήσει πιστά. Και να βελτιώσει αισθητά την ζωή σου μέσα από μία και μόνο οθόνη κινητού.