AP Images
VIRAL

Ο άντρας που έκλεψε ένα ψαλίδι και καταδικάστηκε σε ισόβια

'Το Ψαλίδι τη Οργής' θα μπορούσε να αποκαλείται η ζωή του Wayne Bryant στην φυλακή.

Ο Wayne Bryant έζησε μια ζωή που θα μπορούσε να μοιάζει με κινηματογραφική ταινία, κάτι σαν το ‘Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ’. Όμως η πραγματικότητα ήταν ακόμα πιο σκληρή: o Bryant κατέγραψε 23 συναπτά έτη φυλάκισης, με αφορμή την κλοπή ενός ψαλιδιού κήπου.

Ο 63χρονος από τη Louisiana μετράει ήδη τρεις μέρες ελευθερίας, ύστερα από μια ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε δυο μήνες. Αρχικά το Ανώτατο Δικαστήριο της Louisiana απέρριεψε την αίτηση αποφυλάκισης του. Στη συνέχεια απευθύνθηκε στην Επιτροπή Απονομής Αναστολών, όπου και το αίτημα του έγινε πανηγυρικά δεκτό.

Ήταν καλοκαίρι του 1997, όταν ο 38χρονος Wayne Bryant έκανε μια αποτυχημένη προσπάθεια να κλέψει ένα χορτοκοπτικό χειρός. Ο Bryant, ο οποίος εκείνη την εποχή αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα εθισμού στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά, βρέθηκε αμέσως στην φυλακή. Είχε βέβαια στο ενεργητικό του 22 συλλήψεις για διάφορα αδικήματα, εκ των οποίων το πιο σοβαρό ήταν μια διάρρηξη οικίας. Το δικαστήριο, κάνοντας πιστή εφαρμογή του νομικού δικαίου της Louisiana που ενθάρρυνε την επιβολή εξοντωτικών ποινών σε κατά συρροή συλληφθέντες, εξάντλησε τα όρια του: Τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη.

Η πρώτη προσπάθεια του Bryant για την αναστολή της ποινής του, έμοιαζε με πανωλεθρία. Η επιτροπή του ανώτατου δικαστηρίου της Louisiana, αποτελούμενη από 5 δικαστικούς λειτουργούς (4 λευκούς – 1 αφροαμερικανίδα) απέρριψε την αίτηση του. Όμως μια δήλωση της δικάστριας Bernette Johnson, πως η ποινή του Bryant ήταν “ένα μοντέρνο παράδειγμα εφαρμογής των ρατσιστικών νόμων του αμερικάνικου Νότου”, ήταν που έβαλε λάδι στους κινητήρες της απονομής δικαιοσύνης.

Η Johnson επίσης, στην ίδια δήλωσή της, τόνιζε με σκληρά λόγια την εξαντλητική αυστηρότητα αυτών των ποινών που συνεχίζουν να υφίστανται στον αμερικάνικο Νότο: “Ο Bryant συνελήφθη στα 38, σήμερα έχει περάσει τα 60. Αν καταφέρει να ζήσει άλλα 20 χρόνια, θα έχει κοστίσει στους φορολογούμενους της Louisiana σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια το να τιμωρήσουν έναν άνθρωπο για την προσπάθεια του να κλέψει ένα ψαλιδι κήπου. Αυτές οι μικροκλοπές προκαλούνται συχνά από τις ορμές που προκαλούν στον άνθρωπο οι εθισμοί, η φτώχεια, ή και τα δυο μαζί. Είναι τρομερά βάναυσο να καταδικάζουμε έναν άνθρωπο για μια συμπεριφορά που προέρχεται από ζωή ακραίων δυσκολιών”.

Η επικεφαλής της Επιτροπής Απονομής Αναστολών, Alanah Odoms, δήλωσε στην USA Today πως ήταν ‘θέμα χρόνου’ να δοθεί αναστολή στον Bryant και πως μια ελπίζει ότι μια τέτοια κίνηση ενδεχομένως να αποθαρρύνει τους εισαγγελείς από το να εισηγούνται εξοντωτικές ποινές σε άπορους ανθρώπους που δεν γεννήθηκαν με χρώμα λευκό. Ο Bryant ακολούθησε προγράμμα αποτοξίνωσης και διαχείρισης θυμού στην φυλακή και η αποφυλάκισή του έγινε υπό τον όρο ότι θα συνεχίσει τις σχετικές συνεδρίες και θα δίνει το παρόν σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Δύσκολα θα αποκτήσει δικό του κήπο, τουλάχιστον σε αυτή τη ζωή.