PROFILE

Ο πάστορας που ‘σκότωσε’ τον κορονοϊό μέσα από την τηλεόραση

Η αμύθητη περιουσία, τα ιδιωτικά αεροπλάνα και η εκκλησία-εταιρεία του Keneth Copeland, το πιο διάσημου τηλε-ευαγγελιστή των ΗΠΑ.

Μία απ’ τις πιο παρανοϊκές εικόνες που μας χάρισε η αμερικανική τηλεόραση ανήκει σε αυτόν τον άνθρωπο. Θα θυμάσαι όταν βγήκε εν μέσω πανδημίας και με ένα ύφος αμφισβητήσιμης πνευματικής ισορροπίας καλούσε τον ‘COVID-19’ να φύγει.

“Θα φυσήξω τον θεϊκό άνεμο πάνω σου”, φώναζε. “Θα καταστραφείς για πάντα και δεν θα επιστρέψεις ποτέ”.

Δεν ξέρουμε τι πήγε στραβά, αλλά ο κορονοϊός δεν του έδωσε και πολύ σημασία. Στην πραγματικότητα, αν σκεφτείς ότι αυτό συνέβη στις 8 Απριλίου, μπορείς να πεις ότι κάπως τον πείσμωσε. Κάπου εκεί δεν άρχισε χρονικά ο εφιάλτης για τις ΗΠΑ;

Συνήθως μορφές όπως αυτή του Kenneth Copeland, στην Ελλάδα μαθαίνουμε την ύπαρξή τους μέσα από ταινίες. Και ήμασταν σίγουροι ότι “ε, ταινία είναι, τους απεικονίζει λίγο υπερβολικά τους τηλε-ευαγγελιστές, δεν μπορεί να είναι έτσι”.

Έτσι και χειρότερα, φίλες και φίλοι.

Ο Kenneth Copeland, είναι ένας διάσημος και πάμπλουτος τηλεοπτικός πάστορας, 83ών ετών, o οποίος γεννήθηκε -πού αλλού;- στο Τέξας και πριν το γυρίσει στην Πίστη, πρόλαβε να φτάσει στο #17 του Billboard με το τραγούδι του ‘Pledge of Love’ το 1957. Ναι, ξεκίνησε ως ποπ τραγουδιστής. Το 1962 όμως έγινε ένας από τους λεγόμενους “αναγεννημένους χριστιανούς”, επίσης ένα είδος ανθρώπου που έχουμε μάθει ότι υπάρχει μέσα απ’ το Χόλιγουντ.

Γράφτηκε στο ευαγγελικό κολέγιο Oral Roberts στην Τάλσα της Οκλαχόμα το 1967 και εργάστηκε ως πιλότος (!) και σοφέρ για τον ίδιο τον Roberts, τον διάσημο -για τους Αμερικανούς- επίσης τηλε-ευγγελιστή που το δημιούργησε. Σύντομα θα άρχιζε και ο ίδιος να κηρύττει τον λόγο του Θεού, λέγοντας μάλιστα ότι του το ζήτησε ο ίδιος ο Κύριος μία μέρα καθώς βρισκόταν στην κοίτη ενός αποξηραμένου ποταμού. (Πού;)

Και από εκείνη τη μέρα άρχισε να χτίζει την αυτοκρατορία του, η οποία σήμερα εκτιμάται κάπου ανάμεσα σε 300 με 760 εκατομμύρια δολάρια. Όχι και τόσο αστείο, ε;

Το Kenneth Copeland Ministries είναι σήμερα μια οργάνωση-επιχείρηση που απασχολεί 500 υπαλλήλους και έχει κερδίσει υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο μέσω των συνεδρίων της, του ‘Δικτύου Αιτημάτων Προσευχής’ (ναι, υπάρχει αυτό), των προσφορών της σε αναξιοπαθούντες, αλλά και των τηλεοπτικών εκπομπών της.

Το Kenneth Copeland Ministries θεωρείται για την εφορία “εκκλησία”, οπότε έχει το εξής προνόμιο: μπαίνει στην ίδια λίστα με τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, και επομένως δεν είναι υποχρεωμένο να αποκαλύπτει προϋπολογισμούς και μισθούς. Η αμοιβή των ‘ποιμένων’ πρέπει απλώς να είναι “μέσα στο πλαίσιο της λογικής” σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό φορολογικό κώδικα.

Με λίγα λόγια, δεν ξέρουμε τον μισθό του Copeland και με τη ζωή που κάνει, δύσκολο να πιστέψεις ότι έχει παραμείνει μέσα “σε λογικό πλαίσιο”.

