AP Images
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Τιτανικός δε βούλιαξε ποτέ. Υπάρχει κι αυτή η θεωρία

Το "My Heart Will Go On" αναφερόταν απλώς σε μια καρδιά, ο Jack ποτέ δεν άφησε το χέρι της Rose και ο Τιτανικός στην πραγματικότητα λεγόταν Ολυμπιακός.

Ο Τιτανικός είναι το σύμβολο ενός παραμυθιού, το πομπώδες σκαρί ενός πλοίου ως μια απόδειξη των θαυμάτων που μπορεί να οραματιστεί η τεχνολογία, η ναυτιλία, το μάτι του ανθρώπινου νου που κοιτάζει πέρα από τον ορίζοντα. Ο Τιτανικός και η ιστορία του ναυαγίου του είναι σήμερα ένα παραμύθι με διαχρονική αξία, καθώς πάντα θα περιγράφει με τρόπο ιδανικό τη λαχτάρα του ανθρώπου να ξεπεράσει τα όρια του, να ταξιδέψει εκεί που δεν πάτησε ποτέ άλλος κανείς. Τι γίνεται όμως, αν εν τέλει, αποδειχθεί πως ο Τιτανικός δε βυθίστηκε ποτέ; Καταρρίπτονται τα παραμύθια που έχουν αντέξει 100+ χρόνια;

Πρόλογος και Θεωρία

Γνωρίζουμε ότι ο Τιτανικός ναυάγησε στις 15 Απριλίου 1912, στο βόρειο τμήμα του Ατλαντικού ωκεανού, ύστερα από πρόσκρουση σε παγόβουνο, σκορπίζοντας το θάνατο σε 1.500 επιβάτες. Το ναυάγιο συνέβη σε δρομολόγιο από το λιμάνι του Southampton της Αγγλίας προς τη Νέα Υόρκη. Η θεωρία που διαβάσαμε στο ιταλικό Esquire αναφέρει πως μάλλον το ναυάγιο αυτό δεν αφορούσε τον Τιτανικό, αλλά κάποιο πλοίο με διαφορετικό όνομα. Ας τα δούμε με τη σειρά.

White Star Line

Το όνομα “J.P. Morgan” μας παραπέμπει στο όνομα ενός κορυφαίου τραπεζικού ομίλου παγκοσμίως. Ο John Pierpont Morgan ήταν πολλά περισσότερα από ένας «νονός» ενός «ναού» του καπιταλισμού: ο ιδρυτής της General Electric, της U.S Steel και πολλών ακόμα βιομηχανιών, υπήρξε στυλοβάτης της αμερικανικής οικονομίας στα τέλη του 19ου αιώνα, ένας ακούραστος και ακόρεστα φιλόδοξος επενδυτής, ο οποίος το 1902, αφού προηγουμένως είχε επενδύσει στο όνειρο του Nikola Tesla για το πρώτο ασύρματο, υπερατλαντικό σύστημα επικοινωνίας στην ιστορία της ανθρωπότητας, κοίταξε προς τη θάλασσα. Και αποφάσισε να γίνει ο κεντρικός επενδυτής του συγκροτήματος ναυτιλιακών εταιρειών International Mercantile Marine Company, στο οποίο άνηκε και η ναυτιλιακή White Star Line, με τα πλοία Olympic, Titanic και Britannic στο ενεργητικό της.

Τα ταξίδια

Το πλοίο Olympic («Ολυμπιακό») ήταν το πρώτο που ανοικοδομήθηκε και το σκαρί του έγινε σήμα κατατεθέν της εταιρείας. Ύστερα από τέσσερα ταξίδια που όλα είχαν πάει κατ’ ευχήν, αντιμετώπισε τις πρώτες του σοβαρές ζημιές, οι οποίες δεν εδύναντο να καλυφθούν από την ασφάλεια. Ήταν μια οικονομική καταστροφή. Ο Morgan τότε, σύμφωνα με τη θεωρία συνωμοσίας, αποφάσισε να κάνει μια παμπόνηρη ανταλλαγή ονομάτων ανάμεσα στο – νεόδμητο τότε- Τιτανικό και στον προβληματικό Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός (ακούγεται ολοένα και πιο παράξενο) αν και ακατάλληλος για ταξίδι, θα ξεκινούσε ένα δρομολόγιο Αγγλία – Αμερική, το οποίο φάνταζε με βέβαιο ατύχημα. Στην πορεία εμφανίστηκε κι ένα παγόβουνο.

Αλήθεια;

Πρόκειται για μια θεωρία που σύμφωνα με αρκετούς μελετητές της ναυτιλιακής ιστορίας, «μπάζει νερά» από παντού: η αντικατάσταση ενός πλοίου που μόλις είχε βγει από το ναυπηγείο με ένα άλλο, ηλικίας ενός έτους και με πολλές φθορές, μοιάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά και δεν μπορεί να διαψευσθεί απόλυτα. Οι νέοι ερευνητές της ιστορίας προσπαθούν να αποδείξουν τις διαφορές ανάμεσα στα δύο πλοία, συγκρίνοντας φωτογραφίες. Ένα βιβλίο με τίτλο “Titanic or Olympic: Which Ship Sank?” προσπαθεί να δημιουργήσει μια επιστημονική έρευνα πάνω στο ερώτημα, γυρεύοντας απαντήσεις. Οι πιο υποψιασμένοι αναφέρουν ότι ο J.P. Morgan δε θα έμπαινε στον κόπο να στήσει μια τόσο τολμηρή συνωμοσία, καθώς αν αυτή αποκαλύπτονταν από τις ανώτατες αρχές, δε θα έπαιρνε ούτε σεντ αποζημίωσης.

1995. Τα απομεινάρια του Τιτανικού, στον βυθό του Ατλαντικού ωκεάνού. / AP Images
1995. Τα απομεινάρια του Τιτανικού, στον βυθό του Ατλαντικού ωκεάνού.

Τελικά υπήρξε ανταλλαγή πλοίων; Oυδείς μπορεί να το επιβεβαιώσει. Τελικά ο Τιτανικός έγινε Ολυμπιακός και βυθίστηκε άδοξα; Επίσης, άλλη μια πληροφορία με λιγότερο ρεαλιστικές και περισσότερο μυθικές διαστάσεις. Μήπως ο πραγματικός Τιτανικός στο υπόλοιπο της ναυτικής του ζωής απλά σκούριασε σε κάποιο ναυπηγείο για μερικές δεκαετίες, μέχρι που έγινε παλιοσίδερα; Η Celine Dion τραγούδησε “My Heart Will Go On” για ένα ζευγάρι που γνώρισε τον έρωτα στο κατάστρωμα του Ολυμπιακού; Με ποιο δικαίωμα αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας γκρεμίζουν μύθους που έγιναν κινηματογραφικά blockbusters για ραντεβού ζευγαριών (τουλάχιστον στα late 90s), που έγιναν memes, που παραμένουν ακόμα στη σφαίρα των συζητήσεων ανάμεσα στην pop κουλτούρα και τη ναυπηγική καινοτομία;