Εurokinissi
ΥΓΕΙΑ

Μήπως για τους πονοκεφάλους σου ευθύνεται (και) η ποιότητα του αέρα;

Ο λόγος που αισθανόμαστε όλοι άρρωστοι συχνά βρίσκεται ψηλά στον ουρανό και οι έρευνες το αποδεικνύουν.

Στις μικρές χαρές που μου προσφέρει η ζωή, είναι οι πληροφορίες που μου μεταφέρει ο υπολογιστής μου στη δουλειά, χωρίς να κουνήσω το δάχτυλο μου. Κάτω δεξιά στην οθόνη με ειδοποιεί για πράγματα που κρίνει πως είναι χρήσιμο να γνωρίζω.

Δεν έχω αλλάξει τις by default λειτουργίες (θέλω να διατηρεί την προσωπικότητα του το πρόγραμμα -aka δεν έχω ασχοληθεί ακόμα) κι έτσι τακτικά ενημερώνομαι για το χρηματιστήριο, με το οποίο δεν έχω ασχοληθεί ποτέ στη ζωή μου.

Κυρίως εστιάζω στα συμβάντα που κλείνουν δρόμους και κάνουν ακόμα πιο αφόρητη την οδήγηση στην Αθήνα και φυσικά, στις περιβαλλοντικές συνθήκες. Όχι όμως, μόνο αυτές που αφορούν τη θερμοκρασία και την υγρασία. Περιμένω με ενδιαφέρον να μου δοθεί η ποιότητα του αέρα. Σήμερα (Τρίτη 12/12) είναι «φτωχή». Ξέρεις ωστόσο, τι σημαίνει αυτό;

Γιατί είναι χρήσιμο να ενημερώνεσαι για την ποιότητα του αέρα

Ήξερες ότι μπορείς να βλέπεις την ποιότητα του αέρα κάθε μέρα και να κινείσαι ανάλογα, ώστε να προστατεύεις την υγεία σου; Υπάρχουν και ειδικά sites. Ένα είναι αυτό.

Όχι, η Πολιτεία δεν έχει ετοιμάσει κάτι για εμάς -μολονότι διαθέτει όλα τα εργαλεία και την υποχρέωση, βάσει του νόμου της ΕΕ του 2016 για τη στρατηγική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Όπως έχει πει ο Δρ. Άγγελος Σωτηρόπουλος, φυσικός PhD Msc και επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ) «Το να έχεις ένα early warning system είναι ζήτημα προσαρμογής. Αλλά δεν υπάρχει στη χώρα μας. Πώς ενημερώνεται ο κόσμος από την Πολιτεία που έχει προβλήματα υγείας;».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το European Enviroment Agency, το 2020 τουλάχιστον 238.000 άνθρωποι πέθαναν πρόωρα στην ΕΕ λόγω έκθεσης σε ρύπανση από PM2.5 άνω του επιπέδου των 5µg/m3 των κατευθυντήριων γραμμών του ΠΟΥ. Η ρύπανση από διοξείδιο του αζώτου οδήγησε σε 49.000 πρόωρους θανάτους στην ΕΕ και η έκθεση σε όζον σε 24.000.

«H γνώση υπάρχει, όπως υπάρχουν αρμόδιοι φορείς που κάνουν την πρόβλεψη, σε πανεπιστήμια και ιδρύματα» συνεχίζει ο κύριος Σωτηρόπουλος, «θα πρέπει να συνεργαστούν οι αρμόδιες διευθύνσεις για να δημιουργήσουν ένα εργαλείο-εφαρμογή, ώστε να ξέρουμε τι να κάνουμε για τα κουνούπια, τις ασθένειες, την αέρια ρύπανση.

Να γνωρίζουμε όπου και αν είμαστε αν υπάρχει κάποιο επεισόδιο που μπορεί να είναι επιβλαβές. Στην Αττική θα έχουμε πολλά, μετά και το κάψιμο της Πάρνηθας. Ούτε αυτό όμως δεν μπορούν να κάνουν. Δεν έχει προχωρήσει τίποτα από όσα αναφέρονταν στη στρατηγική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Άρα, δεν ενημερωνόμαστε και με ό,τι σχετίζεται με μετεωρολογικές ακραίες παραμέτρους. Δυστυχώς, είμαστε πολύ πίσω.

«Για να προστατέψεις την ανθρώπινη ζωή, πρέπει να έχεις κάνει όλα όσα προηγούνται του 112. Αυτό θα πρέπει να είναι το τελευταίο μέτρο».

Ως πολίτης, δεν θέλω να μου πεις «φύγε να σωθείς». Θέλω να είσαι οργανωμένος και να με προστατεύεις σε καθετί που σχετίζεται με τη ζωή μου. Είτε είναι αέρια ρύπανση, είτε είναι φωτιά, είτε πλημμύρα, είτε χιόνι, είτε αλλεργία – το πιο απλό. Μετά, αν τύχει να συμβεί κάτι τόσο ακραίο, τότε στείλε 112 να σωθώ». Συνεχίζουμε.

