ΤΑΞΙΔΙ

O 10λογος της υπερατλαντικής πτήσης

Είτε πετάς business είτε "κατάστρωμα" κάποια πράγματα πρέπει να τα έχεις ξεκαθαρίσει μέσα σου

Με καμιά σαρανταριά και βάλε υπερατλαντικά ταξίδια στις πλάτες μου, από το 1996, κατέληξα σε 10 αποστάγματα …. σοφίας τα οποία θα ήθελα να τα μοιραστώ μαζί σας. Μπορεί να σας φανούν χρήσιμα ή εντελώς άχρηστα.

Είμαι βέβαιως ότι δεν θα σας  έγραφα τίποτε απολύτως αν όλα αυτά τα χρόνια ταξίδευα κυρίως First ή Business Class και όχι… κατάστρωμα.

Το πιο πρόσφατο υπερατλαντικό μου ταξίδι ήταν στο Σικάγο, τον περασμένο μήνα, για λογαριασμό του NBA GREECE (@nbahellas). Πραγματοποιήθηκε με την Turkish Airlines, που έχει εγκανιάσει μία νέα γραμμή, Κωνσταντινούπολης- Σικάγο. Τη βρήκα πάρα πολύ βολική στο “πήγαινε” και ακόμα πιο άνετη στο “γύρνα” επειδή ταξίδεψα Business Class. Οπότε τον δεκάλογο του υπερατλαντικού ταξιδιού θα τον ξεκινήσω από τις στάσεις μέχρι τον τελικό προορισμό.

10. Είναι προτιμότερο να είστε  περισσότερες ώρες στο αεροπλάνο  και να ταξιδεύετε, από το να  γυρνάτε σαν την άδικη κατάρα  από duty free σε duty free. Οσες λιγότερες ενδιάμεσες στάσεις έχει το ταξίδι, τόσο καλύτερα για εσάς. Ειδικότερα οι εσωτερικές πτήσεις στις ΗΠΑ, γίνονται όλο και πιο ανυπόφορες, λόγω των εξωνυχιστικών ελέγχων. Ενας σταθμός (ιδανικά κανένας) στην Ευρώπη και ο επόμενος ο τελικός προορισμός στις ΗΠΑ, αποτελεί το ιδανικό ταξίδι.

9. Αν πετάτε First ή Business Class, προσπεράστε. Αυτές οι γραμμές δεν γράφτηκαν για εσάς. Αν όχι, τότε φροντίστε όταν θα κλείσετε μόνοι σας το εισιτήριο ή μέσω πρακτορείου, να ζητήσετε (ναι μπορείτε) καλή θέση στο αεροπλάνο. Που είναι αυτή; Στην έξοδο κινδύνου. Αν όχι εκεί, τουλάχιστον διάδρομο, για να μπορείτε ν’ απλώνετε τα ποδια σας και σίγουρα μακριά από τις τουαλέτες. Τα περί παράθυρου και θέας είναι γραφικά, γιατί όταν οι άλλοι δύο δίπλα σας κοιμούνται, να δω πως θα σηκωθείτε να πάτε τουαλέτα! Αν πάλι πετάτε με Turkish Airlines, υπάρχει μία νέα θέση, η Comfort Class, που είναι ανάμεσα σε Economy και Business στα αεροσκάφη Boeing 777.

8. Να έχετε πάντοτε μαζί σας δικά σας ακουστικά, γιατί συνήθως του αεροπλάνου δεν είναι και τα πιο αξιόπιστα που υπάρχουν. Τα καλύτερα ακουστικά για ταξίδια είναι εκείνα που έχουν τη δυνατότητα να εξαφανίζουν τους εξωτερικούς θορύβους.

7. Μην κουβαλάτε πάνω στ αεροπλάνο ένα σωρό τσιμπράγκαλα σα να πηγαίνετε για “πουσουκού” στο κτήμα. Ενα σακίδιο πλάτης (καλύτερα με ρόδες) φτάνει και περισσεύει και είναι πιο εύκολο να βρείτε χώρο για να το αποθηκεύσετε πάνω από την θέση σας. Εκεί μέσα να υπάρχει πάντα μια αλλαξιά για δύο ενδεχόμενα: Το ένα είναι να λερωθείτε μέσα στο αεροπλάνο και το άλλο να καθυστερήσει να έρθει η βαλίτσα σας και να μείνετε για μία μέρα χωρίς ρούχα, σε ξένη χώρα.

