ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μισή ώρα με το νέο Apple Watch

Βάλαμε στο χέρι μας το νέο ρολόι της Apple. Και γράφουμε τα συμπεράσματά μας, λίγο πριν κάνει kick in το στερητικό σύνδρομο.

Κάθε νέο “παιχνίδι” της Apple θέλει προσοχή την πρώτη φορά που θα το επεξεργαστείς. Ειδικότερα αν δεν είναι δικό σου γιατί παραμονεύει ο κίνδυνος να θέλεις πολύ σύντομα να το κάνεις κι εσύ δικό σου. Αυτά τα τριάντα λεπτά με το Apple Watch ήταν μάλλον καταλυτικά. Και μόνο η λέξη φθόνος μπορεί να περιγράψει αυτό που νιώθω αυτή τη στιγμή. Και ξέρουμε όλοι πόσο επικίνδυνο αμάρτημα μπορεί να είναι ο φθόνος. Αρκεί να έχεις δει τα τελευταία 10 λεπτά από την ταινία Seven και να θυμηθείς σε τι οδήγησε η ζήλεια τον Kevin Spacey.

Θα επιστρέψουμε όμως σε βάρβαρες σκέψεις ξανά σε λίγο.

Το Apple Watch το οποίο βλέπεις και θα δεις σε εικόνες, ανήκει στον @Freddos. Για την ακρίβεια, πρέπει να έχει κάποιον ξάδερφο που δουλεύει στη γραμμή παραγωγής και την ημέρα που ανοίγουν οι πύλες, να του κρατά ένα κομμάτι. Οτιδήποτε “μηλαράκι” κι αν είναι αυτό.

A photo posted by Freddos (@freddos) on

 

Το Oneman λοιπόν ζήτησε από την πρώτη στιγμή να έχει το χρόνο του με το νέο ρολόι για να μοιραστεί μαζί σας όσα θαυμαστά κάνει ή δεν κάνει. Κι έτσι ζητήσαμε το ρολόι με το καλό. Μια κάποια μικρή καθυστέρηση μας έκανε να το ζητήσουμε και με μια κάποια βάρβαρη απειλή.

 

Για το καλό της κοινωνίας, το χέρι του έμεινε στη θέση του και το ρολόι παραδόθηκε σε εμένα, παρέα με το κινητό που το συνόδευε, για ένα μικρό ride στον κόσμο του. Ως άνθρωπος της λεζάντας σε πολλά πράγματα ξεκίνησα από το “ρολόι” του πράγματος. Και το πόσες μορφές μπορεί να πάρει στην οθόνη σου.

Από ένας απλός χρονογράφος

 

Μπορεί να αρχίσει να χορεύει στο ρυθμό του Mickey. Ιδανικό για παιδιά. Αν θες δηλαδή, μετά το iPad σου, να πετάει κάτω και το ρολόι σου.

 

Αλλά ας πάμε στα πιο σημαντικά. Ξεκινώντας από το πόσο εύχρηστο είναι σαν ρολόι στο χέρι σου και τον σχεδιασμό με το μαγνητικό μπρασελέ. Όρθιοι χειροκροτούν 700 Θιβετιανοί μοναχοί για το μπρασελέ που προσαρμόζεται ακριβώς εκεί που το θες εσύ στο χέρι σου. Όχι περίπου εκεί που το θές. Όχι περίπου όπως το θες. Ακριβώς όσο θες εσύ να τυλίγει σφιχτά ή χαλαρά τον καρπό σου.

 

Και δεν είμαι σίγουρος πόσοι από τους κατόχους του θα του συμπεριφέρονται σαν το πολυεργαλείο το οποίο είναι ή αν θα μείνουν μόνο στο “έχω κι εγώ το Apple Watch” κι απλά θα το φορούν στο χέρι τους. Το σίγουρο είναι ότι ακόμα και εκείνοι θα έχουν κάτι αισθητικά όμορφο στο χέρι τους και όταν το θυμούνται, θα απαντάνε κάποια κλήση και από αυτό.

 

Δεν θα μπω σε φοβερές λεπτομέρειες για την χρήση του. Υπάρχουν φυσικά οι ειδικότεροι. Αλλά θα δώσω μερικά στοιχεία που μου άρεσαν εμένα στο Watch. Ξεκινώντας με τη διευκρίνιση ότι το Apple Watch λειτουργεί κυρίως συμπληρωματικά στο κινητό σου και όχι

Η αίσθηση της πλοήγησης. Το πώς έβλεπες την κεντρική οθόνη και πήγαινες από app σε app απλά με μια χαλαρή κίνηση του δαχτύλου στην οθόνη. Στην αρχή μου φάνηκαν μικρά τα εικονίδια αλλά υπάρχει δυνατότητα μεγέθυνσης ώστε να μην έχεις τέτοιο πρόβλημα.

