Shutterstock
ΘΕΑΤΡΟ

Ο κωμικός που πέθανε live στην τηλεόραση και όλοι συνέχισαν να γελάνε

Το βίντεο που σόκαρε τη θατσερική Αγγλία των '80s. Και σοκάρει ακόμα όποιον το βλέπει.

Το γέλιο για να ξεσπάσει θέλει την έκπληξη και όταν έχεις μπει σε αυτή τη συνθήκη ως κοινό, κρυφά την αναμένεις. Και αυτό είναι και το οξύμωρο. Εφόσον την αναμένεις την έκπληξη, παύει να είναι έκπληξη. Οπότε ο κωμικός πρέπει να προσπαθήσει πολύ περισσότερο από όσο εγώ και εσύ όταν θα πούμε ξαφνικά κάποιο αστειάκι σε μια ανυποψίαστη παρέα.

Αυτή η ιστορία είναι λίγο στενάχωρη όμως, γιατί αυτή ακριβώς η έκπληξη ήρθε με τον πιο μακάβριο και αναπάντεχο τρόπο. Και δεν έγινε αμέσως αντιληπτή απ’ το κοινό. Και κανονικά δεν θα έπρεπε να προκαλέσει το γέλιο, όπως θα δείτε σε αυτό το βίντεο, όπου ο κωμικός Tommy Cooper πέθανε live στην τηλεόραση και όλοι νόμισαν ότι το πέσιμό του στη σκηνή ήταν απλά άλλο ένα κομμάτι του show του. Και συνέχισαν να γελούν όσο βρισκόταν στο έδαφος και ξεψυχούσε.

Ποιος ήταν ο Tommy Cooper και πότε συνέβη αυτό;

Συνέβη το 1984, στις 14 Απριλίου και ο Thomas Frederick Cooper ήταν ένας τεράστιος για την εποχή σταρ της Αγγλίας.

Ο Ουαλός μάγος και κωμικός δούλεψε από τη δεκαετία του ’40 έως τη δεκαετία του ’80, αλλά μόλις στα μέσα της δεκαετίας του ’70 κατάφερε να αναδειχθεί σε έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους κωμικούς στον κόσμο. Το κόκκινο του φέσι, σήμα κατατεθέν, οφειλόταν σε μία έμπνευση της στιγμής. Ένα βράδυ στο Κάιρο είχε βγει στη σκηνή έχοντας ξεχάσει να πάρει μαζί του την κάσκα που έπρεπε να φορά ασορτί με το ειδικό κοστούμι της βραδιάς. Ένας σερβιτόρος του μαγαζιού πέρασε από δίπλα του, εκείνος του βούτηξε το φέσι και το κοινό άρχισε να γελάει. Και αποφάσισε να το φοράει μονίμως, μέχρι και τη βραδιά που έφυγε από τη ζωή με αυτόν τον τραγικό τρόπο.

Στις 14 Απριλίου 1984, ο Cooper βρισκόταν πάνω στη σκηνή του ‘Her Majesty’s Theatre’ στο Λονδίνου. Η παράστασή του μεταδιδόταν ζωντανά από το κανάλι ‘London Weekend Television’ κι εκείνος μόλις που είχε ξεκινήσει. Η ξανθιά βοηθός του θα του φέρει να φορέσει κάτι σαν κελεμπία και στιγμές αργότερα, όπως θα έχεις ήδη δει στο βίντεο προηγουμένως, θα καταρρεύσει. Το κοινό θα νομίσει ότι είναι μέρος του show. Σε κάθε βαριά του ανάσα, θα ξεσπά σε γέλια. Το crew της παράστασης όμως θα υποψιαστεί ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ένα μέλος της παραγωγής, ο Joe Kerr, θα πει αργότερα σε μια συνέντευξή του: “Πολλές φορές άλλαζε αυτά που έκανε επί σκηνής, έκανε διαφορετικά πράγματα. Τότε όμως έπεσε κάτω και έμεινε εκεί, σκέφτηκα ‘Ω Θεέ μου, τι συμβαίνει εδώ'”.

τομι κουπερ κωμικος αγγλος

Τα μέλη του προσωπικού βγήκαν μέσα από την κουρτίνα και προσπάθησαν να τραβήξουν τον Cooper στα παρασκήνια. Με το μεγάλο του όγκο όμως (είχε ύψος 1.95) αυτό ήταν λίγο δύσκολο να γίνει γρήγορα. Η παραγωγή τα είχε χαμένα, έκαναν όλοι σαν τρελοί, έπρεπε γρήγορα να βρουν τον επόμενο κωμικό που θα ανέβαινε στη σκηνή ώστε ο κόσμος να μην καταλάβει τι είχε συμβεί. Να μην τρομάξει. Και φυσικά να καταφέρουν να σώσουν τη ζωή του Cooper.

Δεν άναψαν τα φώτα πίσω απ’ τη σκηνή, χρησιμοποίησαν φακούς για να φωτίσουν το μέρος. Το προσωπικό συνειδητοποίησε ότι δεν αναπνέει και με CPR προσπάθησαν να τον επαναφέρουν.  Ήταν όμως πολύ αργά. Στο νοσοκομείο απλώς διαπίστωσαν τον θάνατο του. Ήταν 69 ετών.

Το κοινό μόνο το επόμενο πρωί συνειδητοποίησε ότι είχε δει ζωντανά στην τηλεόραση τον θάνατο του βραβευμένου κωμικού. Ακόμη και τα περισσότερα μέλη του προσωπικού του θεάτρου, που τον είδαν να μεταφέρεται πάνω σε φορείο, πίστευαν ότι ο Cooper ήταν μια χαρά και ότι απλώς ανάρρωνε στο δωμάτιό του.

Οι συνεργάτες του αργότερα θα πουν ότι ο Cooper τους φάνηκε ασυνήθιστα αδύναμος εκείνο το βράδυ, αλλά κανείς δεν περίμενε κάτι τέτοιο. Ναι είχε πάθει έμφραγμα επτά χρόνια πριν, ναι ήταν καπνιστής και κάποτε το αλκοόλ παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή, αλλά κανείς δεν είχε ιδέα -ούτε ο ίδιος- ότι η κατάστασή του ήταν πια τόσο κρίσιμη.

Το 2008 στο Κέρφιλι της Ουαλίας, στην πόλη που γεννήθηκε, τοποθέτησαν ένα άγαλμα προς τιμήν του. Την αποκάλυψη την έκανε ένας μεγάλος θαυμαστής του, ο Sir Anthony Hopkins.