ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μία ολόκληρη χώρα σε αναζήτηση developer

Ένας δημοσιογράφος παρατηρεί απλά τον κόσμο γύρω του και τις τεράστιες χαμένες ευκαιρίες για μία ολόκληρη γενιά. Ιδού, ο κύκλος των χαμένων developer.

Πρέπει να είναι το εκατοστό request που περνά σε διάστημα τριών μηνών από τα social timelines μου που κάποια εταιρεία, κάποια start-up, κάποιος ιδιώτης ζητά έναν καλό developer. Και ομολογώ ότι κάθε φορά που βλέπω κάτι τέτοιο, σπεύδω να σκεφτώ πώς μπορώ να βοηθήσω μιας και θεωρητικά είμαι “στο χώρο”, μήπως υπάρχει κάποιος γνωστός χωρίς δουλειά. Και μπορώ πολύ ευθαρσώς να σου πω ότι από τους δεκάδες developers που γνωρίζω, δεν ξέρω έναν – ούτε έναν – που να είναι χωρίς δουλειά. Για την ακρίβεια που να μην πνίγεται στη δουλειά.

Είναι σίγουρα μία τρομακτική γενίκευση, από εκείνες που δεν συμπαθώ και πάρα πολύ. Αλλά ειλικρινά, στα χρόνια της κρίσης, παρακολουθώντας πολύ στενά διάφορες περιπτώσεις φίλων και αγνώστων να αναζητούν δουλειά, λαμβάνοντας δεκάδες μηνύματα κάθε μήνα για μία θέση στον ήλιο, μπορώ να πω με σιγουριά ότι την λέξη “developer” την άκουσα μόνο από την μεριά της ζήτησης.

Μία χώρα σε αναζήτηση developer, μία χώρα που θέλει να αναπτύξει το digital προφίλ της και δεν έχει αρκετά χέρια να το κάνει. Ειρωνικό, ε;

Σκέψου λοιπόν έναν τεράστιο τομέα της οικονομίας μας, έναν τομέα ο οποίος αναμφίβολα είναι σε άνθηση και ανάπτυξη μιας και τα websites έχουν γίνει οι νέες καφετέριες αλλά και εν γένει η κοινωνία ζητά digital λύσεις σε κάθε της πρόβλημα, να αναζητά ανθρώπινο δυναμικό και να μην βρίσκει; Το γιατί είναι πάρα πολύ απλό. Το ελληνικό Πανεπιστήμιο απέχει από την αγορά εργασίας όσο εγώ τώρα που γράφω το κείμενο από μία ξαπλώστρα στα Bora Bora. Οι περισσότερες σχολές και τα περισσότερα ιδιωτικά κολλέγια εκπαιδεύουν ανθρώπους σε αρχαϊκές βάσεις, σε συνθήκες εκτός αγοράς, σε ένα μοτίβο θεωρητικών σπουδών ενώ μιλάμε για κάτι τόσο εμφατικά πρακτικό και σύγχρονο.

 

Το Athens Tech είναι ένα κολλέγιο το οποίο αφιερώνεται στο computer science, με bachelors σε business informatics και internet computing, με masters σε  big data, security, web and mobile apps. Σε έννοιες και διαδικασίες σύγχρονες με όσα συμβαίνουν εκτός των τειχών του. Το Athens Tech είναι μια σύμπραξη του BCA με την εταιρεία Intracom, με την ακαδημαϊκή σφραγίδα του The University of Sheffield. Τα παραπάνω ονόματα και μόνο, αρκούν για να αντιληφθείς ότι η σύνδεση των σπουδών σου στο Athens Tech με την αγορά εργασίας είναι σχεδόν αυτόματη αν όχι δεδομένη.

Ας επιστρέψουμε όμως στο πρόβλημα. Και στο γιατί οδηγηθήκαμε ως εδώ. Βλέπεις, οι ακαδημαϊκές σπουδές στην Ελλάδα, συνηθέστερα λόγω έλλειψης πόρων και λιγότερο λόγω έλλειψης θέλησης, μένουν σε ένα θεωρητικό επίπεδο και ο κάθε απόφοιτος καλείται να μάθει την εκάστοτε δουλειά αφού πρώτα την κερδίσει. Κάτι που σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο.

 

Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον όμως που διψά για entrepreneurs στον χώρο της  τεχνολογίας, σε μία οικονομία που αν δεν είσαι digital μπορείς κάλλιστα να θεωρηθείς και νεκρός, πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχει μια ελληνική γενιά developers που να είναι έτοιμη να κατακτήσει τον κόσμο; Αυτή τη στιγμή στην χώρα υπάρχουν developers δύο ταχυτήτων. Υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι δουλεύουν σε ένα σοβαρό digital περιβάλλον, είτε μόνοι τους σε διάφορα projects είτε σε μεγάλες εταιρείες και εκείνοι οι οποίοι έχουν ελλειπέστατες σπουδές στο ζήτημα και περιορίζονται στο να παράγουν κάποια άθλια digital προϊόντα τα οποία συναντάμε καθημερινά σε websites, εφαρμογές αλλά και συστήματα.

Κι αν αυτό είναι το οικοσύστημα τώρα, γιατί να μην το αλλάξουμε μέσα στις επόμενες χρονιές; Γιατί να μην αντιληφθεί η γενιά που τώρα βγαίνει στην αγορά εργασίας ότι υπάρχει ένα τεράστιο κενό στην αγορά; Και όχι από εκείνα τα κενά όπως κάποτε αυτό των δημοσιογράφων και των διαφημιστών. Υπαρκτό κενό και σε σπουδές οι οποίες μπορούν να σου δώσουν εργαλεία για να κατευθυνθείς σε πολλούς διαφορετικούς τομείς της οικονομίας. Δεν ψάχνουν developers μόνο οι εταιρείες υπολογιστών, δεν ψάχνουν developers μόνο οι digital publishers, δεν ψάχνουν developers μόνο οι μεγάλες πολυεθνικές. Ψάχνουν όλοι, για μικρότερα ή μεγαλύτερα tasks, για μικρά ή μεγάλα projects.

 

Μέσα στους επόμενους μήνες θα ασχοληθούμε ξανά με το θέμα, γιατί παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον τόσο από την πλευρά των σπουδαστών του Athens Tech όσο και από την πλευρά της αγοράς εργασίας. Να δούμε όλους εκείνους τους τρόπους με τους οποίους το computer science και οι σπουδές σε κάτι τόσο σύγχρονο και τόσο πρακτικό μπορούν να βρουν εφαρμογή σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Μέχρι τότε, ξέρετε κανέναν καλό developer;