2023, John Locher/AP Photo
ΕΓΚΛΗΜΑ

Ο γκάνγκστερ που κατηγορείται για τον φόνο του Tupac Shakur

Ποιος είναι ο 60χρονος Duane "Keffe D" Davis, που σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά τη δολοφονία του ράπερ, συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές.

7 Σεπτεμβρίου 1996. Ο Tupac Shakur, αφού έχει παρακολουθήσει τον αγώνα μποξ μεταξύ των Mike Tyson και Bruce Seldon, αποχωρεί από το γήπεδο  MGM Grand του Λας Βέγκας και κατευθύνεται στο Club 662. Κάθεται στη θέση του συνοδηγού στο αυτοκίνητο του μουσικού παραγωγού και συνιδρυτή της εταιρείας δίσκων Death Row Records, Suge Knight. 

Στις 11:17, καθώς περιμένουν στο φανάρι, μία λευκή Κάντιλακ σταματά δίπλα τους και από το πίσω παράθυρο πυροβολούν πέντε φορές τον Tupac. Η μαύρη BMW που οδηγεί ο Knight κάνει αναστροφή και συγκρούεται με το πεζοδρόμιο στην απέναντι λωρίδα του δρόμου. 

Ο Tupac πέφτει σε κώμα και μετά από 6 ημέρες στο νοσοκομείο, στις 13 Σεπτεμβρίου πεθαίνει από εσωτερική αιμορραγία, σε ηλικία 25 ετών.

Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν περάσει 27 χρόνια, με τις αστυνομικές αρχές να περνούν σχεδόν τρεις δεκαετίες ερευνώντας ποιος βρισκόταν πίσω από τη δολοφονία του αμφιλεγόμενου ράπερ, που ενάμιση χρόνο πριν τον θάνατό του είχε κατηγορηθεί και φυλακιστεί για σεξουαλική κακοποίηση και σοδομισμό. 

Και να που τώρα, έρχεται μία εξέλιξη-σταθμός στην υπόθεση που υπήρξε καθοριστικής σημασίας για την ιστορία της ραπ μουσικής σκηνής στις ΗΠΑ και ταυτόχρονα, μία υπόθεση που παρέμενε άλυτη για δεκαετίες. 

Στις 30 Σεπτεμβρίου, το σώμα ενόρκων της Νεβάδα άσκησε δίωξη στον Duane “Keffe D” Davis, με την κατηγορία για ανθρωποκτονία με φονικό όπλο και τη σύσταση συμμορίας. 

Ο 60χρονος Αμερικανός, που συνελήφθη το πρωί της Παρασκευής (29/09) είναι ο τελευταίος εν ζωή ύποπτος στην υπόθεση.

Ένας αυτοαποκαλούμενος «σκληρός γκάνγκστερ»

Duane "Keffe D" Davis, ο γκάνγκστερ που κατηγορείται για τον φόνο του Tupac Shakur 2023, Las Vegas Police Department via AP

Ο Duane “Keffe D” Davis ήταν αρχηγός της συμμορίας South Side Compton Crips όταν σχεδίαζε την εκδίκησή του εναντίον του Tupac Shukar, όπως ανέφεραν οι αστυνομικές αρχές, βάσει αποσπασμάτων από τα απομνημονεύματα που είχε κυκλοφορήσει ο Davis το 2019, με τίτλο Compton Street Legend.

Εκεί, αποκάλυπτε ότι διοικούσε μια αυτοκρατορία ναρκωτικών πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε εθνικό επίπεδο και παραδεχόταν ότι βρισκόταν μέσα στην Κάντιλακ από την οποία πυροβολήθηκε ο ράπερ, ισχυριζόμενος ωστόσο ότι καθόταν στο μπροστινό κάθισμα και όχι στο πίσω, από όπου πυροβόλησε ο δράστης.

Γεννημένος στο Κόμπτον στην Καλιφόρνια, ο Davis μεγάλωσε μαζί με τα 11 αδέρφια του σε μία οικογένεια όπου πατέρας και ο θείος στοιχημάτιζαν σε άλογα στην πίστα Agua Caliente Race στην Τιχουάνα του Μεξικού. Η μητέρα του πέθανε από καρκίνο του παχέος εντέρου το 1980, όταν εκείνος ήταν 15 ετών. Νόσο με την οποία διαγνώστηκε και ο ίδιος το 2014, αλλά κατάφερε γρήγορα να ξεπεράσει τον καρκίνο.

Βούτηξε στην παρανομία σε πολύ μικρή ηλικία, πουλώντας ναρκωτικά. Στα 22 του μπήκε στη φυλακή και βγήκε στα 26 του, δηλώνοντας ότι ο χρόνος που πέρασε πίσω από τα κάγκελα δεν τον «έβαλε στον σωστό δρόμο», αλλά τον έκανε «σκληρό γκάνγκστερ».

Πώς φέρεται να εμπλέκεται στη δολοφονία του Tupac Shukar

Τρεις ακόμα άντρες που πιστεύεται ότι βρίσκονταν στη λευκή Κάντιλακ τη νύχτα του πυροβολισμού του Tupac Shakur έχουν πεθάνει. Όπως προαναφέραμε, ο Duane Keith “Keefe D” Davis είναι ο τελευταίος εν ζωή ύποπτος στην υπόθεση. 

Σύμφωνα με την έρευνα των αρχών, ο Shakur και ο Knight είχαν δει εκείνο το βράδυ τον ανιψιό του Davis, Orlando Anderson στο ξενοδοχείο, με πλάνα παρακολούθησης από τις κάμερες να δείχνουν τους δύο άντρες να τον γρονθοκοπούν και να τους σταματούν οι υπάλληλοι. Το περιστατικό έφτασε στα αυτιά του Davis, ο οποίος κατέστρωσε σχέδιο για να πάρει εκδίκηση. Δανείστηκε ένα όπλο από «στενό του συνεργάτη» και μαζί με τον ανιψιό του και τους Terrance Brown και Deandre Smith επιβιβάστηκαν στη λευκή Κάντιλακ.

Ο Duane Keith “Keefe D” Davis δεν είναι ο εκτελεστής του Tupac Shukar, αλλά ο «εγκέφαλος» της συμμορίας που δολοφόνησε τον ράπερ, όπως αναφέρουν οι αμερικανικές αρχές. Το ποιος από τους τέσσερις ήταν εκείνος που πάτησε τη σκανδάλη, μάλλον, δε θα το μάθουμε ποτέ.