AP IMAGES
ΥΓΕΙΑ

Ο πανικός της κλιματικής αλλαγής θυμίζει επιδημία

Το ‘eco anxiety’ είναι η νέα αγχωτική διαταραχή της εποχής μας. Πώς γίνεται διαχειρίσιμη.

“Οι ενήλικες λένε ‘οφείλουμε να δώσουμε ελπίδα στους νέους ανθρώπους’. Αλλά εγώ δεν θέλω την ελπίδα σας, δεν θέλω να είστε αισιόδοξοι, θέλω να νιώσετε πανικό. Θέλω να νιώσετε ό,τι νιώθω κι εγώ κάθε μέρα. Θέλω να να δράσετε. Θέλω να δράσετε σαν να είστε σε κρίση. Θέλω να δράσετε σαν το σπίτι σας να καίγεται, γιατί όντως, καίγεται.”

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είπε τα παραπάνω λόγια, στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Προφανώς, δεν γίνεται να μην συμφωνήσουμε με την ουσία των λεγομένων της, καθώς περιγράφει ένα υπαρκτό και δυσεπίλυτο πρόβλημα, μια απειλή για το μέλλον του πλανήτη. Δεν γίνεται επίσης να προσπεράσουμε το άθλιο τρολάρισμα με ορολογία bullying που δέχτηκε η Τούνμπεργκ στα social media παγκοσμίως, για τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο εκφέρει το δημόσιο λόγο της. Μέσα σε όλη αυτή την επιφανειακή κριτική, προσπεράστηκε το σημαντικότερο πρόβλημα: Η Γκρέτα Τούνμπεργκ φαίνεται πως πάσχει από ακραίες διαταραχές άγχους που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή.

Στην Δανία, ο δημοσιογράφος Μικάλ Γιάλβινγκ, έφτασε στο σημείο να ‘φωνάζει’ δημοσίως πως μέσα από το αυτοβιογραφικό βιβλίο ‘Scenes from the Heart’ γίνεται σαφές πως η Γκρέτα Τούνμπεργκ έχει υποστεί ψυχική κακοποίηση από την μητέρα της, πάντα με αφορμή και πρόσχημα την κλιματική αλλαγή.

Τι είναι το eco anxiety

AP IMAGES

Το ‘eco anxiety’ (άγχος κλιματικής αλλαγής) σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κορνέλ, Γκλεν Άλμπρεχτ, αν και μέχρι στιγμής δεν μπορεί να οριστεί ως παθολογική έκφραση άγχους, παρ`όλα αυτά, ορίζεται ως μια εκδήλωση άγχους που προέρχεται από τις οικολογικές καταστροφές του περιβάλλοντος,της οποίας τα συμπτώματα μπορούν να εκδηλωθούν σε ένα ευρύ φάσμα, που περιλαμβάνει από αϋπνίες, υπερβολική κούραση ως και συμπτώματα μανιακής συμπεριφοράς. Η ψυχολόγος Μελίσα Πίκετ, έχει δηλώσει πως δέχεται για θεραπεία τουλάχιστον οκτώ ασθενείς το μήνα, με συμπτώματα άγχους κλιματικής αλλαγής, που περιλαμβάνουν απώλεια όρεξης, αδυναμία, αυπνία και κρίσεις πανικού.

Πώς γίνεται διαχειρίσιμο

AP IMAGES

Η Κάρολιν Χίκμαν, μέλος της Climate Psychology Alliance, έχει αποκαλύψει πως μέσα σε μια εβδομάδα είχε δεχθεί τηλεφωνήματα από εργαζομένους δέκα πασίγνωστων οργανισμών διεθνούς εμβέλειας, που της ζητούσαν κάτι, έναν τρόπο ώστε να πάψουν να νιώθουν άγχος για την κλιματική αλλαγή. Επίσης στο ίδιο χρονικό διάστημα, μια 19χρονη φοιτήτρια σε κατάσταση πανικού, της εκμυστηρευόταν “ποτέ μου δεν θα κάνω παιδιά, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.” Υπάρχει άραγε τρόπος για να γίνει διαχειρίσιμο αυτό το άγχος. Σύμφωνα με το New Scientist, ναι, μπορεί να νικηθεί:

Με το να ζεις σύμφωνα με τις αξίες σου: Ζούμε σε μια κοινωνία που έχουμε μάθει να καλομαθαίνουμε εαυτούς με πολυτέλειες, όπως το να παίρνουμε το αυτοκίνητο για να διανύσουμε μια απόσταση μερικών τετραγώνων ή να τρώμε του σκασμού επειδή απλά είναι Παρασκευή. Μπορούμε να ζήσουμε με λιγότερο αυτοκίνητο, τρώγοντας λιγότερο κρέας και πουλερικά. Μπορούμε να ανακαλύψουμε πόσες “πολυτέλειες” χρειαζόμαστε πραγματικά.

Με το να μη νιώθεις ενοχές για τον τρόπο ζωής σου: Βρέθηκα τις προάλλες με έναν φίλο για φαγητό, που ήθελε να παραγγείλει vegan πιάτα για τον εαυτό του. Στο τέλος δεν είχε χορτάσει. Και ένιωθε ενοχές γι`αυτό. Αναφέρω το παραπάνω παράδειγμα για να τονιστεί πως δεν πρέπει να φορτώνουμε στους ώμους μας ενοχές για την οικολογική καταστροφή του πλανήτη. Το πρόβλημα προέρχεται κυρίως από τους οργανισμούς και τις πολυεθνικές εταιρείες που επιχειρούν να ‘ξετινάξουν’ τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της γης, μέχρι την τελευταία σταγόνα. Χωρίς καμία ενοχή.

Με το να προστατεύεις τις πηγές πρασίνου της περιοχής σου: Η κοινωνική ευαισθητοποίηση για το – ελάχιστο- πράσινο που έχει απομείνει στις αστικές γειτονιές, μπορεί και πρέπει να γίνε δύναμη αντίδρασης σε όσους αποβλέπουν στην καταστροφή του.

Με την διαρκή μάχη κόντρα στα συστήματα που προκαλούν την κλιματική αλλαγή: Αν μπορείς να κάνεις ένα ταξίδι στο εξωτερικό με το τρένο αντί για αεροπλάνο, μην το σκέφτεσαι, καν`το. Αν μπορείς να τερματίσεις τη συνεργασία ή την πελατειακή σου σχέση με έναν οργανισμό ή μια εταιρεία της οποίας οι πρακτικές επιβαρύνουν το περιβάλλον, κάν`το και μίλα γι`αυτό δημοσίως, ώστε να ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμα σου. Το άγχος πάσας αιτίας μπορεί να νικηθεί, όταν δεν είμαστε μόνοι.