© 2021 / Τατιάνα Μπόλαρη / Eurokinissi
BUZZ

Ο πίνακας του Picasso τους έπεσε από τα χέρια, όχι δε γίνεται, δεν είναι δυνατόν

Η Ελληνική Αστυνομία κατάφερε να ρίξει στο πάτωμα το αριστούργημα του Picasso κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σε μια ρεματιά της Κερατέας, δύο καλά συσκευασμένα ορθογώνια πακέτα περίμεναν υπομονετικά εδώ και περίπου δύο μήνες κάποιος να τα ανοίξει. Θα μπορούσαν να ήταν φωτογραφίες από τις καλοκαιρινές φωτογραφίες παραθεριστών στα 80s, οι οποίοι έχτισαν ένα αυθαίρετο για τα μπάνια τους και τώρα φυλάνε τα προσωπικά τους κειμήλια στο υπόγειο. Δεν ήταν όμως.

 

Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες η Ελληνική Αστυνομία αναζητούσε ένα ντουέτο αλλοδαπών που θεωρούνταν ύποπτοι για την κλοπή δύο σπουδαίων έργων τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη. Το Γυναικείο κεφάλι του Pablo Picasso και ο Ανεμόμυλος Στράμμερ του Piet Mondrian έκαναν φτερά πριν από 9 χρόνια και από τότε κανείς δεν είχε ξαναδεί τους πίνακες.

Τελικά, ο δράστης είναι ημεδαπός: ο 49χρονος ελαιοχρωματιστής υποστηρίζει ότι η αγάπη του για την τέχνη τον ώθησε μέχρι εκεί. Σε κάθε περίπτωση η Ελληνική Αστυνομία έκανε τη σύλληψη της χρονιάς. Και μετά τα έκανε μαντάρα.

Ένας πίνακας του Picasso, δεκάδες χιλιάδες views

Ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Μάνος Στεφανίδης δήλωσε στην τηλεόραση πως θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι εκτός από τον ελαιοχρωματιστή υπάρχει και δεύτερος άνθρωπος εμπλεκόμενος στην κλοπή. Κάποιος σύνδεσμος με τις μεγάλες ιδιωτικές συλλογές οι οποίες δίνουν γη και ύδωρ για αυθεντικούς πίνακες και δεν αφήνουν τις ευκαιρίες να πάνε χαμένες.

Πόσο κοστίζει ο πίνακας; «Στις μεγάλες δημοπρασίες τα έργα του Pablo Picasso κυμαίνονται από 50 έως 200 εκ. ανάλογα με το μέγεθος αλλά και τη σπουδαιότητά τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής. Μάλιστα, ο νεανικός πίνακας του Piet Modrian δεν υπολείπεται σε σπουδαιότητα αλλά -όπως όλα δείχνουν- και σε αξία. 

Με λίγα λόγια λοιπόν, στα χέρια ενός «φιλότεχνου» ελαιοχρωματιστή βρέθηκαν περισσότερα από 200 εκ. ευρώ με τη μορφή σπάνιων έργων τέχνης. Εκείνος δεν κατάφερε να τα πουλήσει όλα αυτά τα χρόνια. Τελικά, η Ελληνική Αστυνομία τον έψαξε, τον βρήκε, και τον συνέλαβε.

O Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ήταν κατενθουσιασμένος και έδωσε τα κατάλληλα συγχαρητήρια. 

Και μετά η Ελληνική Αστυνομία έβαλε τους πίνακες πάνω σε ένα σκρίνιο. Το Γυναικείο κεφάλι δεν ήταν καθόλου συνεργάσιμο και -δυστυχώς- έπεσε.

Ένας αστυνομικός το έβαλε στη θέση του με τη συστολή κάποιου που είχε την ατυχία να ρίξει ένα βάζο σε ξένο σπίτι και την τύχη αυτό να μη σπάσει.

Οι κάμερες βέβαια κατέγραφαν τη σκηνή που ήταν κομμένη και ραμμένη για τον Ροζ Πάνθηρα ή τους Monty Python.

Όπως ήταν φυσικό, αναμενόμενο, και δίκαιο στο Twitter έγινε το έλα να δεις με τον υπερπολύτιμο πίνακα του Pablo Picasso.

Οι αντιδράσεις ήταν κυρίως ειρωνικές, αφού η σύλληψη της χρονιάς μετατράπηκε στην γκάφα του αιώνα.

 

Φυσικά, δεν έλειψαν και τα οργισμένα tweets για ένα blooper που όμως έχει πολλές απολήξεις, ιδιαίτερα όσο ο φυγόποινος Χρήστος Παππάς της Χρυσής Αυγής κάνει κάπου διακοπές διαφεύγοντας τη σύλληψη.

Ναι, ΟΚ, όλοι κάνουν γκάφες. Μήπως λοιπόν ασκείται υπερβολική κριτική στην Ελληνική Αστυνομία;

Ειλικρινά, αν σου έδιναν έναν πίνακα του Pablo Picasso αξίας άνω των 50 εκ. ευρώ και σου έπεφτε από τα χέρια, πώς θα ένιωθες;