 

Οι εύκολες κλήσεις. Είτε έχεις μια εισερχόμενη είτε θέλεις εσύ να καλέσεις από κάποιες επαφές που έχεις ορίσει στο ρολόι, είναι μία πάρα μα πάρα πολύ απλή διαδικασία. Και για κάποιο απροσδιόριστο λόγο είναι πιο fun. Βασικά είναι fun να βλέπεις τη φάτσα ενός φίλου / συναδέλφου / συνεργάτη στον καρπό του χεριού σου. Γεια σου Φραγκίσκο.

 

Οι ειδοποιήσεις. Διαβάζοντας το manual της Apple για το Watch, παρατηρούσα πόσο συχνά ανέφεραν τη λέξη “glances”. Και μόνο παίρνοντας το ρολόι στα χέρια μου συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό είναι να μπορείς απλά με μια ματιά να ξέρεις τι γίνεται όχι μόνο στο κινητό σου αλλά στον κόσμο. Ειδοποιήσεις από τα apps σου (όπως π.χ. ένα notification από το app του Sport24 για μια μεταγραφή της ομάδας σου). Ειδοποιήσεις από το ημερολόγιό σου. Και φυσικά τα mail σου και τα μηνύματά σου.

Ο γρήγορος έλεγχος της επικοινωνίας σου. Από τα μηνύματα στα email και σε κάθε άλλη μορφή online επικοινωνίας, έχεις ένα εύκολο παράθυρο για το κινητό σου. Είτε γιατί το έχεις στην τσέπη είτε γιατί δεν χρειάζεται να ασχοληθείς με το κινητό σου είτε γιατί και μόνο το ρολόι αρκεί να κάνει κάποιες από τις δουλειές του κινητού σου. Ιδού κάποια μηνύματα που αντάλλαξα με τον Φρέντο. (Όχι δεν γίνεται να κάνεις typing στο ρολόι αλλά να απαντήσεις με ένα έτοιμο μήνυμα).

 

Η μπαταρία της καρδιάς. Ένας πολύ ωραίος φορτιστής εφάπτεται ακριβώς εκεί που βρίσκεται και ο παλμογράφος. Με την μπαταρία να διαρκεί σε ικανοποιητικά επίπεδα και η οδηγία γενικά να είναι “φόρτισε τη νύχτα”, απόλαυσε τη μέρα.

 

Ο remote χειρισμός της κάμερας. Σε αυτό ψιλοενθουσιάστηκα. Βασικά ενθουσιάστηκα και με τη φωτογραφία που έβγαλα για να σας εξηγήσω τη λειτουργία. Από το ρολόι δεν χειρίζεσαι μια κάμερα πάνω στο ρολόι. Χειρίζεσαι την κάμερα του κινητού σου. Τοποθετείς, ελέγχεις από το κινητό, τραβάς φωτογραφία. How fun is that;

 

Αυτές είναι κάποιες πρώτες σκέψεις και εκτιμήσεις για το νέο Apple Watch. Σίγουρα ο όποιος ενθουσιασμός θα καταλαγιάσει κάποια στιγμή και θα αρχίσουμε τις γκρίνιες για το τάδε και το δείνα που δεν κάνει. Από το να ψήνει καφέ (ένα πρόστιμο σε όσους χρησιμοποιούν την έκφραση παρακαλώ) μέχρι να έχει όλες τις λειτουργίες του iPhone.

Το Apple Watch είναι για κάποιους ένα εργαλείο και για κάποιους άλλους ένα παιχνίδι. Θα προτιμήσω να κρατήσω τον όρο “παιχνίδι” γιατί έτσι αντιλαμβάνομαι κάθε τι – χρήσιμο ή μη – που βγαίνει στην αγορά και θα μπορούσε να ενδιαφέρει έναν άνδρα. Ως ένα ακόμα toy από εκείνα που μάθαμε στα 90s να αποκαλούμε “toys for boys”.

 

Όπως λέει και ο Mick Jagger στο Memo from Turner, “boys will be boys and play with toys so be strong with your beast”. Πάντα θα παίζουμε με Apple Watches και κάθε τι καινούριο που βγαίνει και μας γυαλίζει.