Kevin Mazur / Contributor/Getty Images
PROFILE

O Ernie Johnson Jr. είναι σπουδαιότερος από όλους τους NBAers μαζί

Εκτός απ' το να κοντρολάρει τον Barkley και τον Shaq, ο παρουσιαστής απέδειξε πως αποτελεί σπάνια περίπτωση ανθρώπου με αληθινό μεγαλείο ψυχής.

O Ernie Johnson Jr. είναι ο τύπος που βάζει σε μια σειρά τους Charles Barkley και Shaquille O’Neal, στην πιο δημοφιλή εκπομπή που υπάρχει εκεί έξω για το ΝΒΑ, το Inside the NBA by Kia που προβάλλεται στο αμερικανικό ΤΝΤ.

Είναι ο κεντρικός παρουσιαστής του συγκεκριμένου show, όχι γιατί κάποιος τον έβαλε εκεί, αλλά επειδή «οχύρωσε» τον εαυτό του κατά τρόπο τέτοιο που να μπορεί να συνυπάρχει με πρώην θρύλους του ΝΒΑ, οι οποίοι αναλύουν την καθημερινότητα της κορυφαίας μπασκετικής λίγκας του πλανήτη.

Ας δούμε μια χαρακτηριστική -πρόσφατη- στιγμή του νικητή 15 Sports Emmy Awards, μεταξύ πολλών άλλων βραβείων.

H «πιο σταθερή φωνή των σπορ» όπως έγραψε το Sports Illustrated στο άρθρο που του αφιέρωσε τον Απρίλιο του 2017 και στο οποίο εξηγούσε όλους τους λόγους που είναι ο καλύτερος παρουσιαστής αθλητικής εκπομπής, είχε παίξει baseball, πήρε πτυχίο -με άριστα- στις τέχνες και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο γυαλί το 1979, ως παρουσιαστής ειδήσεων σε τοπικό κανάλι. Από εκεί βρήκε το δρόμο του για την Τurner Sports όπου από το 1990 παρουσιάζει το Inside the NBA.

Τα μόνο διαλείμματα που έκανε, αφορούσαν θέματα υγείας

To 2003 o Εrnie διαγνώστηκε με λέμφωμα μη Hodgkin. Συνέχισε να εργάζεται έως τον Ιούνιο του 2006, όταν άρχισε θεραπεία. Επέστρεψε στο γραφείο και την εκπομπή τον Οκτώβριο του 2006, ενώ ακόμα έκανε χημειοθεραπείες. Την 1η Οκτωβρίου του 2018 ανακοίνωσε πως δεν θα μπορέσει να πάρει μέρος στην postseason του ΜLB, γιατί είχε διαγνωστεί με θρόμβους και στα δυο πόδια -και αυτό επηρέαζε την ικανότητα του να κάνει ταξίδι με αεροπλάνο.

Ο Ernie είναι παντρεμένος με την -επαγγελματία σύμβουλο- Cheryl. Μαζί μεγάλωσαν έξι παιδιά. Τα δυο (Eric και Maggie) είναι βιολογικά. Τον Michael τον υιοθέτησαν από τη Ρουμανία, την Carmen από την Παραγουάη και τις Ashley και Allison από ορφανοτροφεία των ΗΠΑ.

Τον Michael τον υιοθέτησαν το 1991, γνωρίζοντας πως έχει διαγνωστεί με σπάνια γενετική διαταραχή (duchenne muscular dystrophy) που προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα. Η μυική αυτή, δυστροφία δεν άφηνε πολλά περιθώρια επιβίωσης. Δεν υπήρχε σωτηρία, καθώς είχε προοδευτικά θανατηφόρα ασθένεια που θα επηρέαζε όλους τους μύες του. Για αρχή, θα έπρεπε να εξαρτάται από αναπνευστήρα.

Η νοσοκόμα που τους υποδέχθηκε στο ορφανοτροφείο της Ρουμανίας τους είπε «μην τον πάρετε, θα γίνετε υπηρέτες του». Το ζευγάρι απάντησε «είναι ένα θαύμα». Μετά έβαλαν πλώρη να διαλύσουν την πρόγνωση που ήθελε τον Michael να ζει έως τα 18 του χρόνια.

Είχαν αποφασίσει να προσφέρουν σε αυτό το αγόρι ό,τι είχε ανάγκη, όχι μόνο για να ζήσει, αλλά να νιώσει χαρά, άνεση και φροντίδα. Δεν συμφώνησαν να μπει σε νοσοκομείο. Προτίμησαν να τον έχουν στο σπίτι και να προσλάβουν νοσοκόμα, για το βράδυ. Τις άλλες ώρες τον πρόσεχαν οι ίδιοι -τα ενήλικα πια βιολογικά παιδιά τους και το ζευγάρι.

