Lee Celano/Getty Images/Ideal Image
PROFILE

O.J. Simpson: Ήταν αθώος, αλλά όχι και τόσο

Η είδηση του θανάτου του έκανε τον γύρο του κόσμου. Λογικό. Όταν τον φέρνεις στο μυαλό σου, σκέφτεσαι τη «δίκη του αιώνα» και την αθώωσή του.

Ο Simpson υπήρξε ένας από τους πιο αγαπητούς άντρες στην Αμερική, ένας ήρωας με προστατευτικό κράνος του οποίου οι ικανότητες στον αγωνιστικό χώρο τη δεκαετία του ‘60 και του ’70 κατάφεραν, έστω και για λίγο, να σπρώξουν τον ρατσισμό κάτω από το χαλί. Ο ίδιος, μάλιστα, είχε δηλώσει πως «Δεν είμαι μαύρος, είμαι ο O.J.!» -στη συνέχεια, βέβαια, υποστήριξε πως τα λόγια του παρερμηνεύθηκαν.

Η είδηση του θανάτου του O.J. Simpson από καρκίνο σε ηλικία 76 ετών, έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα σε δευτερόλεπτα. Λογικό. Όταν τον φέρνεις στο μυαλό σου, σκέφτεσαι τη φρίκη των εγκλημάτων για τα οποία κατηγορήθηκε, τη «δίκη του αιώνα» και την αθώωσή του.

Όταν αποσύρθηκε από το NFL το 1979, αξιοποίησε τη φήμη του και ασχολήθηκε με την υποκριτική και τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, ένα safe μονοπάτι που θα τον οδηγούσε ομαλά προς το τέλος της ζωής του, τοποθετώντας μία φωτεινή ταμπέλα πάνω από το κεφάλι του: O.J. Simpson, ένας ζωντανός θρύλος. Κάποιες φορές, ωστόσο, τα σχέδιά μας αλλάζουν και τελικά μάς κυνηγούν στους αυτοκινητόδρομους.

Ωστόσο, ακόμη και στο απόγειο της φήμης του, υπήρχαν σκιές στην προσωπική ζωή του O.J. Ήταν βίαιος με τη σύζυγό του, το μοντέλο Nicole Brown, η οποία κάλεσε την αστυνομία σε τουλάχιστον εννέα διαφορετικές περιπτώσεις για να καταγγείλει ενδοοικογενειακή βία. Όταν η αστυνομία πήγε στο σπίτι τoυς μετά από ένα τηλεφώνημα το 1989, βρήκε την Brown να κρύβεται στους θάμνους, μισοντυμένη και μελανιασμένη. «Θα με σκοτώσει! Θα με σκοτώσει!» φώναζε.

Μετά από εκείνο το περιστατικό του 1989, ο Simpson τελικά συνελήφθη, ομολόγησε και του επιβλήθηκε ποινή 120 ωρών κοινωνικής εργασίας και δύο έτη με αναστολή. Μετά την καταδίκη, το ζευγάρι εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Ο γάμος μας είναι τόσο ισχυρός όσο και την ημέρα που παντρευτήκαμε, αν όχι ισχυρότερος».

Αργότερα, ο εισαγγελέας του Λος Άντζελες, θα χαρακτήριζε την καταδίκη του O.J. ως «αστείο, ένα τρομερό αστείο», υπονοώντας ότι έτυχε ιδιαίτερης μεταχείρισης από τον δικαστή λόγω της φήμης του. Η δημοτικότητά του δεν κλονίστηκε, ανεξάρτητα από το πώς συμπεριφέρθηκε στην Brown. Στα χρόνια που ακολούθησαν, εμφανίστηκε δύο φορές στο Naked Gun -και οι δύο εισπρακτικές επιτυχίες.

Το 1992, η Brown κατέθεσε αίτηση διαζυγίου επικαλούμενη αγεφύρωτες διαφορές. Τελικά, ο γάμος τους δεν ήταν τόσο ισχυρός. Στις 12 Ιουνίου 1994, βρέθηκε δολοφονημένη στο σπίτι της, μαζί με τον φίλο της Ron Goldman. Από τα πρώτα στοιχεία που εντόπισε η αστυνομία ήταν μία μπλε τραγιάσκα και ένα δερμάτινο γάντι. Το κρατάμε το τελευταίο, θα μας χρειαστεί.

