SHUTTERSTOCK
ΤΑΞΙΔΙ

Μία βόλτα σε 4 ξακουστά μουσεία της Τήνου

Από το σπίτι του Χαλεπά μέχρι τον μουσειακό χώρο του Κώστα Τσόκλη. Στο μοναδικής ομορφιάς κυκλαδίτικο νησί, βρίσκονται κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της χώρας.

Φυσικά και η Τήνος είναι πολλά περισσότερα από το νησί της Παναγίας, όπως το χαρακτηρίζουν. Όποιος δεν έχει βρεθεί απλά στη Χώρα της για μία ημέρα ή για ένα Σαββατοκύριακο-, αλλά έχει περπατήσει στα αμέτρητα χωριά της, έχει αγγίξει τα μάρμαρα που φυτρώνουν στο έδαφος της, έχει βουτήξει στα καταγάλανα νερά της, έχει δοκιμάσει τα τοπικά της εδέσματα και έχει αισθανθεί την ανακουφιστική δροσιά των δυνατών αέρηδων, τότε ναι, γνωρίζει ότι πρόκειται για ένα κυκλαδίτικο νησί μοναδικής ομορφιάς.

Αν λοιπόν φέτος το καλοκαίρι, βρεθείς στην Τήνο, ένα από τα πράγματα που σίγουρα θα κάνεις, πριν ή μετά το μπάνιο στην θάλασσα, είναι να επισκεφθείς τέσσερα διάσημα μουσεία της, που βρίσκονται μάλιστα σε τρία ξεχωριστά χωριά.

3 διάσημα χωριά, 4 ξακουστά μουσεία στην Τήνο

Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά (Πύργος)

Ο Πύργος είναι το μεγαλύτερο και ίσως ό,τι πιο γνωστό χωριό της Τήνου. Βρίσκεται στο Βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, απέχει 23 χιλιόμετρα από την Χώρα (λιμάνι) και το αποκαλούν το χωριό των τεχνών. Καθόλου τυχαία. Είναι ένας τόπος στον οποίο άνθισε η εικαστική τέχνη. Εκεί, γεννήθηκαν και δημιούργησαν μερικοί από τους σημαντικότερους Έλληνες γλύπτες και ζωγράφους, όπως ο Δημήτρης Φιλιππότης, ο Νικηφόρος Λύτρας και ο Γιαννούλης Χαλεπάς. Ο τελευταίος απέκτησε το δικό του μουσείο.

Το σπίτι στο οποίο έζησε μεταμορφώθηκε σε μουσείο. Στα δωμάτιά του, εκτός από τα σημαντικότερα έργα του, σκίτσα του ίδιου και φωτογραφικό υλικό, εκτίθενται και τα προσωπικά του αντικείμενα. Όταν μπαίνεις στο υπνοδωμάτιο και στο εργαστήριό του σου δημιουργείται η αίσθηση ότι ο θρυλικός αυτός γλύπτης δεν έφυγε ποτέ από τη ζωή. Πετάχτηκε στον Πλάτανο για καφέ και θα επιστρέψει.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11:00-14:30, 17:30-21:00, τηλ. 22830 31262.

Σύγχρονο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (Πύργος)

Το σπίτι του Χαλεπά δεν είναι ωστόσο το μοναδικό σημείο αναφοράς στην πολιτιστική ιστορία του Πύργου. Λίγο πιο έξω από την πλατεία του χωριού θα συναντήσεις το Σύγχρονο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Στους χώρους του παρουσιάζεται η τεχνολογία του μαρμάρου, υλικού που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην αρχιτεκτονική και την τέχνη τόσο της Τήνου, όσο και της Ελλάδας εν γενεί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. 

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10:00-18:00, τηλ. 2283 031290.

Μουσείο Κώστα Τσόκλη (Κάμπος)

Επόμενη στάση στον Κάμπο, που βρίσκεται σε μία από τις λίγες εύφορες κοιλάδες του νησιού, 7χλμ. από τη Χώρα, και στον μουσειακό χώρο που δημιούργησε ο σπουδαίος εικαστικός Κώστας Τσόκλης στο πρώην δημοτικό σχολείο του χωριού. 

Στον προαύλιο χώρο, υποδέχεται το κοινό ο Αη-Γιώργης και ο δράκος, μία εντυπωσιακή εικαστική εγκατάσταση του καλλιτέχνη. Το μουσείο αποτελείται από τρεις αίθουσες/ενότητες, που φιλοξενούν ένα μέρος από το πολύμορφο έργο του.

Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 14:00 και 18:00- 21:00, Κάθε Τρίτη κλειστά, τηλ: 22830 51009, e-mail: [email protected]

Λαογραφικό Μουσείο Βωλάξ (Βωλάξ)

Ένα από τα πιο φημισμένα χωριά της Τήνου και ένα από τα πιο απόκοσμα τοπία της Ελλάδας είναι ο Βωλάξ. Ένα χωριό με σεληνιακό τοπίο χάρη στους ολοστρόγγυλους βράχους από γρανίτη που είναι διάσπαρτοι σε μία τεράστια έκταση. Πού οφείλεται αυτή η μοναδική ομορφιά του; Σύμφωνα με την επιστήμη στο φυσικό φαινόμενο της διάβρωσης του γρανίτη από την υγρασία και τον αέρα. Σύμφωνα με τον μύθο στους Τιτάνες, που συνήθιζαν να παίζουν πετροπόλεμο.

Εκεί λοιπόν, βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο που δημιουργήθηκε από τον σύλλογο του χωριού, το 1992. Αναπαριστά την πολιτισμική ιδιαιτερότητα της περιοχής μέσα από περίπου 250 εκθέματα, αντικείμενα της αγροτικής, εκκλησιαστικής, οικογενειακής ζωής του παρελθόντος.