6.Να φοράτε άνετα ρούχα, ιδανικότερα φόρμα, για να ταξιδέψετε. Στα υπερατλαντικά πρηζόμαστε είτε από το φαγητό (ειδικά αν στο αεροπλάνο έχει σεφ, όπως μου συνέβη με την Turkish Airlines) ή/ και από την πίεση. Οπότε από το να χαλαρώνετε συνεχώς την ζώνη, καλύτερα η φόρμα. Επίσης συνιστώ sneakers ή σαγιονάρες. Τις δεύτερες με την προϋπόθεση ότι κουβαλάτε και κάλτσες, για το κρύο εντός αεροπλάνου.

5. Αν νομίζετε πως πίνοντας αλκοόλ μέσα στο αεροπλάνο, θα ξεχάσετε τις ώρες πτήσεις που έχετε μπροστά σας, είστε πολύ γελασμένοι. Ισα ίσα που θα σας βγει το ταξίδι από την μύτη. Το μόνο που πρέπει να καταναλώνετε με αφθονία είναι το νερό. Αποφύγετε το αλκοόλ αλλά και τ’ ανθρακούχα. Τα πρώτα σας αφυδατώνουν, τα δεύτερα σας φουσκώνουν.

4.  Φροντίστε εκ των προτέρων για την ψυχαγωγία σας κουβαλώντας βιβλία, περιοδικά κι εφημερίδες στο αεροπλάνο. Βοηθάει κι ένα iPad ή lap top «τιγκαρισμένο» με ταινίες.

3. Καλύτερα να μην παρακολουθείτε  τίποτε στο προσωπικό σας μόνιτορ,  από το να έχετε συνεχώς  μπροστά σας την εξέλιξη του  ταξιδιού και το πόσες ώρες  και μίλια απομένουν μέχρι  τον τελικό προορισμό. Κάτι  τέτοιο θα κάνει το ταξίδι  μαρτυρικό. Αποφύγετε την παραμικρή  επαφή με ό,τι μαρτυρά χρόνο,  στη διάρκεια ενός υερατλαντικού.

2. Αν δεν ταξιδεύετε First ή Business Class, όπου μπορείτε να κοιμηθείτε σα να είστε στο κρεβάτι σας, όπως μου συνέβη στην επιστροφή από το Σικάγο στην πτήση της Turkish Airlines, καλό είναι να το δοκιμάσετε έστω για μία φορά. Αν κάνετε πολλά ταξίδια, μπορείτε να συγκεντρώνετε τα μίλια σας και να κερδίσετε –έτσι απλά- ένα upgrade σε Business. Τότε το ταξίδι γίνεται παιχνιδάκι. Διαφορετικά, φροντίστε να σηκώνεστε όσο μπορείτε και να κάνετε διατάσεις για να μην πάθετε το σύνδρομο της οικονομικής θέσης.

1. Στην αναμονή ανάμεσα στις πτήσεις σας, κι αν αυτή ξεπερνά τις 2 ώρες, είναι προτιμότερο να έχετε πρόσβαση σε κάποιο lounge του αεροδορμίου, από το να κάνετε συνεχώς βόλτες σε αυτό. Μ’ ένα μικρό αντίτιμο ή με την επίδειξη κάποιας πιστωτικής κάρτας, μπορείτε να μπείτε και να χαλαρώσετε. Στη Κωσταντινούπολη, η Turkish Airines έχει φτιάξει ένα από τα μεγαλύτερα lounge στον κόσμο. To περίφημο CIP Lounge, αποτελεί την… Disneyland των lounges! Ξεπερνά τις 3.000 τμ και ο επισκέπτης του έχει τη δυνατότητα, να κάνει ένα μπάνιο στα γρήγορα ή να ρίξει έναν υπνάκο στις διαθέσιμες σουίτες! Οι σεφ μαγειρεύουν ασταμάτητα φαγητά και γλυκά, το ίντερνετ είναι σφαιράτο, οι αμέτρητες τηλεοράσεις παίζουν μέχρι και ΝΒΑ TV, ενώ υπάρχει και (ναι καλά διαβάσατε) παιδότοπος! Γενικώς σ’ ένα lounge (πόσο μάλιστα σαν εκείνο της Turkish Airlines) ο χρόνος περνά γρηγορότερα από το να πηγαίνετε πάνω- κάτω στα duty free.

Τα παραπάνω αποτελούν προσωπικά  βιώματα και δεν ξέρω αν θα σας  φανούν χρήσιμα ή όχι. Το μόνο σίγουρο, για ένα υπερατλαντικό ταξίδι, είναι πως πρέπει να το προσεγγίσετε με την λογική μιας όμορφης περιπέτειας. Πάντοτε με θετική σκέψη. Ετσι οι ώρες στο αεροπλάνο και στις αίθουσες αναμονής θα περάσουν πιο εύκολα. Bon voyage!

Δεκτές όλες οι απόψεις και στο Twitter @ndpapaioannou