ΤΑΞΙΔΙ

Ντόπια προϊόντα reloaded και gourmet σε όλες του τις εκδοχές

Η Μύκονος καταφέρνει να είναι βασίλισσα παντού. Ακόμα και στην κουζίνα.

Αν για σένα οι διακοπές ταυτίζονται εκτός από τις βουτιές στη θάλασσα και με τις βουτιές στη γαστρονομική κουλτούρα του προορισμού που επισκέπτεσαι, η Μύκονος θα σε ενθουσιάσει, αλλά θα σε προβληματίσει και λίγο. Είναι βέβαιο ότι θα φας καλά, αλλά δεν θα δοκιμάσεις κάτι πρωτότυπο ή εντελώς πρωτόγνωρο. Όπως έχουμε ήδη καταγράψει, αν μία λέξη μπορεί να συνοψίσει το νησί, αυτή είναι η χλιδή. Αυτή περιγράφει καλύτερα απ’ όλες τις άλλες και τη λογική του φαγητού στη Μύκονο. Οι gourmet επιλογές στην Μυκονιάτικη κουζίνα δίνουν και παίρνουν, ικανοποιώντας στην εντέλεια τις βασικές επιθυμίες των επισκεπτών της.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι η gourmet κουζίνα του νησιού έχει αποκλείσει τα τοπικά στοιχεία. Αντίθετα, όπως ενημερωθήκαμε, τα τελευταία χρόνια γίνονται συστηματικές προσπάθειες να καλλιεργηθούν ξανά όσα έχει να προσφέρει αυτός ο πολυπροικισμένος τόπος.

Το gourmet ως τρόπος ζωής

Τα περισσότερα εστιατόρια του νησιού φροντίζουν τόσο την ποιότητα των πιάτων όσο και την εικόνα τους. Είναι γεγονός ότι πολλά από τα πιάτα που θα δοκιμάσεις στη Μύκονο, θα συγκρίνονται εύκολα – και ουκ ολίγες φορές θα ξεπερνούν – τα αντίστοιχα των καλών Αθηναϊκών εστιατορίων. Με το συγκριτικό πλεονέκτημα, φυσικά, της θάλασσας, της θέας και του κυκλαδίτικου τοπίου. Πίστεψέ, με, αυτό τα νοστιμίζει όλα.

Εννοείται, βέβαια, ότι το ψάρι είναι από τις πρώτες επιλογές στους καταλόγους των περισσότερων εστιατορίων. Εμείς δοκιμάσαμε κάποια και στα προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Alemagou

Φωτογραφίες: Σύλβια Σαχίνη

Το ‘Alemagou’ είναι ένα beach bar στην παραλία της Φτελιάς που σερβίρει πολλά πιάτα με βασικά συνθετικά το ψάρι και τα οστρακοειδή. Από αστακομακαρονάδα μέχρι καλαμάρι με ταραμοσαλάτα και καρπάτσιο ροφού. Όλα προσεγμένα, τόσο στην όψη όσο και στη γεύση. Ζήτησε οπωσδήποτε και κάποιο από τα γλυκά τους και απόλαυσέ το με θέα τη θάλασσα υπό τους ήχους χαλαρής μουσικής.

Nice N’ Easy

 

Στη Μικρή Βενετία δοκιμάσαμε τις γεύσεις του ‘Nice N’ Easy’. Ηλογική του εστιατορίου βασίζεται στο να είναι όλες οι πρώτες ύλες ελληνικές και, ει δυνατόν, ντόπιες. Ελληνική κουζίνα, λοιπόν, στην πιο gourmet εκδοχή της, με φρέσκα και ποιοτικά προϊόντα. Στα plus το ότι οι τιμές είναι προσιτές και η τοποθεσία εξαιρετική, αφού το εστιατόριο βρίσκεται ακριβώς κάτω από τους μύλους. Εμείς δοκιμάσαμε και σου προτείνουμε σπαγγέτι με μπαρμπούνι και γιουβετσάδα με γαρίδες.

Nesea

 

Αν θέλεις να συνδυάσεις το gourmet φαγητό με μια πιο art διάθεση και τις ελληνικές πρώτες ύλες με μια απίστευτη θέα, μπορείς να πας στον Καλαφάτη και στο εστιατόριο ‘Nesea’. Η ιδέα πίσω από το εστιατόριο είναι απλή και πολύτιμη: “από τη φάρμα στο τραπέζι, με ενδιάμεσο στάδιο τη δημιουργική μαγειρική”. Εδώ θα δοκιμάσεις νόστιμη παντζαροσαλάτα, πεντανόστιμη χωριάτικη αλλά και τραγανα φύλλα καλαμαριού με πουρέ μελιτζάνας, αρνάκι με πουρέ ρεβυθάδας και άλλα πιάτα που θα χορτάσουν τόσο τον ουρανίσκο όσο και το μάτι σου.

Narcissus

 

Άφησα για το τέλος το εστιατόριο Narcissus, που βρίσκεται στο χώρο του ξενοδοχείου Kouros Hotel. Για ακόμα μία φορά, οι γεύσεις και εικόνα συνδυάζονται αρμονικά και δημιουργούν μια ολοκληρωμένη εμπειρία με αφετηρία την τοπική κουζίνα και τα προϊόντα του νησιού και γνώμονα την ποιότητα αλλά και την εμφάνιση του κάθε πιάτου.

