ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο Ian Pearson ξέρει το μέλλον. Είσαι σίγουρος ότι θέλεις να το μάθεις;

Ένας επαγγελματίας μελλοντολόγος περιγράφει τη δυστοπία που μάλλον θα προλάβουμε να βιώσουμε όλοι μας.

Έχεις δει το Minority Report (2002) με τον Tom Cruise να συλλαμβάνει δολοφόνους προτού διαπράξουν το έγκλημά τους; Ε, κάπως έτσι βλέπει το μέλλον, σε 30 χρόνια από σήμερα, ο καθηγητής Ian Pearson, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους μελλοντολόγους των ημερών μας – οι περισσότερες από τις παλαιότερες προβλέψεις του επιβεβαιώνονται σήμερα με ακρίβεια.

“Το 2050 η τεχνολογία θα είναι σε θέση να διαβάζει τις σκέψεις των ανθρώπων. Έτσι θα είναι εφικτό για την αστυνομία να γνωρίζει όχι μόνο τι κάνουν οι άνθρωποι, τι γράφουν ή τι λένε, αλλά και τι σκέφτονται. Αυτό είναι αρκετά τρομακτικό”, προειδοποιεί και παραδέχεται πως δεν εμπιστεύεται την αστυνομία ή τις Αρχές αρκετά, για να αισθάνεται ασφαλής σε έναν τέτοιο κόσμο, υιοθετώντας ένα δυστοπικό, μετά-οργουελικό σενάριο. Στη δική του εκδοχή του μέλλοντος, όμως, η πρόβλεψη της συμπεριφοράς δεν θα βασίζεται στις μεταφυσικές ικανότητες κάποιων χαρισματικών ανθρώπων (όπως στην ταινία του Steven Spielberg), αλλά στην άφθονη επεξεργαστική ισχύ των μηχανών, τη μοντελοποίηση και την ανάλυση τεράστιων όγκων δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Και αν δεν έχεις δει το Minority Report, πιθανότατα θα έχεις ακούσει για το Matrix (1999). Στην ερώτηση ‘Ποια τεχνολογία θα έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στην καθημερινότητα μας μέχρι τότε’, απαντά προβλέποντας ότι θα ζούμε εμπειρίες όπως ο Neo και η Trinity: “Νομίζω πως η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική είναι οι τεχνολογίες αυτές. Θα έχουμε πολλά ρομπότ που θα ζουν ανάμεσά μας, και θα συνδέονται με τεχνητή νοημοσύνη.

Μέχρι το 2050, οι άνθρωποι μπορεί επίσης να είναι σε θέση να μεταφέρουν τη δική τους σκέψη σε αυτά, για να τα χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά ως εναλλακτικό σώμα”.

Μιλώντας για τις μεγαλουπόλεις σε 30 χρόνια από σήμερα, ο Ian Pearson πιστεύει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι η εξάπλωση βακτηρίων και ιών. Με τις αστικές περιοχές να είναι εξαιρετικά πυκνοκατοικημένες, η εξάπλωση ασθενειών θα είναι εύκολη. Κάποια από αυτά τα βακτήρια, εκτιμά ότι, θα είναι κατασκευασμένα από τρομοκρατικές ομάδες ή κράτη-παρίες, και άλλα θα προέρχονται από μακρινές, απομονωμένες περιοχές, όπου θα έχουν μεταλλαχθεί σε πολύ επιβλαβή και θα εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο χάρη στους ακόμα πιο εξελιγμένους και γρήγορους τρόπους μετακίνησης. “Με τα περισσότερα άλλα θέματα να έχουν αντιμετωπιστεί από την τεχνολογία, αυτό φαίνεται να είναι το μοναδικό που θα επιμένει και θα επιδεινώνεται”, μας λέει ο καθηγητής.

Υποστηρίζει ότι, για να ασκήσει κάποιος γενική μελλοντολογία, σημαντικό προσόν είναι να μπορεί να σκέφτεται ολόκληρο το σύστημα και πώς τα κομμάτια συνδέονται μεταξύ τους και όχι να είναι ειδικός: “Από άποψη μηχανικής, αυτό ονομάζεται μηχανική συστημάτων. Επίσης, απαιτεί καθαρή σκέψη και αναλυτική ικανότητα να διακρίνει τα γεγονότα από την απλή προκατάληψη. Το πρόγραμμα Earth 2050 της Kaspersky Lab είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα που συγκεντρώνει όλες αυτές τις δεξιότητες μαζί, αντιμετωπίζει ολιστικά το μέλλον των πόλεων, ενσωματώνοντας κάθε πτυχή της ζωής μας”.

Και προτού googlάρεις, θέλοντας ίσως να μάθεις περισσότερα για τον Ian Pearson και τις εντυπωσιακές προβλέψεις του, μάθε ότι είναι ο ίδιος που έχει πει ότι το 2050 το σεξ μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ θα είναι πιο συνηθισμένο από ότι η σεξουαλική επαφή ανθρώπου με άνθρωπο και ότι όσοι είναι κάτω από 40 ετών σήμερα έχουν αρκετές πιθανότητες να γευτούν την ηλεκτρονική αθανασία.

Υπό την έννοια πως σε 30 ή 40 χρόνια από σήμερα θα έχουν τεχνικά τη δυνατότητα να κάνουν upload στο cloud (ή όπως θα λέγεται τότε το διασυνδεδεμένο περιβάλλον των μηχανών) την ψηφιακή τους προσωπικότητα και αυτή να συνεχίσει να δημοσιεύει στο Facebook της εποχής και τρόπον τινά να ζει για πάντα – κάπως δηλαδή όπως έκανε ο Johnny Depp στο Transcendence (2014).