ΣΠΙΤΙ

Mια ματιά στο πιο παράξενο ξύλινο σπίτι του κόσμου

Ο Arthur Dyson δημιούργησε μία από τις πιο οικολογικές και φουτουριστικές κατοικίες του σήμερα.

Έχετε δει ποτέ σπίτι, η οροφή του οποίου, να μοιάζει με κύμα της θάλασσας; Αυτή την εικόνα θα αντικρίσουν όσοι βρεθούν μπροστά από το Creek House στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Οι φωτογραφίες της κατοικίας εντυπωσιάζουν από την πρώτη ματιά. Η ξύλινη οροφή μοιάζει λες και είναι φτιαγμένη από παζλ, ενώ ο τρόπος με τον οποίο έχει κατασκευαστεί, δημιουργεί ένα μικρό στέγαστρο ακριβώς έξω από την πόρτα.

Ένα σπίτι, όλο ξύλο

Το σπίτι είναι χτισμένο εξ ολοκλήρου από ξύλο, ενώ το μοναδικό τσιμεντένιο κομμάτι του, είναι τα σκαλιά που οδηγούν στην είσοδο, τα οποία, όμως, πρόκειται να αντικατασταθούν από βιώσιμα υλικά μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο τρόπος με τον οποίο έχει δημιουργηθεί βοηθά ώστε να αερίζεται συνεχώς και να απορροφά την υγρασία.

Το Creek House, στην πραγματικότητα, θέλει να ανατρέψει τον σύγχρονο τρόπο διαμονής και να ενώσει το σπίτι με τους εξωτερικούς του χώρους.

Οικολογικά σπίτια – η νέα τάση

 

Σχεδιαστής του σπιτιού είναι ο αρχιτέκτονας, Arthur Dyson, ο οποίος θεωρεί πως κατοικήσιμοι δε θα πρέπει να είναι μόνο οι εσωτερικοί αλλά και οι εξωτερικοί χώροι ενός σπιτιού.

Η κατοικία είναι χτισμένη μέσα στο δάσος, μόλις μερικά μέτρα μακριά από τον ποταμό Kings, και αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα οικολογικών κτισμάτων που σέβονται το φυσικό περιβάλλον.

Το τελευταίο διάστημα, όλο και περισσότεροι αρχιτέκτονες έχουν μπει στη διαδικασία δημιουργίας βιώσιμων σπιτιών, καθώς αυτά πέρα από οικολογικά, ελέω της εξοικονόμησης ενέργειας, είναι και οικονομικά, εξαιτίας της μειωμένης κατανάλωσης ρεύματος.