Jana Birchum/Getty Images
BUZZ

O Keanu Reeves δώρισε το 70% του μισθού του από το Matrix για καλό σκοπό

Ο ηθοποιός δεν σταματά να αποδεικνύει τη γενναιοδωρία και τις ευαισθησίες του με πράξεις. Πόσο ωραίος τύπος είναι τέλος πάντων. 

Φημολογείται εδώ και χρόνια ότι πίσω στα 90s ο Keanu Reeves χάρισε μέρος της αμοιβής του από την πρώτη ταινία του θρυλικού franchise Matrix στους εργαζόμενους των ειδικών εφέ, των κοστουμιών και του μακιγιάζ. Οι φήμες ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν, μέχρι σήμερα. Όπως αποκαλύπτει με δημοσίευμά του το Lad Bible, ο ηθοποιός δώρισε τελικά τα περισσότερα χρήματα που έλαβε για την επιστημονική έρευνα για τη λευχαιμία.   

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Keanu Reeves φέρεται ότι το 1999 πήρε ως προκαταβολή για το φιλμ 10 εκατομμύρια δολάρια. Κέρδισε ακόμα 35 εκατομμύρια δολάρια όταν η ταινία έγινε τεράστια επιτυχία στο box office, ανεβάζοντας τα συνολικά του κέρδη στα 45 εκατομμύρια δολάρια. 

Η New York Post αναφέρει ότι η φιλανθρωπική δωρεά του ανήλθε στα 31,5 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 70% του μισθού του από το πρώτο Matrix.

Η ιστορία πίσω από τη μεγάλη δωρεά του Keanu Reeves

Ότι ο 57χρονος έχει βιώσει τραγικές απώλειες στη ζωή του είναι γνωστό. Ο πατέρας του ήταν απών από την οικογένεια, η σύντροφος και το αγέννητο παιδί του πέθαναν, ο καλός του φίλος και συνάδελφος, River Phoenix το ίδιο. Λίγο έλειψε να χάσει ακόμα και τη μικρή του αδερφή, Kim Reeves όταν διαγνώστηκε με λευχαιμία (τύπος καρκίνου του αίματος ή του μυελού των οστών) και πάλεψε με τη νόσο σκληρά για περίπου 10 χρόνια, βγαίνοντας τελικά νικήτρια. 

Η περιπέτεια της υγείας της είχε συμπέσει χρονικά με τη συμμετοχή του Keanu Reeves στο Matrix. Αθόρυβα, χωρίς να προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, ίδρυσε τότε, μετά το τέλος των γυρισμάτων της ταινίας, μία φιλανθρωπική οργάνωση για τον καρκίνο. 

«Έχω ένα ιδιωτικό ίδρυμα που λειτουργεί εδώ και πέντε ή έξι χρόνια, βοηθάει νοσοκομεία για παιδιά και συνδράμει για την έρευνα για τον καρκίνο», είχε δηλώσει στο Ladies Home Journal το 2009. «Δε θα μου άρεσε να βάλω το όνομά μου σε αυτό, απλώς άφησα το ίδρυμα να κάνει αυτό που κάνει».

Αυτή πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ότι ο Reeves χαρίζει χρήματα που κερδίζει από τις ταινίες του για καλό σκοπό ή έτσι απλά, για να κάνει λίγο πιο χαρούμενους τους γύρω του. Μέσα στην πρώτη καραντίνα δημοπράτησε μία κλήση του με Ζoom με τα 19 χιλιάδες δολάρια που συγκεντρώθηκαν να πηγαίνουν για την έρευνα για τον καρκίνο των παιδιών. Η τελευταία του καλή πράξη ήταν τα Rolex ρολόγια που δώρισε στο συνεργείο του John Wick: Chapter Four.

Από πού πηγάζουν οι ευαισθησίες και η τρομερή γενναιοδωρία που τον διακρίνει; Ο ίδιος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, στην εκ βαθέων συνέντευξη που είχε δώσει πριν λίγο καιρό στο Esquire: «Σίγουρα το μεγάλωμά μου εξηγεί πολλά. Ανέπτυξα από μικρό παιδί μεγάλη ενσυναίσθηση… Πιστεύω ότι πρέπει να κάνεις ό,τι μπορείς για εκείνους που αγαπάς. Ένα από αυτά είναι να τους ακούς για να καταλάβεις τι περνούν, πώς νιώθουν, ποιοι είναι στ’ αλήθεια και ίσως πώς εσύ να τους βοηθήσεις. Πάντα μπορούμε να δώσουμε περισσότερα από όσα δίνουμε. Δεν υπάρχει ταβάνι στο νοιάξιμο».

Μα πόσο ωραίος τύπος είναι τέλος πάντων.