Dimitris Kapantais / SOOC
ΠΟΛΗ

Μία βόλτα στον πρώτο Ιαπωνικό Κήπο της Αθήνας

Στον πυκνοκατοικημένο ιστό της γειτονιάς του Παγκρατίου, στο ύψος της Εθνικής Πινακοθήκης, δημιουργήθηκε ένας πνεύμονας πρασίνου με άρωμα Ανατολής. 

Θάμνοι, μπαμπού, σφενδάμια και ανθοκερασιές συνυπάρχουν με μυρτιές και δάφνες. Βράχοι και βότσαλα κλέβουν λίγη από τη δροσιά των μικρών λιμνών. Η έντονη βλάστηση συναντά το υγρό στοιχείο και η ιαπωνική τη μεσογειακή χλωρίδα. Μόλις μπεις σε αυτό το καταπράσινο τοπίο, σε διαπερνά κατευθείαν ένα ρεύμα ηρεμίας, γαλήνης. Αφήνεις πίσω σου την κίνηση στους δρόμους και τους καταιγιστικούς ρυθμούς της καθημερινότητας που έχει η ζωή στην πόλη, ενώ ουσιαστικά βρίσκεσαι μέσα σε αυτήν, στο πολύβουο κέντρο της.

Όλο αυτό το μαγικό σκηνικό το συναντάς με μία βόλτα στο κέντρο της Αθήνας. Είναι ο Ιαπωνικός Κήπος, ο πρώτος που δημιουργείται στην Αθήνα και είναι προσβάσιμος 24 ώρες το 24ωρο σε όλους. Ταυτόχρονα, είναι και το πρώτο θεματικό πάρκο της πρωτεύουσας. 

Μία βόλτα στον πρώτο Ιαπωνικό Κήπο της Αθήνας Dimitris Kapantais / SOOC

Εκτείνεται σε μία απόσταση 3,5 στρεμμάτων και βρίσκεται στον πυκνοκατοικημένο ιστό της γειτονιάς του Παγκρατίου, στη θέση του πάρκου Νηρηίδων και σε μικρή απόσταση από την Εθνική Πινακοθήκη, το Χίλτον, το Βυζαντινό Μουσείο και άλλα εμβληματικά αθηναϊκά κτίρια. Διαθέτει πέντε εισόδους και περικλείεται από τις οδούς Μιχαλακοπούλου, Νηρηίδων και Λεωφόρου Βασιλέως Αλεξάνδρου. 

Ένας Ιαπωνικός Κήπος με 50 δέντρα και 3.000 θάμνους στην καρδιά της Αθήνας

Οι ιαπωνικοί κήποι είναι από τα στοιχεία που διαμόρφωσαν την ιαπωνική κουλτούρα και αρχιτεκτονική, από τα παραδοσιακά πολιτιστικά και πνευματικά σύμβολα της χώρας με την ιστορία τους να χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ. Η δημιουργία τους συνδέθηκε από πολύ νωρίς με τον διαλογισμό, την ψυχική ανάταση, την ηρεμία του πνεύματος και την εξισορρόπηση του ying και του yang. Κυρίως όμως με την έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου να επιστρέφει στη φύση. Αυτό είναι και ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ιαπωνικής φιλοσοφίας, στο οποίο βασίστηκε ο σχεδιασμός της ζεν όασης του Παγκρατίου.

Μία βόλτα στον πρώτο Ιαπωνικό Κήπο της Αθήνας Dimitris Kapantais / SOOC

Ο δικός μας Ιαπωνικός Κήπος λοιπόν συνδυάζει συμβολισμούς και στοιχεία από διάφορες εποχές της ιαπωνικής παράδοσης, όπως είναι η ισορροπημένη εναλλαγή των στοιχείων της γης, του νερού και της φωτιάς και σχεδιάστηκε με βάση το Biophilic Design που στόχο έχει να γειώσει τον σύγχρονο άνθρωπο των πόλεων και να αναδιαμορφώσει τη σχέση του με το φυσικό περιβάλλον. 

Μία βόλτα στον πρώτο Ιαπωνικό Κήπο της Αθήνας Dimitris Kapantais / SOOC

Για την κατασκευή του απομακρύνθηκαν 180 κυβικά μέτρα μπετόν από κράσπεδα αλλά και μπάζα. Μεταφέρθηκαν 350 κυβικά γόνιμου εδάφους, δημιουργήθηκαν μικροί λόφοι και μικρές λίμνες και φυτεύτηκαν 50 δέντρα και 3.000 νέοι θάμνοι που προέρχονται τόσο από την ιαπωνική όσο και από τη μεσογειακή χλωρίδα. 

Η βόλτα σε αυτό τον τόσο διαφορετικό για τα δικά μας δεδομένα πνεύμονα πρασίνου είναι ένα νοερό ταξίδι στη μακρινή Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, εκεί που το πολυπόθητο zen mood βρίσκει το πραγματικό του νόημα.

Μία βόλτα στον πρώτο Ιαπωνικό Κήπο της Αθήνας Dimitris Kapantais / SOOC

Ο πρώτος Ιαπωνικός Κήπος της Αθήνας αποτέλεσε ιδέα «του Προέδρου του Ελληνο-Ιαπωνικού Συνδέσμου, Δημοσθένη Βρατσάνου. Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη της JT International Hellas και υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ιαπωνίας.