© Kaysha / Unsplash
ΣΧΕΣΕΙΣ

Μήπως οι μακροχρόνιες σχέσεις στηρίζονται στον έρωτα με την πρώτη ματιά;

Έρευνα ενός dating app έθεσε επί του μικροσκοπίου το “love at first sight” και τελικά, μάλλον είμαστε πιο ρομαντικοί από όσο νομίζουμε.

Έρωτας με την πρώτη ματιά. Συμβαίνει στα βιβλία, στις ταινίες, στις σειρές. Σε φίλους και γνωστούς. Έχει συμβεί και σε εσένα. Να την δεις και να αισθανθείς ότι διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα το κορμί σου. Να πεις ότι «αυτό ήταν, παιδιά, ερωτεύτηκα» και ας σε παρεξηγήσουν. 

Ο κεραυνοβόλος έρωτας υπάρχει. Είναι όμως αμφιλεγόμενος. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διατηρούν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με το κατά πόσο αυτό το πάθος της στιγμής μπορεί να οδηγήσει, καλύτερα να χτίσει τα θεμέλια, για μία σταθερή σχέση που θα εξελιχθεί μέσα στα χρόνια, για να καταλήξει ακόμα και σε σχέσεις ζωής. 

Αυτή τη διαφωνία είχαν με την παρέα τους οι δημιουργοί του dating app Once και αποφάσισαν να ρίξουν περισσότερο φως στο συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως διαβάζουμε στο ιταλικό GQ, διεξήγαγαν online έρευνα, στην οποία συμμετείχαν ενήλικοι άντρες και γυναίκες, χρήστες και μη της εφαρμογής, που ζουν στην Ιταλία (γιατί συγκεκριμένα εκεί, δεν το γνωρίζουμε). 

Έρωτας με την πρώτη μάτια, κάτι παραπάνω από σωματική έλξη

Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων έδειξαν ότι το 77% πιστεύει στον έρωτα με την πρώτη ματιά. Για το 14%, αυτός δεν είναι τίποτα άλλο από μία απλή σωματική έλξη. Ένας έρωτας σε εισαγωγικά, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, που η μπογιά του περνά μετά τη σεξουαλική επαφή.

Η πλειοψηφία ωστόσο, είχε άλλη άποψη.

Σύμφωνα με το 60% των ερωτηθέντων, το “love at first sight” είναι ένα εγκεφαλικό παιχνίδι. Η σωματική έλξη είναι αναπόφευκτη, αλλά η σπίθα φουντώνει μες στο μυαλό. 

Όλα είναι θέμα χημείας

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που έξι στους 10 θεωρούν ότι αυτή η άμεση σύνδεση που δημιουργείται κατά την πρώτη ματιά και επικοινωνία είναι απόρροια της χημείας που έχει το wanna be ζευγάρι. Αυτή δηλαδή που αποτελεί διαβατήριο για τη δημιουργία μίας σταθερής σχέσης με διάρκεια στον χρόνο. 

Για το 10% όμως, αυτή η αρχική χημεία δεν είναι έρωτας, πόσω μάλλον αληθινή αγάπη, ενώ για το 13% είναι απλά μία δυνατή σωματική έλξη που οδηγεί σε σχέσεις με σύντομη ημερομηνία λήξης.

Αναγνωρίζοντας τα «κεραυνοβόλα» σημάδια

Ποια είναι άραγε τα σημάδια που φανερώνουν ότι πράγματι ζεις τον έρωτα με την πρώτη ματιά; Το 69% ανέφερε ως κύριο σύμπτωμα ότι δεν μπορούσε να σταματήσει να σκέφτεται το συγκεκριμένο άτομο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, το 24% ότι αδημονούσε για το επόμενο ραντεβού, το 5% ότι έβλεπε ερωτικά όνειρα και το 2% ότι ξαφνικά έπασχε από αϋπνίες. 

Ο έρωτας με την πρώτη ματιά, σύμφωνα με τους ειδικούς

Καλά όλα αυτά, αλλά τι πιστεύουν οι ειδικοί για την επιτυχία μίας σχέσης που γεννήθηκε με την πρώτη ματιά; Η ψυχαναλύτρια ερωτικών σχέσεων Fabienne Kramer δίνει τις απαραίτητες απαντήσεις: 

«Ο έρωτας με την πρώτη ματιά είναι μια οικεία εμπειρία: νιώθουμε μία σύνδεση, αναγνωρίζουμε στοιχεία που μας γοητεύουν και η αλήθεια είναι πως η σκέψη ότι αυτός ή αυτή μπορεί να είναι το σωστό άτομο είναι από μόνη της ιντριγκαδόρικη, αρκετή για να μας εξάψει τον πόθο και τη φαντασία», αναφέρει και συνεχίζει: «Εδώ όμως υπάρχει ένα αλλά. Ο κεραυνοβόλος έρωτας δεν μας οδηγεί πάντα στον κατάλληλο άνθρωπο και δεν αποτελεί το κλειδί για την επιτυχία στις σχέσεις. Ότι δηλαδή για να μακροημερεύσει μία σχέση πρέπει να έχει ξεκινήσει με πάθος, ένταση, χημεία εξ αρχής. Αυτό που έχει σημασία για να υπάρξει διάρκεια, συνέχεια και εξέλιξη είναι να νιώθουμε ο εαυτός μας μες στη σχέση, να υπάρχει ηρεμία, ισορροπία και σεβασμός».