Vicktor Yurchenko / AP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Θείος Βάνια αντικαθιστά τα McDonald’s, οι Ρώσοι παίρνουν τη θέση των πολυεθνικών

Το ρωσικό κράτος θέλει να αντικαταστήσει τα 850 καταστήματα των McDonald's στη χώρα με μία νέα εταιρεία fast food. Το σήμα της νέας αλυσίδας, όμως, κάτι μας θυμίζει.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε ένα τεράστιο κύμα κατακραυγής σε όλο τον πλανήτη, με αρκετές πολυεθνικές εταιρίες να αποχωρούν από τη χώρα προκειμένου να ασκήσουν πίεση στη ρωσική κυβέρνηση και τον Vladimir Putin. Ανάμεσα σε αυτές είναι και αρκετές αλυσίδες τροφίμων και καφέ, όπως τα McDonald’s, τα Burger King και τα Starbucks.

Το κενό στη ρωσική αγορά πια είναι μεγάλο. Έτσι, λοιπόν, μια αλυσίδα μπέργκερ στη Ρωσία, με την επωνυμία Θείος Βάνια, κατέθεσε τα χαρτιά της στην Αρχή Πνευματικής Ιδιοκτησίας για έναρξη δραστηριοτήτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν και το λογότυπό της. Το περίεργο της όλης υπόθεσης είναι πως το σήμα μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με εκείνο των McDonald’s τόσο στα χρώματα όσο και στο σχέδιο.

Τι συμβαίνει με το σήμα των McDonald’s στη Ρωσία

Την είδηση έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό ο Josh Gerben, ένας εξέχων δικηγόρος στις ΗΠΑ επί θεμάτων που έχουν να κάνουν με τα πνευματικά δικαιώματα και τα εμπορικά σήματα, μέσω ενός ποστ στο Twitter, στο οποίο παρουσιαζόταν η επίσημη αίτηση για την εγγραφή του εμπορικού σήματος της εταιρείας Θείος Βάνια στο ρωσικό κράτος. Όπως εξηγεί ο ίδιος, η κίνηση αυτή έρχεται μετά την εισήγηση της ρωσικής κυβέρνησης να εξαφανιστούν όλα τα σήματα που σχετίζονται με αμερικανικές εταιρίες στη χώρα.

«Έχει ξεκινήσει η διαδικασία κατάληψης εμπορικών σημάτων στη Ρωσία» σημείωσε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια απάντηση της Ρωσίας στις σκληρές εμπορικές κυρώσεις της δύσης. Στην περίπτωση, όμως, της Θείος Βάνια, όλα έγιναν μάλλον βιαστικά. Η είδηση έγινε αμέσως viral με διάφορους χρήστες των social media να γράφουν αρκετά ποστ για το λογότυπο της νέας εταιρίας που μοιάζει σε ακραίο βαθμό με εκείνο των McDonald’s.

Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται να σχηματίζεται σε κόκκινο φόντο ένα κίτρινο B που είναι το αρχικό της λέξης Vanya στα ρώσικα. Αν το γυρίσει, όμως, κανείς στα πλάγια, θα παρατηρήσει πως πρόκειται για το σήμα των McDonald’s το οποίο απλά ενώνεται με μια κάθετη γραμμή. Ο σχεδίασμός του, μάλιστα, φαίνεται πως έγινε πρόχειρα γιατί, όπως παρατήρησε ένας χρήστης του Twitter, το σήμα της αμερικάνικης εταιρίας fast food εξέχει από τη συγκεκριμένη γραμμή.

Το ρωσικό κράτος θα χρηματοδοτήσει τη νέα αλυσίδα fast food

Το ζήτημα, ωστόσο, είναι πολύ πιο σοβαρό απ’ ό,τι θα νόμιζε κανείς, μιας και ο δήμαρχος της Μόσχας, Sergey Sobyanin, δήλωσε ότι ο δήμος της πόλης πρόκειται να παράσχει ένα ποσό της τάξης των 4 εκατομμυρίων ευρώ για να λειτουργήσει η ρωσική αλυσίδα fast food, η οποία υπόσχεται πως τα μπέργκερ της θα είναι πιο φθηνά και «100% ρωσικά».

Η πολυεθνική αλυσίδα fast food υπολογίζεται πως έκλεισε 850 καταστήματα στη Ρωσία. Ο Vyacheslav Volodin, ανώτατος αξιωματούχος στην Κρατική Δούμα της Ρωσίας, σημείωσε πως θα πρέπει άμεσα οι ρωσικές επιχειρήσεις εστίασης να λάβουν τον έλεγχο των πρώην καταστημάτων των McDonald’s. «Ανακοίνωσαν ότι κλείνουν. Ας κλείσουν. Από αύριο σε αυτές τις τοποθεσίες δε θα έχουμε McDonald’s, αλλά Θείο Βάνια. Οι θέσεις εργασίας πρέπει να διατηρηθούν και οι τιμές να μειωθούν» δήλωσε ο ίδιος στην Washington Post.

Όπως αναφέρουν αρκετοί αναλυτές, πρόκειται για μια μαζική προσπάθεια του ρωσικού κράτους να επωφεληθεί από τα αλλεπάλληλα λουκέτα ξένων επιχειρήσεων, ακόμη και με την κλοπή εμπορικών σημάτων χωρίς καμία νομική επίπτωση. Οι ιθύνοντες των McDonald’s δεν έχουν κάνει ακόμη καμία δήλωση στα αμερικανικά μέσα, ωστόσο, το ζήτημα φαίνεται πως δεν έχει κλείσει.

Όπως και έχει, με αυτόν τον τρόπο, κλείνει ένας μεγάλος κύκλος παρουσίας της αλυσίδας fast food μετά από 32 χρόνια στη Ρωσία. Το πρώτο κατάστημα άνοιξε τις πόρτες του στις 31 Ιανουαρίου του 1990, με τους κατοίκους της Μόσχας να δημιουργούν τεράστιες ουρές έξω από αυτό για να δοκιμάσουν τα μπέργκερ του. Το άνοιγμα της αμερικανικής εταιρίας αποτέλεσε για πολλούς ένα ακόμη σημάδι για την επερχόμενη πτώση του κομμουνισμού και της Σοβιετικής Ένωσης που συνέβη και επίσημα στις 26 Δεκεμβρίου 1991.