
Ο λόγος που η Ινδία επιτέθηκε στο Πακιστάν
Σύμφωνα με τον πακιστανικό στρατό τουλάχιστον 26 άτομα σκοτώθηκαν και 46 τραυματίστηκαν, όσο η διεθνής κοινότητα τρέχει να προλάβει την κρίση.
- 7 ΜΑΙ 2025
Δύο εβδομάδες μετά τη φονική επίθεση ενόπλων σε τουρίστες στο ινδικά διοικούμενο Κασμίρ, η Ινδία εξαπέλυσε σειρά επιθέσεων σε στόχους στο Πακιστάν και στο Κασμίρ που διοικείται από το Πακιστάν.
Το ινδικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι επιθέσεις με την ονομασία «Επιχείρηση Sindoor» αποτελούσαν μέρος της δέσμευσης να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για την επίθεση στις 22 Απριλίου, η οποία άφησε πίσω της 25 Ινδούς και έναν Νεπαλέζο νεκρούς.
Ωστόσο, το Πακιστάν, το οποίο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση του περασμένου μήνα, χαρακτήρισε τις επιθέσεις «απρόκλητες», με τον πρωθυπουργό Shehbaz Sharif να δηλώνει ότι η «αποτρόπαια πράξη επιθετικότητας δεν θα μείνει ατιμώρητη».
Ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού, αντιστράτηγος Ahmed Sharif Chaudhry, δήλωσε ότι τουλάχιστον 26 άτομα σκοτώθηκαν και 46 τραυματίστηκαν. Ο ινδικός στρατός ανέφερε ότι τουλάχιστον 10 άμαχοι σκοτώθηκαν από πακιστανικά πυρά στην πλευρά της Ινδίας κατά μήκος της συνοριακής γραμμής.
Το χτύπημα
Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Νέο Δελχί το πρωί της Τετάρτης, εννέα διαφορετικές τοποθεσίες επλήγησαν στο Κασμίρ που διοικείται από το Πακιστάν και στο ίδιο το Πακιστάν. Οι στόχοι αυτοί ήταν «τρομοκρατικές υποδομές», δηλαδή σημεία όπου σχεδιάζονταν και συντονίζονταν επιθέσεις, όπως υποστηρίζουν.
Κατά το Πακιστάν, τρεις περιοχές επλήγησαν: η Μουζαφαραμπάντ και η Κότλι και η Μπαχαβαλπούρ στην επαρχία Παντζάμπ. Ο Υπουργός Άμυνας του Πακιστάν, Khawaja Asif, δήλωσε ότι οι επιθέσεις στόχευσαν κατοικημένες περιοχές και πρόσθεσε ότι ο ισχυρισμός της Ινδίας ότι «χτύπησε στρατόπεδα τρομοκρατών» είναι ψευδής.
Για ποιο λόγο έγινε η επίθεση
Οι επιθέσεις ήρθαν μετά από εβδομάδες αυξανόμενης έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες, με αφορμή τους πυροβολισμούς στην τουριστική πόλη Πάχαλγκαμ. Οι επιζώντες αναφέρουν ότι οι δράστες στόχευαν συγκεκριμένα Ινδουιστές άντρες.
Μάλιστα, ήταν η χειρότερη επίθεση σε αμάχους στην περιοχή εδώ και δύο δεκαετίες, προκαλώντας μαζική οργή στην Ινδία. Ο πρωθυπουργός Narendra Modi δήλωσε ότι η χώρα θα κυνηγήσει τους υπόπτους «μέχρι τα πέρατα της Γης» και ότι αυτοί που σχεδίασαν και εκτέλεσαν την επίθεση «θα τιμωρηθούν πέρα από κάθε φαντασία». Ωστόσο, η Ινδία δεν έχει κατονομάσει κάποια ομάδα ως υπεύθυνη για την επίθεση στην Πάχαλγκαμ και μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές ποιος τη διέπραξε.
Η ινδική αστυνομία φέρεται να ισχυρίζεται ότι δύο από τους δράστες ήταν υπήκοοι Πακιστάν, με το Νέο Δελχί να κατηγορεί το Ισλαμαμπάντ για υποστήριξη ενόπλων, κατηγορία που το Πακιστάν αρνείται, λέγοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με την επίθεση της 22ας Απριλίου.
Στις δύο εβδομάδες που ακολούθησαν, και οι δύο χώρες προχώρησαν σε αντίποινα: απέλαση διπλωματών, αναστολή έκδοσης θεωρήσεων εισόδου και κλείσιμο συνοριακών διαβάσεων. Πολλοί, όμως, ανέμεναν ότι θα υπάρξει κάποια μορφή διασυνοριακής επίθεσης, όπως είχε γίνει μετά την επίθεση στο Πουλγουάμα το 2019 που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 40 Ινδούς παραστρατιωτικούς.
Το Κασμίρ για ακόμη μια φορά στο επίκεντρο
Η περιοχή του Κασμίρ διεκδικείται εξ ολοκλήρου από την Ινδία και το Πακιστάν, αλλά διοικείται εν μέρει από την κάθε χώρα από τότε που χωρίστηκαν μετά την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία το 1947. Στο παρελθόν έχουν διεξαχθεί δύο πόλεμοι για αυτό τον λόγο.
Το ινδικά διοικούμενο Κασμίρ βιώνει ένοπλη εξέγερση κατά της ινδικής κυριαρχίας από το 1989, με στόχους τόσο δυνάμεις ασφαλείας όσο και αμάχους. Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη επίθεση σε αμάχους από τότε που η Ινδία ανακάλεσε το Άρθρο 370 το 2019, το οποίο έδινε στο Κασμίρ καθεστώς ημιαυτονομίας.
Μετά από αυτή την απόφαση, η περιοχή είδε διαδηλώσεις, αλλά επίσης μειώθηκε η δράση των ενόπλων και σημειώθηκε τεράστια αύξηση στον τουρισμό. Το 2016, μετά τον θάνατο 19 Ινδών στρατιωτών στην Ούρι, η Ινδία εξαπέλυσε «χειρουργικά πλήγματα» πέρα από τη Γραμμή Ελέγχου στοχεύοντας βάσεις ενόπλων.
Το 2019, η βομβιστική επίθεση στο Πουλγουάμα που σκότωσε 40 Ινδούς παραστρατιωτικούς οδήγησε σε αεροπορικές επιθέσεις στην Μπαλακότ – η πρώτη τέτοια ενέργεια εντός πακιστανικού εδάφους από το 1971 – προκαλώντας αντίποινα και αερομαχίες.
Καμία από τις συγκρούσεις δεν ξέφυγε από τον έλεγχο, αλλά η διεθνής κοινότητα παραμένει σε επιφυλακή για το τι μπορεί να συμβεί εάν η κατάσταση επιδεινωθεί και ήδη έχουν γίνει προσπάθειες από διάφορες χώρες και διπλωμάτες για την αποκλιμάκωση της κρίσης.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.