© Motionteam / Βασίλης Βερβερίδης / Eurokinissi
ΕΓΚΛΗΜΑ

Ο δολοφόνος που έθαψε το θύμα μαζί με το αυτοκίνητό του στη Θεσσαλονίκη

Η υπόθεση εξαφάνισης του Δημήτρη Γραικού απασχόλησε την εκπομπή Φως στο Τούνελ της Αγγελικής Νικολούλη, διήρκεσε περισσότερες από 900 μέρες, και δημιούργησε μεγάλα ερωτηματικά. Όλο αυτό το διάστημα ο δολοφόνος δήλωνε αθώος.

Τα σκαπτικά μηχανήματα βρίσκονται σε μια βαλτώδη έκταση, λίγα μέτρα μακριά από μια κτηνοτροφική μονάδα στο Ανατολικό Θεσσαλονίκης. Αρχίζουν να τρυπούν το έδαφος. Μερικά λεπτά μετά και, ενώ έχουν φτάσει σε βάθος τριών μέτρων, αχνοφαίνονται οι ρόδες ενός μαύρου αυτοκινήτου. 

Όλοι παραμένουν ατάραχοι. Αυτό που θα ανακαλύψουν, όμως, μερικά λεπτά τους σοκάρει. Το αγροτικό του εξαφανισμένου Δημήτρη Γραικού βρίσκεται θαμμένο εδώ και τρία χρόνια στην περιοχή, χωρίς κανείς από τις αρχές να το πάρει είδηση. Λίγα μέτρα μακριά εντοπίζεται και η σορός του, η οποία, εξαιτίας της υγρασίας της περιοχής, δεν έχει αποσυντεθεί πλήρως. Κανείς δεν έχει ιδέα ποιος μπορεί να είναι ο δολοφόνος.

Ο έμπορος και ιδιοκτήτης της κτηνοτροφικής μονάδας συλλαμβάνεται άμεσα και οδηγείται στο τμήμα, καθώς κατηγορείται για τη δολοφονία του 57χρονου κτηνοτρόφου. Ένα έγκλημα το οποίο παρά λίγο να μπει στο αρχείο, είχε μόλις εξιχνιαστεί.

Τι συνέβη, άραγε, την ημέρα εκείνη στην κτηνοτροφική μονάδα και πώς ο δολοφόνος κατάφερε να κυκλοφορεί ελεύθερος για όλο αυτό το χρονικό διάστημα;

Υπόθεση Γραικού: Η εξαφάνιση έμενε ανεξιχνίαστη για δύο χρόνια

δολοφόνος © Motionteam / Βασίλης Βερβερίδης / Eurokinissi

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016. Η μέρα δεν προμηνύει με τίποτα αυτό που πρόκειται να επακολουθήσει. Ο Δημήτρης Γραικός, ένας 59χρονος κτηνοτρόφος από το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, έχει μεταβεί στα σφαγεία για να πουλήσει μερικά αμνοερίφια.

Αφού ολοκληρώνεται η διαδικασία, μπαίνει στο αυτοκίνητό του και αποχωρεί. Από το σημείο εκείνο και έπειτα χάνεται κάθε επικοινωνία μαζί του. Τα ίχνη του εξαφανίζονται και όλοι προσπαθούν να μάθουν τι συνέβη με τον 57χρονο κτηνοτρόφο.

Μήπως πήρε τα χρήματα και έφηβε στα Σκόπια; Ποιος ήθελε να του κάνει κακό; Πώς γίνεται να άνοιξε η γη και να τον κατάπιε; Τα ερωτήματα είναι πολλά. Οι απαντήσεις σ’ αυτά, όμως, ελάχιστες.

Από τις πρώτες ώρες της εξαφάνισης του κτηνοτρόφου, αρχίζουν οι έρευνες των αστυνομικών αρχών, οι οποίες χτενίζουν την περιοχή, χωρίς, όμως, κανένα αποτέλεσμα. Οι μέρες περνούν και ο Δημήτρης Γραικός παραμένει άφαντος. Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως πήρε το αυτοκίνητό του και έφυγε στο εξωτερικό.

Τη θεωρία αυτή απορρίπτει από την πρώτη στιγμή, η σύζυγος του κτηνοτρόφου, η οποία επισημαίνει, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, πως ο άνδρας της δεν είχε να χωρίσει τίποτα και με κανέναν στην περιοχή.

«Δεν ήταν ούτε εγκληματίας, ούτε τοκογλύφος, ούτε απατεώνας. Δεν είχε εχθρούς σε τέτοιο βαθμό» σημειώνει η ίδια.

Ποιος είδε τελευταία φορά τον Δημήτρη Γραικό;

© Motionteam / Βασίλης Βερβερίδης / Eurokinissi

Οι μήνες περνούν και η μοίρα του Δημήτρη Γραικού παραμένει άγνωστη. Από το ραντάρ των αστυνομικών αρχών περνούν όλοι. Από τη σύζυγο του εξαφανισμένου, μέχρι τα παιδιά του και όλους τους ανθρώπους με τους οποίους ήρθε σε επαφή εκείνη την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου ο εξαφανισμένος κτηνοτρόφος.