Τα επίπεδα ποιότητας αέρα

Βάσει του πρωτοκόλλου που ακολουθείται παγκοσμίως, η ποιότητα του αέρα αξιολογείται ως εξής:

0 έως 50 Καλή (σημαίνει ότι υπάρχει ελάχιστος ή καθόλου κίνδυνος για την υγεία που να σχετίζεται με την ποιότητα του αέρα και το χαρακτηριστικό χρώμα είναι το πράσινο).

51 έως 100 Μέτρια (υποδηλώνει αποδεκτή ποιότητα αέρα, με άτομα που είναι ευαίσθητα στη ρύπανση ή έχουν θέματα με την αναπνοή τους να ενδέχεται να παρουσιάσουν δυσμενείς επιπτώσεις, ανάλογα με τον τύπο των ρύπων στον αέρα -βλέπεις το κίτρινο χρώμα).

101 έως 150 Ανθυγιεινή για Ευπαθείς Ομάδες (υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με καρδιακές παθήσεις και πνευμονικές παθήσεις. -βλέπεις το πορτοκαλί χρώμα)

151 έως 200 Ανθυγιεινή (θεωρείται μη ασφαλές και οποιοσδήποτε μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από τη ρύπανση του αέρα -βλέπεις το κόκκινο χρώμα).

201 έως 300 Πολύ Ανθυγιεινή (πρόκειται για σοβαρό επίπεδο κινδύνου για την υγεία όλων και συχνά προκύπτει ειδοποίηση στο κινητό μας από τις εφαρμογές καιρού -βλέπεις το μοβ χρώμα).

301 έως 500 Επικίνδυνη (είναι πιθανό να εκδοθεί προειδοποίηση έκτακτης ανάγκης ή εκκένωσης -βλέπεις το καφέ χρώμα).

Το πρωί της Τρίτης 12/12, πριν τις 10.00 η ποιότητα του αέρα ήταν στο 131, με πρωτογενή ρύπο τα Σωματίδια PM2.5. Κυκλοφορούσαν κατά 54µg ανά m3. Η ετήσια οριακή τιμή είναι 25µg ανά m3. Δεν έχει θεσπιστεί ημερήσια. Στις συστάσεις που μου έκανε ο (Android) υπολογιστής μου ήταν να χρησιμοποιήσω ιονιστή και να έχω κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες. Οι άνεμοι των 6 χιλιομέτρων την ώρα και το 77% της υγρασίας, δεν διευκόλυναν την ιστορία.

Τι είναι τα σωματίδια PM2.5

Ο τύπος PM2.5 των αιωρουμένων σωματιδίων (το PM προκύπτει από το Particulate Matter) βρίσκονται διασκορπισμένα στην ατμόσφαιρα και χαρακτηρίζονται ως πολύπλοκος ρύπος, με αρνητική επίδραση στο περιβάλλον και την υγεία.

Το 2.5 σημαίνει πως η διάμετρος τους είναι έως 2.5μm και τα κάνει τα πλέον επικίνδυνα για τον άνθρωπο, αφού μπορούν και διεισδύουν βαθύτερα στο σώμα όπου και εναποτίθενται.

Στις πρωτογενείς πηγές σωματιδίων PM2.5 ανήκουν τα οχήματα, η διάθεση αστικών απορριμάτων, οι κεντρικές θερμάνσεις και οι βιομηχανίες -μεταξύ άλλων, όπως είναι η αφρικανική σκόνη, η ηφαιστειακή δραστηριότητα και οι φυσικές πυρκαγιές.

Πού οφείλεται η ρύπανση της ημέρας

Ως προς αυτό που συμβαίνει τώρα, οι ειδικοί εξηγούν πως οι πιθανότητες εμφάνισης αυξάνονται όταν σε εκτεταμένη περίοδο υψηλής πίεσης τους χειμερινούς μήνες, η ακτινοβολία φτάνει στο έδαφος «το οποίο και θερμαίνει.

Τη νύχτα, η απουσία της νεφοκάλυψης έχει ως αποτέλεσμα το έδαφος να χάνει θερμότητα με ταχείς ρυθμούς. Ο αέρας που έρχεται σε επαφή με το έδαφος ψύχεται. Ο θερμότερος αέρας ανυψώνεται και ενεργεί σαν καπάκι, παγιδεύοντας τον ψυχρότερο αέρα κοντά στο έδαφος.

Η ρύπανση, συμπεριλαμβανομένης εκείνης που προέρχεται από την οδική κυκλοφορία, παγιδεύεται επίσης. Το αποτέλεσμα είναι το στρώμα του αέρα που βρίσκεται εγγύτερα στο έδαφος, να μολύνεται όλο και περισσότερο. Αυτό συνεχίζεται έως ότου μεταβληθούν οι ισχύουσες μετεωρολογικές συνθήκες».