Ο Simpson δήλωσε αθώος, αλλά διέφυγε από την αστυνομία στην ίσως πιο γνωστή καταδίωξη όλων των εποχών. Ένα λευκό Bronco στον αυτοκινητόδρομο για δύο ώρες, εκατομμύρια θεατές. Από τότε, η αμερικανική τηλεόραση και ο τρόπος που ο τηλεθεατής καταναλώνει την εικόνα, δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος. Το 1995, η υπόθεση οδηγήθηκε σε δίκη και κάπως έτσι, γεννήθηκε η «δίκη του αιώνα». Και πάλι, τα νούμερα τηλεθέασης χτύπησαν κόκκινο.

Με το γάντι

O.J. Simpson Vince Bucci/Pool Photo via AP, File

Οι δικηγόροι του O.J. υποστήριξαν ότι στοχοποιήθηκε άδικα επειδή η αστυνομία δεν άντεχε να βλέπει έναν μαύρο άντρα να είναι επιτυχημένος. Ας σταθούμε για λίγο στους δικηγόρους του. Έχουμε και λέμε: Robert Shapiro, Johnnie Cochran, Carl Douglas, Shawn Chapman Holley, Gerald Uelmen, Robert Kardashian, Alan Dershowitz, F. Lee Bailey, Barry Scheck, Peter Neufeld, Robert Blasier και William Thompson. Ήταν μια dream team και κόστισε στον O.J. τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια δολάρια.

Με πέντε εκατομμύρια και τις σωστές συμβουλές, όπως το να μην πάρεις τα χάπια σου για λίγο καιρό, η αθώωση θεωρείται δεδομένη. Τον Οκτώβριο του 1995, λοιπόν, αθωώθηκε για τους φόνους.

Αν δεν πάρεις τα χάπια για την αρθρίτιδα, τα χέρια σου θα πρηστούν. Τα γάντια σου, λοιπόν, δεν θα σου κάνουν. Αν όμως συνεχίσεις την αγωγή, θα σου κάνουν. Τόσο απλά. Ο O.J. Simpson, μετά από την παρότρυνση του Cochran, πάτησε το pause στη λήψη τους και μόλις στο δικαστήριο του ζήτησαν να φορέσει τα γάντια που βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος, δυσκολεύτηκε. «Αν δεν του κάνουν, πρέπει να τον απαλλάξετε», είπε Cochran. Προφανώς και απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες.

Το 2006 ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει σε βιβλίο μια «υποθετική» περιγραφή των φόνων και των συνεπειών τους, με τίτλο If I Did It. Το βιβλίο, μετά από μια έντονη δημόσια κατακραυγή πήγε πίσω και ένας δικαστής μεταβίβασε τα δικαιώματα στην οικογένεια του Ron Goldman, η οποία τελικά εξέδωσε το βιβλίο με πρόσθετα σχόλια και τον νέο υπότιτλο «Εξομολογήσεις του δολοφόνου».

Το 2007, ο Simpson συνελήφθη και τελικά καταδικάστηκε σε τουλάχιστον εννέα χρόνια φυλάκισης για ένοπλη ληστεία σε καζίνο του Λας Βέγκας. Το 2017 αποφυλακίστηκε με αναστολή και έζησε τα τελευταία επτά χρόνια της ζωής του ως ελεύθερος άνθρωπος.

Μέχρι τότε, ωστόσο, η ιστορία της δίκης του αιώνα είχε φτάσει σε μια νέα γενιά. Το 2016, διασκευάστηκε με την ταινία The People v. O.J. Simpson: American Crime Story. Λίγους μήνες αργότερα, ήρθε το ντοκιμαντέρ O.J: Made in America. Και τα δύο σημείωσαν τεράστια επιτυχία. Για πολλούς λόγους. Εκτός από τα εμπορικά κέρδη, κατάλαβαν πολλοί πώς αλλάζει η μεταχείρισή σου ανάλογα με το όνομα και τον αριθμό στον τραπεζικό σου λογαριασμό.

Ο Simpson κρίθηκε αθώος για τους φόνους των Nicole Brown και Ron Goldman, αλλά όχι και τόσο. Και το χειρότερο είναι πως όλοι το γνώριζαν.