Ένα απ’ τα πρόσωπα που εξετάζονται είναι και ο έμπορος και ιδιοκτήτης κτηνοτροφικής μονάδας, ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, είχε μια οικονομική συναλλαγή με τον Γραικό έξω από τα σφαγεία.

Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος στις αρχές, μετά τη συναλλαγή μπήκαν στα αυτοκίνητά τους, ακολούθησαν κοινή πορεία για μερικά χιλιόμετρα και έπειτα ο καθένας τράβηξε τον δρόμο του.

Ο έμπορος αποδεικνύεται πως είναι ο τελευταίος άνθρωπος, ο οποίος βλέπει ζωντανό τον κτηνοτρόφο, ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο εναντίον του. Οι έρευνες σταματούν, ενώ η αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προτείνει την αρχειοθέτηση της υπόθεσης.

Σθεναρή αντίσταση σ’ αυτή φέρνει ο αντιεισαγγελέας Εφετών, Βασίλης Φλωρίδης, που επιστρέφει τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, εισηγούμενος την άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, κατά παντός υπευθύνου.

Ένας νέος κύκλος ερευνών έχει μόλις ανοίξει.

Ο δολοφόνος που έκανε τον ανήξερο

Στις αρχές του 2019, τρία χρόνια μετά την εξαφάνιση, η Αγγελική Νικολούλη και το Φως στο Τούνελ φτάνουν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να κάνουν επιτόπια έρευνα και να ξετυλίξουν το κουβάρι μυστηρίου γύρω από την πολύκροτη υπόθεση εξαφάνισης.

Η τηλεπαρουσιάστρια συναντά τη γυναίκα του κτηνοτρόφου, τα παιδιά του και, φυσικά, τον έμπορο. Τον πείθει, μάλιστα, να μπουν μαζί στο αμάξι του και να ακολουθήσουν την ίδια διαδρομή μ’ εκείνη που έκανε το βράδυ της 3ης Νοεμβρίου.

Το επιτελείο της κατέγραψε όλη τη στιχομυθία μεταξύ Νικολούλη και εμπόρου:

«Α. Νικολούλη: Είναι περίεργο, πάρα πολύ περίεργο… Τόσα χρόνια δεν έχουμε δει άλλες παρόμοιες υποθέσεις δηλαδή να χάνεται κάποιος από τη μέση του δρόμου…
Έμπορος: Θα το βρεις εσύ τώρα αυτό. Αφού δεν το βρήκε κανένας, θα το βρεις εσύ.
Α. Νικολούλη: Όποια και να ‘ναι η απάντηση.
Έμπορος: Όποια και να ‘ναι»

Ο ίδιος ισχυρίζεται πως έκανε τα πάντα για να βοηθήσει τις αστυνομικές αρχές στις έρευνες, ενώ τις δείχνει και τα παραστατικά της αγοραπωλησίας ζώων μεταξύ εκείνου και του κτηνοτρόφου.

Μετά το τέλος της διαδρομής με το αυτοκίνητο, οι δυο τους κατεβαίνουν στην κτηνοτροφική μονάδα. Τότε η Αγγελική Νικολούλη τού ζητά να τραβήξει μερικά πλάνα από τον χώρο. Εκείνος αρνείται, όμως, πεισματικά.

Η ίδια κάνει μερικές βόλτες στη χώρο και ανακαλύπτει δύο αναχώματα που ξεχωρίζουν από μακριά. Όταν τον ρωτά τον λόγο για τον οποίο υπάρχουν, αυτός απαντά πως εκεί συμβαίνουν συχνά διάφορες χωματουργικές εργασίες. Εκείνη φεύγει και ο έμπορος επιστρέφει στη δουλειά του.

Η εξιχνίαση της υπόθεσης

© Motionteam / Βασίλης Βερβερίδης / Eurokinissi

Τα δύο αυτά αναχώματα τραβούν την προσοχή τόσο της Αγγελικής Νικολούλη όσο και των ελληνικών αρχών που εξετάζουν την υπόθεση εκ νέου. Η αστυνομία, μάλιστα, επιστρατεύει την ομάδα του καθηγητή Γεωφυσικής και διευθυντή του Εργαστηρίου Εφηρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Γρηγόρη Τσόκα, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα είναι αυτός που πραγματοποίησε και το «σκανάρισμα» στο υπέδαφος του λόφου Καστά στον τύμβο της Αμφίπολης.

Οι επιστήμονες εξετάζουν τον χώρο και υποδεικνύουν δύο σημεία ως πιθανά σημεία ταφής του αυτοκινήτου. Οι ανασκαφές ξεκινούν. Στον πρώτο λάκκο υπάρχουν μόνο παλιοσίδερα. Στο δεύτερο, όμως, βρίσκεται το όχημα του κτηνοτρόφου.