Το πρωί άνηκε στον Ernie: ήταν εκείνος που έκανε ντους και ξύριζε το γιο του, τον βοηθούσε να πάει τουαλέτα, τον έντυνε και τον βοηθούσε να επιστρέψει στο κρεβάτι του -με το αμαξίδιο. Για όλα αυτά, χρειαζόταν μόλις 90 λεπτά.

Με τα χρόνια, υπήρχε επιδείνωση. Προ τριετίας οι μύες στο λαιμό του Michael δεν ήταν αρκετά δυνατοί για να μπορεί να μασά στερεά τροφή. Οι Johnsons άρχισαν να αλέθουν τα πάντα. Μπορείς να καταλάβεις πως όλα αυτά δεν ήταν εύκολα διαχειρίσιμα -και σε ό,τι αφορά το συναισθηματικό κομμάτι.

Είχαν όμως, επιλέξει να επικεντρώνουν σε απλούς τρόπους για να κάνουν τη μέρα του παιδιού τους καλύτερη: έβαζαν την αγαπημένη του μουσική, τον πήγαιναν μια βόλτα στην αυλή όταν είχε ήλιο και πάντα είχαν πρόχειρο ένα βιβλίο με αυτοκίνητα -τα οποία λάτρευε. Είχαν εξελίξει σε παιχνίδι και την αναρρόφηση των πνευμόνων του -ώστε να καθαρίσουν τη συμφόρηση που απειλούσε τη ζωή του. Μετά από κάθε αφαίρεση, το πανηγύριζαν με high five.

Από το 2015 το ζευγάρι είχε ενημερώσει -πολύ ξεκάθαρα- για το mentalite του

«Όταν ο κόσμος συναντάει τον Michael αλλάζει, από το πνεύμα του, από όσα έχει περάσει, από τη χαρά που αντλεί ακόμα και από τα πιο απλά πράγματα» είχε πει το 2015 ο Ernie, επαναλαμβάνοντας πως ο ρόλος που είχαν αναλάβει με τη γυναίκα του, τους έδινε τεράστια χαρά και ικανοποίηση. Είχε ομολογήσει ότι υπήρχαν και τεράστιες προκλήσεις.

Η Cheryl εξήγησε πως «η συμπεριφορά του Michael ήταν ανάλογη εκείνης παιδιών που είναι στο φάσμα του αυτισμού. Δεν είπε την πρώτη του λέξη, πριν κλείσει τα 8 χρόνια ζωής». Ο παρουσιαστής παραδέχθηκε ότι δεν ήταν ό,τι πιο εύκολο να βλέπει τον γιο του να μην μπορεί ξαφνικά, να περπατήσει, να πέφτει και να παθαίνει κατάγματα, από εκεί να καθηλώνεται σε αμαξίδιο και λίγο αργότερα να μην μπορεί να κουνήσει το χέρι του για να το χειριστεί. «Για εμένα η μεγαλύτερη αλλαγή ήταν ότι ο κόσμος έπαψε να είναι όπως τον ήξερα» πρόσθεσε η Cheryl, «όσο έξυπνη και αν ήμουν, όσο σκληρά και αν δούλευα, δεν μπορούσα να κάνω κάτι, να αλλάξω αυτό που συνέβαινε και τελικά, την έκβαση».

Από τα 26 ο Michael χρειαζόταν μηχανική υποστήριξη. Η ιατρική είχε προχωρήσει στο σημείο που είχαν βρεθεί τεχνολογίες να βοηθούν τους ανθρώπους που είχαν το ίδιο πρόβλημα με εκείνον, να ζουν περισσότερο. Οι Johnsons πήραν τα πάντα.

«Είμαι ο πατέρας μου, είμαι ο φίλος του. Κάνουμε ό,τι χρειάζεται μαζί. Το να περνάει όλα όσα περνάει και να είναι ακόμα μαζί μας, να παίρνει μέρος σε ό,τι τον αφορά και να παραμένει γοητευτικός, είναι κάτι το απίστευτο. Είναι τέλεια και υπέροχα φτιαγμένος».

Ο Michael άφησε την τελευταία του πνοή την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου. «Είμαστε συντετριμμένοι, αλλά ξέρουμε πως θα συναντηθούμε ξανά. Και αυτό μας κρατάει» έγραψε ο Ernie Johnson Jr. στο Instagram. Σε αυτήν την επόμενη συνάντηση, σίγουρα όλα θα είναι καλύτερα. Για όλους.