ΚΟΣΜΟΣ

O πόλεμος γύρισε τον χρόνο έναν αιώνα πίσω στην Ουκρανία

Οι κάτοικοι των ανατολικών επαρχείων ζουν χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, με μόνη θέρμανση τα καυσόξυλα. Οι στρατιώτες περιμένουν υπομονετικά σε χαρακώματα βγαλμένα από κάποια σκηνή του Α' Παγκόσμιου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: MSTYSLAV CHERNOV

Τοποθεσία: Πόλη Ζολότε, περιφέρεια Λουχάνσκ, Ανατολική Ουκρανία. Χρόνος: Φεβρουάριος-Μάρτιος 2022. Συνθήκες: Κάτι σαν να ζεις στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι ρωσικές ομοβροντίες και ο πόλεμος στην πολύπαθη ευρωπαϊκή χώρα έχουν μετατρέψει ολόκληρες περιοχές της σε No Man’s Land. Τα καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν κοπεί, οι διακοπές στην υδροδότηση είναι μία καθημερινότητα, ενώ και η θέρμανση έρχεται μέσα από πρωτόγονες μεθόδους.

Οι κάτοικοι ζουν κάθε βράδυ στο απόλυτο σκοτάδι, αφού η συσκότιση απλώνεται για ολόκληρα χιλιόμετρα βυθίζοντας τα χωριά και τις κωμοπόλεις σε μία απειλητική σιωπή. Για πολλούς έχουν περάσει πάρα πολλές μέρες από το τελευταίο ζεστό μπάνιο.

Όσο για τους στρατιώτες που ζουν, χωμένοι μέχρι τα γόνατα στη λάσπη και τον πάγο, σε χαρακώματα τα οποία φέρνουν στο μυαλό τον ‘Α Παγκόσμιο; Συχνά η μόνη τους επαφή με τον 21ο αιώνα είναι το λίγο σήμα που βρίσκουν στο κινητό τους. Ο πόλεμος γύρισε τον χρόνο πίσω έναν αιώνα στην Ουκρανία.

Τα δέντρα όπως φαίνονται από τον δρόμο, στο συνοριακό χωριό Νοβογκνάτιβκα.
Οι Ουκρανοί στρατιώτες γέρνουν εξαντλημένοι πάνω στους πρόχειρα φτιαγμένους τοίχους.
Τα χαρακώματα κοντά στην πόλη Ζολότε εκτείνονται για εκατοντάδες μέτρα σχηματίζοντας απειλητικούς διαδρόμους.
Πουλιά πετούν πάνω από τις στέγες στην Κοστιαντινιβκα, μία πόλη 70 χιλιάδων κατοίκων στην Ανατολική Ουκρανία.
Ένα σπίτι στέκεται κατεστραμμένο μετά από ρίψη οβίδας κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα.
Μία ηλικιωμένη γυναίκα στέκεται στην είσοδο ενός σχολείου που μεταμορφώθηκε σε καταφύγιο με το ξέσπασε ο πόλεμος.
Ένας αγωγού φυσικού αερίου στέκεται πάνω από τον δρόμο, θυμίζοντας σε όλους ότι τα ορυκτά καύσιμα είναι ένα πολύτιμο αλλά και τρομερά επικίνδυνο αγαθό.
Για τους Ουκρανούς φαντάρους, πολλές φορές το τσιγάρο είναι η μοναδική παρηγοριά.
Ένας στρατιώτης περιπολεί τους άδειους και σκοτεινούς δρόμους της ευρύτερης περιοχής γύρω από την πόλη Ζολότε της Ανατολικής Ουκρανίας.