Το μυστήριο έχει αρχίσει να λύνεται. Στο σημείο βρίσκεται ο έμπορος, ο οποίος, αντιλαμβανόμενος πως οι ώρες του τελειώνουν, υποδεικνύει το ακριβές σημείο στο οποίο είχε θάψει τον Δημήτρη Γραικό. Ο δολοφόνος έχει βρεθεί. Ο έμπορος σκότωσε και έθαψε το πτώμα, μαζί με το όχημά του, λίγα μέτρα μακριά από την κτηνοτροφική του μονάδα.

Υπόθεση Γραικού: Τι συνέβη το βράδυ της δολοφονίας

Δημήτρης Γραικός © Motionteam / Βασίλης Βερβερίδης / Eurokinissi

Κατά την απολογία του στον ανακριτή, ο έμπορος υποστηρίζει πως ο άτυχος κτηνοτρόφος τον ακολούθησε μετά τα σφαγεία ως την κτηνοτροφική του μονάδα. Εκεί διαπληκτίστηκαν, ο Γραικός, κατά τον ίδιο, έχασε τις αισθήσεις και πέφτοντας χτύπησε θανάσιμα στο έδαφος.

Ακόμη και τότε, όμως, ο δολοφόνος έλεγε ψέματα. Ο ιατροδικαστής, Σωτήρης Τσαντίρης, εξέτασε το πτώμα, το οποίο δεν είχε προχωρήσει σε πλήρη σήψη, εξαιτίας της υγρασίας του υπεδάφους και βρήκε πως ο Δημήτρης Γραικός είχε δεχτεί πολύ σφοδρά χτυπήματα στα πλευρά και το κεφάλι του που προξένησαν τον θάνατό του.

Ο λόγος; Μερικές οικονομικές διαφορές που είχαν μεταξύ τους οι δυο άντρες, με τον έμπορο να φέρεται να χρωστά μεγάλο χρηματικό ποσό στον κτηνοτρόφο.

«Το θύμα δέχτηκε άγρια χτυπήματα. Διαπιστώσαμε σε μια εξαιρετική ιατροδικαστική διερεύνηση με την Προϊσταμένη της αρμόδιας υπηρεσίας Θεσσαλονίκης Ελένη Ζαγγελίδου, πολλαπλούς τραυματισμούς και κακώσεις σε πρόσωπο και θώρακα που προκλήθηκαν από θλων όργανο. Θα μπορούσε να είναι ένα σφυρί, ρόπαλο ή ακόμα και γροθιές» σημείωσε.

«Υπήρξε ένα ακόμη μακροσκοπικό ιατροδικαστικό εύρημα που συνάδει και με ασφυξία. Με αυτό το δεδομένο δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να θάφτηκε ζωντανός. Επίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί η συμμετοχή περισσότερων από ένα άτομα στο περιστατικό, με το σκεπτικό ότι ίσως κάποιος να τον συγκρατούσε και κάποιος άλλος να του κατάφερνε τα χτυπήματα» πρόσθεσε, καταλήγοντας:

«Από τη φθορά των ρούχων του φαίνεται πως σύρθηκε ως το σημείο που θάφτηκε κάτω από το χώμα. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο ή οι δράστες προσπάθησαν να κάψουν το θύμα, κάτι που απ’ όσο γνωρίζω ισχύει για το αυτοκίνητό του. Ο θάνατος του Δημήτρη Γραικού αποδίδεται σε βίαιη εξωτερική επίδραση».

Ο δολοφόνος καταδικάστηκε σε ισόβια

δολοφόνος Δημήτρης Γραικός © Motionteam / Βασίλης Βερβερίδης / Eurokinissi

Το τελευταίο επεισόδιο στο «σίριαλ» μιας εξαφάνισης η οποία κράτησε 900 μέρες γράφτηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, όπου ο κατηγορούμενος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Τραγικές φιγούρες της υπόθεσης οι συγγενείς του Δημήτρη Γραικού και, συγκεκριμένα ο αδερφός του, Νίκος, ο οποίος δε σταμάτησε όλα αυτά τα χρόνια να ψάχνει για την τύχη του θύματος.

Ο ίδιος, μάλιστα, μερικούς μήνες πριν από την ανεύρεση του πτώματος, είχε μεταβεί με το επιτελείο της εκπομπής Φως στο Τούνελ στην κτηνοτροφική μονάδα για να συναντήσει τον έμπορο, χωρίς, όμως, τελικά να το καταφέρει.

Οι δυο τους μίλησαν, όμως, τηλεφωνικά, με τον τελευταίο να του ξεκαθαρίζει για ακόμη μία φορά πως δε γνώριζε τίποτα για την υπόθεση. Ποιος να ξέρε, όμως, τι θα επακολουθούσε μερικούς μήνες μετά.

* Παλιά εγκλήματα στην Ελλάδα, ιστορίες που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη και υποθέσεις που παραμένουν ανεξιχνίαστες μέχρι και σήμερα επανέρχονται στο OneMan. Κάθε Σαββατοκύριακο ένας συντάκτης ανατρέχει στα εγκλήματα που έγιναν στην Ελλάδα και παρουσιάζει το χρονικό της εκάστοτε υπόθεσης. Διαβάστε περισσότερες ιστορίες εγκλημάτων στο OneMan.