© Charles Deluvio / Unsplash
ΕΡΕΥΝΑ

Μήπως, τελικά, η βία είναι το μεγαλύτερο trend του πορνό;

Μία πρόσφατη έρευνα κατέληξε σε απαισιόδοξα συμπεράσματα: ένας νέος χρήστης έχει 12% πιθανότητες να πέσει πάνω σε κακοποιητικές συμπεριφορές.

Ξεβαμμένο make-up, κλάματα, πόνος. Aυτά δεν είναι καθόλου σπάνια στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο του πορνό. Μάλιστα, πολύ συχνά συνοδεύονται από όχι απλά kinky αλλά τρομερά εξευτελιστικές ατάκες που χρησιμοποιούν οι πρωταγωνιστές. Αντίστοιχα, το ξύλο δεν είναι σπάνιο, όχι όμως τόσο στη λογική του «να ανάψουν τα αίματα» όσο -κυρίως- στην παραβίαση της ελευθερίας του άλλου. Υπάρχει πολύ καταπίεση εκεί έξω.

Μία πρόσφατη βρετανική έρευνα, η οποία θεωρείται η πιο ενδελεχής έρευνα μέχρι στιγμής όσον αφορά τον κόσμο της ιντερνετικής πορνογραφίας, κατέληξε σε μία όχι και τόσο αισιόδοξη παρατήρηση: το 12% των βίντεο που προβάλλονται σε όσους επισκέπτονται για πρώτη φορά τα τρία μεγαλύτερα sites πορνό έχουν να κάνουν με βία. Η σεξουαλική κακοποίηση, με άλλα λόγια, είναι trend.

Όχι, οι ερευνητές δεν αναφέρονται σε πιθανά σαδομαζοχιστικά βίντεο, αφού το BDSM εξαιρέθηκε από την γκάμα της έρευνας. Αντίθετα, κάνουν λόγο για συμπεριφορές που παραπέμπουν σε σεξουαλική κακοποίηση.

Η βία στο πορνό είναι μεγάλο trend

Στο ειδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκονται τα Xvideos, Pornhub και Xhamster. Τρία sites, δηλαδή, που φιγουράρουν πολύ ψηλά στη λίστα με τους πιο επισκέψιμους ιστότοπους του παγκόσμιου ίντερνετ. Πώς όμως φτάσαμε ως εδώ;

Οι ερευνητές φρόντισαν να τραβούν screenshots από τα homepages των τριών αυτών sites για μία περίοδο έξι μηνών προς το τέλος του 2017 και την αρχή του 2018. Μάλιστα, όσον αφορά την ορολογία βασίστηκαν σε όσα αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχετικά με το τι θεωρείται και τι όχι σεξουαλική κακοποίηση. Για αυτόν τον λόγο και το συναινετικό BDSM σεξ εξαιρέθηκε από την έρευνα.

Τελικά, τα όσα κατέγραψαν προκαλούν αρνητική έκπληξη. Από τα 131, 738 βιντεάκια που εμφανίστηκαν στις οθόνες τους, περίπου το 12% έχει να κάνει με σεξουαλική βία. Το επόμενο trend είναι το σεξ που πλησιάζει τα όρια της αιμομιξίας (πχ. θετός γιος με μητριά) ενώ λέξεις όπως “stepmother” εμφανίζονται πολύ ψηλά. Το πιο τρομακτικό όμως συμπέρασμα βρίσκεται αλλού: δεν είναι καθόλου δύσκολο ένας χρήστης -χωρίς ουσιαστικά να ελεγχθεί η ηλικία του- να αναζητήσει ή ακόμα και να βρεθεί μπροστά σε υλικό που παραπέμπει σε βιασμό.

Το revenge porn ή ακόμα και βίντεο όπου παρουσιάζονται σκηνές σεξ με κάποια γυναίκα να υπόκειται σε βιασμό δεν είναι καθόλου σπάνια – ούτε, τελικά, είναι πολύ δύσκολο να τα βρεις σύμφωνα με τους ερευνητές.

Έτσι, οι λοιπές κατηγορίες που προκαλούν ένα σφίξιμο στην καρδιά, αυτές που αγγίζουν τα όρια του gringe, πέφτουν μάλλον στα μαλακά. Πόσο επικίνδυνο μπορεί να ακουστεί το γεγονός ότι κάποιος ψάχνει φαντασιώσεις με “teens” την ίδια στιγμή που η βία ή ακόμη και ο βιασμός έχουν γίνει trend;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Σύμφωνα με λίγο παλιότερη έρευνα του 2019, τα πορνογραφικά βίντεο με τις επαγγελματίες του είδους ντυμένες ως εφήβους είναι πέντε φορές πιο πιθανό να εμπεριέχουν κακοποιητική βία από ότι οποιοδήποτε άλλο πορνογραφικό υλικό. Οι σκηνές όπου κάποια μαθήτρια ντυμένη με ποδιά τιμωρείται επειδή έκανε αταξίες είναι -τουλάχιστον- περιζήτητες.

Η αλήθεια είναι ότι ίσως έχουν γίνει κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, μιας και το Pornhub κατέβασε πρόσφατα δεκάδες χιλιάδες βιντεάκια τα οποία ελέγχονταν για παραβιαστικές συμπεριφορές. Φυσικά, δε γνωρίζουμε αν αυτό έγινε επειδή θέλει να γυρίσει σελίδα ή αν απλά φοβάται σιγά-σιγά την κατακραυγή. Άλλωστε, ακόμα δεν έχει τελειώσει η υπόθεση όπου η γνωστή ιστοσελίδα κατηγορείται από 40 μοντέλα πως τα εξανάγκασε να γυρίσουν βίντεο με ερωτικό περιεχόμενο παρά τη θέλησή τους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν κάποιος ακόμα αναρωτιέται για το πόσο συχνές είναι τελικά οι κακοποιητικές πράξεις προς τις γυναίκες δεν χρειάζεται να ψάξει μακριά. Οι επικίνδυνες διαθέσεις καταγράφονται με κεφαλαία γράμματα στον κόσμο του πορνό· εκεί όπου η σεξουαλική βία ενάντια σε νεαρά κορίτσια αποτελεί μία -κυριολεκτικά- ένοχη απόλαυση για μεγάλη μερίδα του κοινού.