Σκέψου μόνο ότι στην πολυτελέστατη έπαυλή του έχει ένα ιδιωτικό αεροδιάδρομο, ο οποίος πραγματικά του χρειάζεται, γιατί – α, ξέχασα- έχει στην κατοχή του και τρία αεροπλάνα. Το πρώτο το πήρε με δωρεά το 2007 και το χρησιμοποιεί μόνο για μετακινήσεις εντός των ΗΠΑ, το δεύτερο για ταξίδια εξωτερικού και το τρίτο για να μοιράζει βοήθεια, υλική, να ανακουφίζει τους αναξιοπαθούντες. Προφανώς και έχουν ξεσπάσει σκάνδαλα και έχουν γίνει καταγγελίες ότι τα χρησιμοποιεί για να πηγαίνει για διακοπές με τους φίλους του. Ωστόσο, κάποιοι συνεχίζουν να του κάνουν δωρεές.

Αυτό το βίντεο, όπου μία δημοσιογράφος ξεσκεπάζει το όχι και τόσο καλά κρυμμένο πλουσιοπάρoχο βίο του είχε κάνει μεγάλη αίσθηση στις ΗΠΑ και είναι απολαυστικό. Δεν χορταίνω τον τρόπο με τον οποίο του μιλάει, ούτε τις τρελαμένες αντιδράσεις του:

Όσον αφορά τώρα την μακρόχρονη τηλεοπτική του παρουσία, άκου πώς έχει. Για δεκαετίες η εταιρεία του πραγματοποιεί τριήμερα και εξαήμερα συνέδρια σε όλη τη χώρα και μάλιστα πολλές φορές ο ίδιος και ιερείς του πηγαίνουν να “κηρύξουν” και σε συνέδρια άλλων, με χιλιάδες δολάρια ως ανταμοιβή. Αξίζει όμως, καθώς όπως υποστηρίζει, έχει οδηγήσει 122 εκατομμύρια ανθρώπους να πιστέψουν στον Ιησού.

Τι γίνεται τώρα. Αυτές οι εκδηλώσεις μεταδίδονται ζωντανά στο site της Copeland, στο kcm.org, καθώς επίσης και από χριστιανικούς τηλεοπτικούς σταθμούς όπως το God TV και το τηλεοπτικό δίκτυο Daystar. Κάποια τμήματα των μαγνητοσκοπημένων συνεδρίων παίζουν στην τηλεόραση κάθε Κυριακή και τα κανάλια που τα προβάλουν, έχουν πάρει τα δικαιώματα πληρώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Οι υπόλοιπες τηλεοπτικές εκπομπές που παίζονται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή περιλαμβάνουν συνήθως ένα μέλος της οικογένειας της Copeland, είτε μόνο του είτε με έναν άλλον πάστορα, να συζητούν για τη Βίβλο. Γιατί προφανώς είναι οικογενειακή επιχείρηση. Και προφανώς τα λεφτά και απ’ αυτές τις εκπομπές είναι πολλά.

Και μέσα απ’ αυτές τις εκπομπές έχουν ακουστεί φοβερά πράγματα κατά καιρούς, ένα εξ αυτών και η αποστροφή της οικογένειας Copeland για τα εμβόλια. Η γυναίκα του για παράδειγμα, η Gloria Copeland, επαναλαμβάνει συχνά πως οι γιατροί δίνουν στους ασθενείς “δηλητήριο” για να τους κάνουν περισσότερο άρρωστους και ότι “η εκκλησία αποτελεί εναλλακτική λύση στην ιατρική περίθαλψη”.

“Τι θέλετε να κάνετε;”, τους είχε ρωτήσει μια φορά ο ίδιος ο πάστορας. “Θέλετε να εμβολιαστείτε ή θέλετε να καθίσετε εδώ το Σάββατο το πρωί, να ακούσετε τον λόγο του Θεού και να αφήσετε την πίστη να έρθει στην καρδιά σας και να σας θεραπεύσει;”.

Εννοείται ότι η οικογένεια στηρίζει τον Trump. Δεν τον στηρίζει απλά, η Gloria Copeland ήταν σύμβουλός του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας. Μάλιστα, για τον κορονοϊό ο τηλε-ευαγγελιστής είχε δηλώσει ότι οι αντίπαλοι του Προέδρου “άνοιξαν την πόρτα” στον ιό με τις “εκδηλώσεις μίσους εναντίον του”. Πριν την εκλογή του, είχε προειδοποιήσει ότι όποιος ψηφίσει την Hillary Clinton θα είναι ένοχος για φόνο, εξαιτίας της πολιτικής που σκόπευε να ακολουθήσει στο θέμα των αμβλώσεων, σε περίπτωση που εκλεγόταν.

Με την πανδημία η φήμη του ξεπέρασε κατά πολύ τις ΗΠΑ. Ειδικά το κάλεσμά του στους πιστούς να ακουμπήσουν το χέρι τους στην οθόνη και μέσω αυτής να τους θεραπεύσει, τον έκανε παγκόσμιο σύμβολο τρέλας και εκμετάλλευσης της Πίστης των ανθρώπων. Κλείνουμε με το πιο παρανοϊκό του βίντεο -μάλλον.