2019, Mathieu Shamavu/Virunga National Park via Associated Press
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ndakasi, η απίστευτη ζωή και ο συγκινητικός θάνατος ενός γορίλα που κάποτε έγινε viral

Κάποτε σώθηκε χάρη σε έναν δασοφύλακα και έγινε viral λόγω μίας φωτογραφίας. Στο τέλος, έφυγε από τη ζωή στα χέρια του ανθρώπου που κάποτε την είχε σώσει.

Είμαστε στο 2007: η Ndakasi είναι δύο μηνών και μόλις έχει μείνει ορφανή, αφού οι λαθροκυνηγοί σκότωσαν τους γονείς της. Ο Andre Bauma είναι ο δασοφύλακας που εκείνη την ημέρα περνούσε από την περιοχή. Όταν τη βρήκε να κρέμεται ακόμα επάνω στην αγκαλιά της νεκρής πλέον μητέρας της, αποφάσισε να τη σώσει. Δεν μπορούσε να την αφήσει.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του σκέφτηκαν ότι η Ndakasi ήταν πολύ μικρή και αδύναμη. Χωρίς την προστασία κανενός από τους συγγενείς της, θα ήταν αδύνατο να σωθεί. Ο Andre την πήρε στην αγκαλιά του με σκοπό να τη ζεστάνει με τη θερμοκρασία του σώματός του. Αν επιβίωνε μέχρι το πρωί της επόμενης μέρας, τότε οι πιθανότητες ήταν υπέρ της. Τα κατάφερε.

Η δολοφονία των γονιών της ήταν κάτι ιδιαίτερα σκληρό εκείνη την εποχή, αφού στην περιοχή ζούσαν μόλις 400 γορίλες του βουνού. Τα πράγματα τώρα είναι καλύτερα αλλά το είδος δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο εξαφάνισης.

Ο Bauma ήταν και είναι ακόμη ο υπεύθυνος στο Εθνικό Πάρκο της Δημοκρατίας του Κονγκό ονόματι Senkwekwe Center. Η Νdakasi μετακόμισε εκεί όπου έζησε μαζί με άλλα ορφανά του είδους της και έχοντας τη 24ωρη φροντίδα των υπαλλήλων του πάρκου.

Οι περισσότεροι περνούσαν περισσότερο χρόνο με αυτούς τους γορίλες παρά με την ίδια την οικογένειά τους. Είχαν αναπτύξει, λοιπόν, μία τρομερή σχέση μαζί τους. Πρόκειται ούτως ή άλλως για ένα εκπληκτικό είδος που μοιάζει πολύ στον άνθρωπο. Ανάλογα με τα βιώματά τους μπορεί να γίνουν χαρούμενοι, σκεπτικοί ή στεναχωρημένοι. Ακριβώς, το ίδιο συνέβαινε και με τη Ndakasi που ήταν μάλιστα ιδιαίτερα εκδηλωτική ως προς τα συναισθήματά της.

Μιλώντας στο BBC πίσω στο 2014, ο Andre Bauma τόνιζε ότι αγαπούσε τη Ndakasi σαν να ήταν παιδί του.  «Πολλές φορές μοιραζόμαστε το ίδιο κρεβάτι, παίζω μαζί της, την ταϊζω… μπορώ να πω ότι είμαι η μητέρα της». Παρόμοια σχέση είχε αναπτύξει και με πολλούς άλλους υπαλλήλους.

Οι γορίλες που βρίσκονταν εκεί, έχοντας μεγαλώσει ανάμεσα στους ανθρώπους, ήταν οι μόνοι γορίλες βουνού που δεν ζούσαν στην άγρια φύση. Αυτό ήταν ένα ζήτημα που απασχολούσε πολύ τους φροντιστές τους. Το να τους άφηναν ελεύθερους θα ήταν κάτι σημαντικό. Από την άλλη, μαθημένοι διαφορετικά ήταν πολύ πιθανόν να μην τα κατάφερναν ποτέ να επιβιώσουν στην άγρια φύση.

Η viral φωτογραφία και ο θάνατος της Ndakasi

Η Ndakasi έγινε γνωστή σε όλον τον πλανήτη όταν το 2019 δημοσιεύτηκε μία φωτογραφία όπου η ίδια και ένας άλλος θηλυκός γορίλας, η Ndeze, ήταν το background μίας σέλφι που έβγαλε ένας δασοφύλακας στην περιοχή. Στη φώτο αυτή (η οποία βρίσκεται στην κορυφή του άρθρου) προσπαθούσαν να μιμηθούν τη συμπεριφορά και τη στάση σώματος των ανθρώπων που τις μεγάλωσαν.

Ξαφνικά, και παρά την τρομερή φροντίδα από δασοφύλακες και γιατρούς, η Ndakasi ανέπτυξε μία μυστηριώδη ασθένεια. Όταν τα νέα μαθεύτηκαν όλοι στον πάρκο είχαν παγώσει. Ήταν κάτι μη αναμενόμενο καθώς γνωρίζουμε ότι αυτό το είδος γορίλα μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα 40 χρόνια. Αποφάσισαν, λοιπόν, να κινητοποιηθούν. Απευθύνθηκαν στους πλέον ειδικούς και έκαναν τα πάντα προκειμένου να καταφέρουν να τη σώσουν.

Η ίδια όμως όλο και χειροτέρευε ώσπου άρχισε σταδιακά να μην τρώει καθόλου. Τελικά, πέθανε στις 26 Σεπτεμβρίου. Το εθνικό πάρκο Virunga ανακοίνωσε τον θάνατό της μέσω των social media σκορπίζοντας θλίψη σε όλη τη χώρα η οποία τη λάτρευε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πάρκου, η ίδια πέθανε στα χέρια του Andre Bauma, του ανθρώπου που πριν 14 χρόνια την είχε διασώσει.