Ζήτω οι κλασικές ταβέρνες

Από το νησί δεν λείπουν και οι παραδοσιακές ταβέρνες, όπως ακριβώς τις έχεις στο μυαλό σου. Τις περισσότερες θα τις βρεις στο χωριό Ανω Μερά. Εκεί, στην όμορφη και γραφική πλατεία, θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις μυκονιάτικες γεύσεις με υλικά που προέρχονται κατευθείαν από τα χωράφια των ιδιοκτητών. Στο χωριό αυτό, η λογική και η νοοτροπία είναι «όχι αλλο gourmet». Εδώ κυριαρχεί η κλασική ελληνική κουζίνα, με συνοδεία καλό κρασάκι ή μπύρα.

Εμείς δοκιμάσαμε το φαγητό στην ταβέρνα ‘Το Στέκι του Προέδρου’. Και μάθαμε τα πάντα για τη Μυκονιάτικη κοπανιστή και τη λούζα.

 

Η κοπανιστή είναι, ίσως, το πιο διάσημο μυκονιάτικο έδεσμα. Έχει πολύ έντονη γεύση, γι’ αυτό δύσκολα θα τη φας σκέτη. Συνήθως θα στην σερβίρουν με ψωμάκι και τοματούλα . Σε πολλά gourmet εστιατόρια θα τη βρεις διασκευασμένη σε διάφορες εκδοχές, προκειμένου να προσδώσει στα μοντέρνα πιάτα μια παραδοσιακή χροιά και έντονη γεύση. Ο κύριος Δημήτρης Ρουσουνέλος, πρόεδρος της λέσχης γαστρονομίας της Μυκόνου, έχει γράψει ολόκληρο βιβλίο αφιερωμένο στην Κοπανιστή.

Στο ‘Στέκι του Προέδρου’ δοκιμάσαμε ακόμα κολοκυθοκεφτέδες και λούζα, όλα δικής του παραγωγής ή απ’ τον κήπο του. Και στη Μύκονο, λοιπόν, αν το θελήσεις μπορείς να φας παραδοσιακά ελληνικά φαγητά, χωρίς υπερβολές και τεχνάσματα στο πιάτο σου και – φυσικά – σε λογικές και προσιτές τιμές.

Η επιστροφή στις παραδοσιακές καλλιέργειες

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο νησί σταθήκαμε τυχεροί γιατί συναντήσαμε τον κύριο Δημήτρη Ρουσουνέλο – τον πρόεδρο της λέσχης γαστρονομίας του νησιού – και συζητήσαμε μαζί του τα πάντα γύρω από τα τοπικά προϊόντα της Μυκόνου. “Ο τουρισμός δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για να παρατήσουμε τα αμπέλια και τα χωράφια μας”, μας εξήγησε, “τώρα όμως, υπάρχει ένα κύμα επιστροφής στα ντόπια προϊόντα και στις παραδοσιακές καλλιέργειες”.

Στη Μύκονο μπορείς σήμερα να βρεις ένα οργανωμένο τυροκομείο που παράγει κοπανιστή, τυροβολιά, ξινότυρο και γιαούρτι. Ένα δεύτερο τυροκομείο είναι ήδη στα σκαριά, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή και σιγά-σιγά να εξάγονται και εκτός Μυκόνου τα ‘καλούδια’ του νησιού.

Σε τελευταίο στάδιο υλοποίησης είναι επίσης και μια μονάδα επεξεργασίας κρέατος και αλλαντικών ώστε να υπάρχει σε αφθονία και η Μυκονιάτικη Λούζα.

Τέλος, το 2013 ξεκίνησε η λέσχη ‘ΕΡΟΣ’ (Ερασιτεχνικός Οινοελαιουργικός Σύλλογος Μυκόνου), που μετράει μέχρι σήμερα 28.000 κλίματα, με διαρκώς αυξανόμενο αριθμό. Στο άμεσο μέλλον θα ξεκινήσει και η παραγωγή λαδιού.

Όπως φαίνεται, λοιπόν, μέσα στα επόμενα χρόνια, η Μύκονος θα έχει να επιδείξει πολλά περισσότερα στο χώρο της γαστρονομίας. Τα νέα παιδιά έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να ξεφύγουν από την αποκλειστική μανιέρα του τουρισμού και η επιστροφή στις παραδοσιακές καλλιέργειες και δραστηριότητες είναι μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική. Σε καμία περίπτωση, βέβαια, δεν θα εξαλειφθεί το gourmet. Δεν είναι εξάλλου αυτός ο στόχος. Τα πιάτα, όμως, θα αποκτήσουν σταδιακά όλο και περισσότερες αναφορές στην παράδοση του τόπου. Αν, ωστόσο, πηγαίνεις στη Μύκονο για το ξέφρενο πάρτι, το φαγητό είναι απλώς το μέσο για να σε κρατήσει ζωντανό μέχρι το πρωί!