niftygateway.com/profile/grimes
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

NFTs: Τι είναι, γιατί τα προτιμούν οι πλούσιοι, πώς αλλάζουν όλη τη λογική του ίντερνετ

Τα NFTs προσφέρουν κάτι που μέχρι τώρα έμοιαζε τελείως αντίθετο στην ίδια τη λειτουργία του διαδικτύου. Πιστοποιήσεις αυθεντικότητας.

Λίγο καιρό πριν, η μουσικός Grimes πούλησε μερικά από τα animation που είχε κάνει με τον αδερφό της Mac σε ένα website που ονομάζεται Nifty Gateway. Κάποια ήταν μοναδικά, κάποια άλλα έβγαιναν σε συλλεκτικές εκδόσεις μερικών εκατοντάδων. Όλα τους εξαφανίστηκαν μέσα σε 20 λεπτά και σε τιμή που έφτασε συνολικά τα 6 εκατομμύρια δολάρια. Την ίδια στιγμή ο συνιδρυτής και CEO του Twitter προσπαθεί να πουλήσει το tweet του με περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια δολάρια.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι λογικό. Ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση τόσο στα μεν όσο και στο δε μόνο με μερικά κλικ. Τι είναι λοιπόν αυτόν που τα κάνει τόσο ακριβά; Η απάντηση κρύβεται πίσω από το ακρωνύμιο NFTs (non-fungible token). Αυτά λειτουργούν ως μία ειδική διαπίστευση. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, αυτό που πληρώνουν με εκατομμύρια δολάρια οι προαναφερθέντες είναι μία αποτύπωση αυθεντικότητας. Μαζί και η δυνατότητα μεταπώλησης αυτής της αυθεντικότητας σε κάποιον άλλο.

Πώς λειτουργούν τα NFTs

Τα NFTs είναι στην ουσία πιστοποιήσεις ψηφιακού τύπου που λειτουργούν ως απόδειξη της ιδιοκτησίας πάνω σε ένα ψηφιακό προϊόν. Είναι μάλιστα ασφαλισμένα με την τεχνολογία blockchain που είναι παρόμοια με αυτή των κρυπτονομισμάτων. Η τεχνολογία αυτή κρυπτογραφεί τα δεδομένα σε ένα peer-to-peer δίκτυο, ώστε γίνεται πολύ δύσκολο να χακάρεις ή να τα παραποιήσεις.

Ταυτόχρονα, παρά τις ομοιότητες, υπάρχει μία διαφορά μεταξύ των κρυπτονομισμάτων και των NFTs. Ενώ μπορεί για παράδειγμα ο καθένας να φτιάξει ένα bitcoin και να το ανταλλάξει με άλλα bitcoins, τα NFTs είναι εξαρχής μοναδικά. Ένα NFT σχεδιάζεται για να κατοχυρώσει μία και μόνο ιδιοκτησία πάνω σε ένα και μόνο προϊόν.

Τι θα πει αυθεντικότητα;

Στο ίντερνετ είναι πάρα πολύ δύσκολο να μιλήσεις για αυθεντικότητα και ιδιοκτησία. Πρακτικά είναι δύσκολο και να τη διανοηθείς. Η διαδικτυακή κουλτούρα αλλά και το ίντερνετ ως  δίκτυο στηρίζονται σε διαδικασίες αντιγραφής και διαμοιρασμού. Ένα ψηφιακό προϊόν πρακτικά αποκτάει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη «εμπορική» ή άλλη ισχύ όσο περισσότερο διαμοιράζεται. Εδώ έχουμε μία ανατροπή.

Τα NFTs φέρνουν μαζί τους κώδικες αλλά και μία κουλτούρα να δημιουργηθεί ένα είδος ελέγχου που δε βασίζεται στον νόμο. Αντιθέτως, δημιουργούν έναν μοναδικό τύπο «αυθενικότητας» σε ένα περιβάλλον που είναι ούτως ή άλλως φτιαγμένο για να διαμοιράζεται.

Θα αλλάξουν το internet;

Η πραγματική λειτουργία των NFTs είναι να δημιουργήσουν μία απόλυτη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των κοινών δημιουργών περιεχομένου και καταναλωτών και εκείνων των δημιουργών και καταναλωτών που έχουν αρκετά προνόμια για να πληρώνουν ή να πληρώνονται για digital content. Ουσιαστικά, λοιπόν, η δημιουργία των NFTs εντάσσεται σε μία προσπάθεια που γίνεται ούτως ή άλλως τελευταία να συμμαζευτεί λίγο ο αποκεντροποιημένος κυβερνοχώρος.

Το εντυπωσιακό πάντως είναι το πώς η τεχνολογία τους στην ουσία επιστρέφει το άνοιγμα μίας νέας αγοράς εμπορευματικής συναλλαγής αυθεντικότητας που μπορεί τα επόμενα χρόνια να γιγαντωθεί. Θυμίζει το αντίστοιχο εμπόριο αυθεντικών έργων τέχνης.

Η ίδια η διαδικασία γεννάει πολλά ερωτήματα. Τι είναι αυθεντικό; Ποιος δικαιούται να ελέγχει την αυθεντικότητα; Τι καθεστώς ιδιοκτησίας θα υπάρχει; Ερωτήματα που κατά βάση δημιουργούν νέες μορφές ιεραρχίας, ισχύος και αποκλεισμού. Σε λίγο καιρό, το πρώτο tweet που υπήρξε ποτέ θα συνεχίσει να ανήκει σε όλους. Σε κάποιον όμως θα ανήκει λίγο περισσότερο.