Jonathan Raa/NurPhoto via Getty Images
ΑΙ

Ο Ασιάτης φοιτητής που βάζει τέλος στην κακή χρήση του ChatGPT

Από τη μία έσωσε τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, από την άλλη χάλασε τα σχέδια στους μαθητές. Ο Edward Tian έφτιαξε ένα εργαλείο, το οποίο εντοπίζει κείμενα που παρήχθησαν μέσω AI.

Μήπως βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την πρώτη σύγκρουση του ανθρώπινου είδους με τις «μηχανές» τεχνητής νοημοσύνης και αντί για μάχη με υπερηχητικά όπλα και ακτίνες λέιζερ, όπως έγραφαν οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια εξόντωση εργασιακού ύφους, επάνω στο πληκτρολόγιο;

Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί ευρέως μετά την εκτόξευση του ChatGPT, ενός εργαλείου που σε μηδενικό χρόνο, έχοντας καταπιεί δεδομένα από όλο το ίντερνετ, μπορεί να παράξει όποιο κείμενο του ζητήσεις με εκπληκτικά ανθρωποφανή τρόπο.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Fishbowl, στο 27% των επαγγελμάτων έχει ήδη ενσωματωθεί το αποτελεσματικό chatbot στη ροή εργασίας (με το μεγαλύτερο ποσοστό να ανήκει στις διαφημιστικές εταιρείες), ενώ δειλά-δειλά εξερευνούμε τι σημαίνει αυτό σε πρακτική βάση:

«Ένας νέος κόσμος γεννιέται, αντίο homework», έγραψε με ανάρτηση στο Twitter ο Elon Musk, προς απάντηση των αυστηρών μέτρων που δεσμεύονταν να πάρουν τα σχολεία στην Αμερική για την πλαστογραφία μέσω ChatGPT (όπως το New York Public), ενώ την ίδια αιχμηρή τοποθέτηση έκανε ο συντάκτης Stephen Marche στο The Atlantic, λέγοντας ότι με την επανάσταση του AI έρχεται το τέλος στις ακαδημαϊκές εργασίες, οι οποίες –συν τοις άλλοις– «είναι ο τρόπος που διδάσκουμε στα παιδιά πώς να ερευνούν, να σκέφτονται και να γράφουν – όλη αυτή η παράδοση πρόκειται να γραφτεί απ’ την αρχή».

Ποιος μαθητής θα διαλέξει τον κλασικό δρόμο της μελέτης πηγών και της κοπιώδους συγγραφής, όταν στην άλλη άκρη της οθόνης θα βρίσκεται διαρκώς εν αναμονή ένα chatbox που δεν κάνει συντακτικά λάθη και φτύνει παραγράφους με ρυθμό πολυβόλου; Κανείς, εάν δεν υπήρχε ο Edward Tian, ένας 22χρονος φοιτητής πληροφορικής και δημοσιογραφίας στο Πρίνστον, που λίγο μετά την εκτόξευση του ChatGPT έφτιαξε και έβγαλε σε κυκλοφορία το GPTZero: ένα εργαλείο που μπορεί να εντοπίσει κείμενα που έχουν παραχθεί από μοντέλα μηχανικής μάθησης.

Άρα να καταπολεμήσει την πλαστογραφία που πριμοδότησε γενναία το ChatGPT.

Ποια είναι η ιστορία του Edward Tian

Πριν τα Χριστούγεννα, ο Edward Tian ήταν απλά ένας φοιτητής ασιατικής καταγωγής ανάμεσα στους πολλούς που θα ολοκλήρωναν τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Το γεγονός όμως το οποίο συνέβη λίγες ημέρες μετά έκανε το κινητό του να μη σταματά να δέχεται τηλεφωνήματα από μέσα ενημέρωσης, ακαδημαϊκά ιδρύματα και επιχειρηματικά κεφάλαια για το εργαλείο που έδωσε ελεύθερα στο διαδίκτυο, το οποίο πρακτικά δεν είναι άλλο από ένα κενό box, στο οποίο πετάς με επικόλληση το κείμενο και εκείνο εντοπίζει εάν παράχθηκε από μοντέλο γλωσσικής μάθησης.

