EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
BUZZ

Ο τρομονόμος έχασε πρώτα στα social media

Villagers of Ioannina City, Τάνια Τσανακλίδου και σχεδόν όλη η κοινότητα των stand up κωμικών έγραψαν εναντίον του νομοσχεδίου.

Πριν τη σημερινή πορεία των καλλιτεχνών, πριν τις διευκρινίσεις του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θεόδωρου Λιβάνιου, πριν την εκ νέου συζήτηση για το τι θα αφορά τελικά ο λεγόμενος «τρομονόμος», υπήρξαν αντιδράσεις. Μαζικές. Και από καλλιτέχνες και από απλούς πολίτες. Στην Αθήνα εκφράστηκαν στον δρόμο, σε μια μεγάλη πορεία σήμερα το πρωί, στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να εκφραστούν σε λίγη ώρα, σε μία ακόμη οργανωμένη διαμαρτυρία.

Οι αντιδράσεις όμως των καλλιτεχνών, πρώτα απ’ όλα εκφράστηκαν δημόσια -και- μέσα από τα social media. Τραγουδοποιοί, ερμηνευτές, μέλη ιστορικών συγκροτημάτων αλλά και σύσσωμη η stand up κοινότητα πόσταραν κείμενα ή απλά μερικές δεικτικές γραμμές, προκειμένου να δείξουν την αντίδρασή τους.

Τα posts που ακολουθούν είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα που βρήκαμε:

Τάνια Τσανακλίδου

Villagers of Ioannina City

Βάλθηκε απο κράτος-τρόμο να θεσπίσει τρομονόμο…Λογοκρισία, απαγορεύσεις και ποινές φυλάκισης…ΥΓ. Κλάστε μας τ’…Posted by Villagers of Ioannina City on Wednesday, 10 February 2021

Φοίβος Δεληβοριάς

«(…) Ας επαγρυπνούμε, πάντως, όλοι όσοι -ό,τι κι αν πολιτικά πιστεύουμε- συζητάμε ελεύθερα και διαφωνούμε εδώ. Αυτές οι διαφωνίες μας κάνουν την Τέχνη. Και η Τέχνη χρησιμοποιεί τη βία καθαρτικά-και το έκανε πάντα. Από την Ιλιάδα μέχρι το χιπ χοπ. Από το ρεμπέτικο μέχρι τον Εθνικό Ύμνο.
Αν ποτέ ελεγχθεί δια νόμου μια τέτοια ισορροπία, τα καλά πρώτα θα εκλείψουν στο διαδίκτυο. Όπως συμβαίνει χρόνια στην τηλεόραση. Κανείς δεν ενοχλείται με μια πληκτική και φασίζουσα σπλατεριά που θα παίξει ένα κανάλι το βράδυ. Άλλα είναι αυτά που ξυπνούν τον «αγανακτισμένο πολίτη». Η βία του Ντέρτι Χάρι θα υπάρχει πάντα στο prime time (και στη ζωή, φοβάμαι) – με τις άνωθεν ευλογίες-. Η βία του Κιούμπρικ είναι όμως η πρώτη που θα ποινικοποιηθεί, αν έρθει μια τέτοια ώρα. Να φροντίσουμε να μην έρθει».

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος

Σχετικά με την ενσωμάτωση της τροποποιημένης ευρωπαϊκής οδηγίας, ο ΠΜΣ εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία έγραφε μεταξύ άλλων:

«(…) Στην Ισπανία με βάση αντίστοιχη νομοθεσία, έχουν γίνει 76 διώξεις (πολλές από αυτές αφορούν καλλιτέχνες). Σε αρκετούς έχουν αποδοθεί ποινές φυλάκισης. Στίχοι τραγουδιού που λένε “Δεν θα καταφέρουν να με λυγίσουν» απέναντι στις ειδικές δυνάμεις, θεωρούνται έως και «ωραιοποίηση της τρομοκρατίας»!

Στη Γερμανία από το 2019 και έπειτα, μουσικοί, συγγραφείς, εικαστικοί, ακαδημαϊκοί έχουν διωχθεί με βάση τον τρομονόμο, γιατί μέσα από το έργο τους κάνουν κριτική ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους!

Ο τρομονόμος υιοθετήθηκε στη χώρα μας και μέσα στον νέο ποινικό κώδικα (που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η ΝΔ) και δίνει ποινές φυλάκισης από 3 σε 5 χρόνια για «δημόσια απειλή» μέσω διαδικτύου.

Την ίδια στιγμή ο τρομονόμος αναφέρει γενικόλογα «αδικήματα γενικής διακινδύνευσης», «κατά της κοινής ειρήνης». Αποδεικνύεται πως το γενικότερο κυβερνητικό έργο έντασης τους αυταρχισμού και της καταστολής τους αφορά όλους, το ίδιο το ίδιο το λαϊκό κίνημα, τους φοιτητές, το καλλιτεχνικό έργο, τους ίδιους τους καλλιτέχνες!».

Με βάση το «νομοσχέδιο Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα», το υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο, όχι απλά θα λογοκρίνεται, θα «κατεβαίνει», αλλά ο δημιουργός του, ο χρήστης θα διώκεται ποινικά.

Να αποσυρθεί άμεσα το απαράδεκτο άρθρο 8 του ”νομοσχέδιου Λιβάνιου”, πρώην “Πέτσα”».

Δημήτρης Μητσοτάκης

Προσεχώς ποινικά κολάσιμοPosted by Δημήτρης Μητσοτάκης / Dimitris Mitsotakis on Wednesday, 10 February 2021

Εργατική Ομάδα Stand-Up Κωμικών & Ηθοποιών Improv

Το παρακάτω κείμενο έχει γίνει share σχεδόν από όλους τους σημαντικούς καλλιτέχνες του χώρου, από τον Διονύση Ατζαράκη μέχρι τον Ηλία Φουντούλη και τον Βύρωνα Θεοδωρόπουλο.

Για όποιον δεν έχει πάρει χαμπάρι τι γίνεται με τον νέο έμμεσα και άμεσα λογοκριτικό νόμο που ετοιμάζεται να ψηφιστεί,…Posted by Thomas Zabras on Wednesday, 10 February 2021

Υπόγεια Ρεύματα

Μαζί με την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, σχολίασαν:

«Καβάλα στο νοητάκι μου, δεν τρέμω σας, όποιοι είστε.
Γρικάω, βγαίvει από μέσα του μια προσταγή: Γκρεμίστε!»
Σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο κι ο Παλαμάς τρομοκράτης! Όσο για μας τους υπόλοιπους, στο απόσπασμα!
Ε, όχι, φτάνει!».

Σπύρος Γραμμένος

Δεν πέφτω απ’ τα σύννεφα που όσοι αναφέρονται στο κομμάτι θέλουν να το ποινικοποιήσουν.#ηαληθειατσουζει #ξυδακιPosted by Σπύρος Γραμμένος _ Spiros Grammenos on Wednesday, 10 February 2021

Δημήτρης Ζερβουδάκης