Μαζί με το hype (και την κινδυνολογία) του ChatGPT ανέβηκε και ο αντίπαλός του, το GPTZero. Η ειρωνεία του πράγματος είναι ότι και οι δύο πλευρές δουλεύουν με την ίδια περίπου τεχνολογία.

Ο Edward Tian είχε εστιάσει το ακαδημαϊκή του ενδιαφέρον στα γλωσσικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης – το τελευταίο διάστημα ήταν στο Εργαστήριο Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας του πανεπιστημίου του, ενώ το αντικείμενο της πτυχιακής του εργασίας ήταν το GPT-3, ο άμεσος «πρόγονος» δηλαδή της τεχνολογίας με την οποία τρέχει το ChatGPT. Χρειάστηκαν τρεις μέρες για να προγραμματίσει τον εικονικό του αντίπαλο.

«Πιστεύω βαθύτατα ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής», ανέφερε μία δήλωση του νεαρού που αναπαράχθηκε κατά κόρον, «αυτή η τεχνολογία είναι υπέροχη· πραγματικά πιστεύω ότι είναι το μέλλον, αλλά την ίδια στιγμή είναι σαν να ανοίξαμε το κουτί της Πανδώρας: χρειαζόμαστε θεματοφύλακες για να ενσωματώσουμε τη νέα τεχνολογία υπεύθυνα και δίκαια». Διότι, μέσα σε όλα, να μην ξεχνάμε ότι το AI είναι ένα εργαλείο που αφορά τη Δύση και γενικά τον «πρώτο κόσμο», οπότε οι ανισότητες προβλέπεται να εντείνονται, όταν πχ στην περίπτωση της εκπαίδευσης άλλα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε «έτοιμο υλικό» και άλλα όχι.

Πώς δουλεύει το GPTZero (και το GPTZeroX) ενάντια στο ChatGPT

Στην παρούσα φάση, όπως και στην περίπτωση του ChatGPT, το εργαλείο του Edward Tian δίνει απλώς μια γεύση από τις δυνατότητες που ανοίγονται στη νέα AI εποχή. Τη δοκιμαστική έκδοση του GPTZero, μέσω επεξεργασίας των δεδομένων που προέκυψαν από τη μαζική χρήση της υπηρεσίας, διαδέχτηκε η επόμενη, πιο εξελιγμένη έκδοση GPTZeroX, που κυκλοφόρησε αρχές της τρέχουσας εβδομάδας. Αλλά και πάλι, όπως επισημαίνουν δεκάδες σχόλια στο Twitter από χρήστες που το δοκίμασαν (βλ. παρακάτω), απέχει ακόμη μέχρι να θεωρηθεί αξιόπιστο.

Η διαφορά στη νέα έκδοση ευρείας χρήσης (διότι κυκλοφόρησε και επιπλέον εκδοχή σε Python API για οργανισμούς με υψηλές ανάγκες) είναι ότι μπορεί να επισημάνει ακριβώς τα σημεία του κειμένου που φαίνεται να παρήχθησαν μέσω AI. Συν ότι ενισχύθηκε σε επίπεδο servers, οπότε το GPTZeroX δεν κρασάρει από υπερβολικό φόρτο.

Δύο είναι οι παράμετροι, με τις οποίες (σε αδρές γραμμές) τα εργαλεία του Edward Tian εντοπίζουν το κείμενο που δεν είναι από ανθρώπινο χέρι: πρώτον, η πολυπλοκότητα-τυχαιότητα, αφού «τα ανθρώπινα κείμενα τείνουν να είναι πιο απρόβλεπτα από εκείνα που παράγουν τα bots», όπως εξήγησε ο ίδιος σε συνέντευξη, και δεύτερον ο συναισθηματικός τόνος, ο οποίος σχετίζεται με τη διακύμανση του κειμένου και τις ασυνέπειες.

Και δεν είναι μόνο το πρόταγμα της διαφάνειας που πυροδότησε τον αγώνα του φοιτητή πληροφορικής ενάντια στην κακόβουλη χρήση του ChatGPT. Είναι και η αγωνία που σχετίζεται με την ταυτότητα της προσωπικής γραφής, που με τα νέα δεδομένα θα βρεθεί υπό απειλή. «Χάνουμε τη μοναδικότητά μας, εάν σταματήσουμε να διδάσκουμε τη γραφή στα σχολεία», όπως επεσήμανε ο ίδιος.