AP Photo/Alex Brandon
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

O Trump, η θεραπεία με πλάσμα αίματος και ένα μάλλον αισιόδοξο σενάριο

Είμαστε κοντά σε μια αποτελεσματική θεραπεία για τον κορονοϊό; Τι δείχνουν τα ιατρικά δεδομένα και πόσο συμπίπτουν με τις 'αισιόδοξες' ανακοινώσεις του Donald Trump;

O αμερικάνικος FDA ενέκρινε με fast track διαδικασίες την θεραπεία μέσω χορήγησης πλάσματος από το αίμα ασθενών που έχουν αναρρώσει επιτυχώς από τον κορονοϊό.

Την ίδια μέρα, ο Donald Trump έδωσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, οπού ανάγγειλε την έγκριση της θεραπείας, αλλά και την επίσπευση της διαδικασίας έγκρισης και παραγωγής του εμβολίου της Οξφόρδης, πιθανότατα πριν από τις Προεδρικές Εκλογές του Νοεμβρίου.

Τι είναι το πλάσμα αίματος και πώς θεραπεύει;

Όταν ένας άνθρωπος νοσήσει με Covid-19, το ανοσοποιητικό του σύστημα παράγει αντισώματα ως γραμμή επίθεσης κόντρα στην ασθένεια. Μέσα στο πλάσμα του αίματος (το υγρό στοιχείο του αίματος που αποβάλλει αιμοκύτταρα) υπάρχει μια μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνικών αντισωμάτων. Οι γιατροί μπορούν να αντλήσουν αυτό το πλάσμα και ύστερα από μια σειρά δειγματοληπτικών ελέγχων ασφαλείας, να απομονώσουν τα αντισώματα.

Στη συνέχεια, αυτά τα αντισώματα μπορούν να δοθούν μέσου ορού σε ασθενή ο οποίος πάσχει από Covid-19, ως μια ενίσχυση του ανοσοποιητικού του συστήματος κόντρα στον ιό. Σύμφωνα με μελέτη της Mayo Clinic, ένα δείγμα ασθενών (επί συνόλου 35.000) που έλαβε σε διάστημα τριών ημερών την θεραπεία με πλάσμα ασθενών που είχαν αναρρώσει από τον ιό, παρουσίασε θνητότητα 8,5%, ενώ εκείνο που την έλαβε σε διάστημα τεσσάρων ημερών, παρουσίασε θνητότητα 11,9%. Η συγκεκριμένη όπως και άλλες παρόμοιες μελέτες, δείχνουν πως θεραπεία ορού πλάσματος μπορεί να ενδυναμώσει την άμυνα ασθενών κόντρα στον ιό. Υπάρχουν θετικά στοιχεία, όχι όμως ολοκληρωμένη εικόνα.

Στην Ελλάδα τι γίνεται;

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, σε δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν στην Καθημερινή, έχει επιβεβαιώσει πως ήδη 16 ασθενείς έχουν λάβει θεραπεία πλάσματος στην Ελλάδα, ενώ υπάρχει και μια σχετική πολυκεντρική μελέτη σε εξέλιξη. Τα αποτελέσματα κρίνονται ως ενθαρρυντικά, ενώ αντίστοιχες μελέτες γίνονται και στην Γαλλία, στην Κούβα, στην Ελβετία και στην Κίνα.

Άρα έχουμε ήδη το πρώτο εγκεκριμένο φάρμακο κόντρα στον ιό;

Ναι και όχι. Στην Αμερική ο Anthony Fauci ήταν ο πρώτος που διαφώνησε με τον FDA για την έγκριση του πλάσματος ως θεραπεία, επικαλούμενος έλλειψη ισχυρών στοιχείων για την αποτελεσματικότητα του. Αυτή τη στιγμή δεν έχει καταστεί σαφές το πόσο άμεση θα είναι η πρόσβαση ασθενών κορονοϊού σε θεραπείες πλάσματος και για πόσους ασθενείς επαρκούν τα υπάρχοντα αποθέματα. Παρ’ όλα αυτά, από τις αρχές Απριλίου είναι σε εξέλιξη στην Αμερική μια εκστρατεία ενθάρρυνσης και ενημέρωσης για τη δωρεά πλάσματος. Εικάζεται πως η έγκριση της θεραπείας από τον πρόεδρο Trump από εδώ και στο εξής θα επισπεύδει τις σχετικές διαδικασίες. Εντός των δικών μας συνόρων, ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει επιβεβαιώσει δημόσια πως τα μονοκλωνικά αντισώματα, ο ορός δηλαδή από τα άτομα που ξεπέρασαν τη νόσο, είναι η θεραπεία που παρουσιάζει τις πιο θετικές ενδείξεις μέχρι στιγμές, στην μάχη κόντρα στον κορονοϊό.

Θα υπάρχει εμβόλιο πριν από το Νοέμβριο;

O Donald Trump πιέζει με κάθε τρόπο ώστε να περάσει η έγκριση του εμβολίου της Οξφόρδης τον ερχόμενο μήνα. Σύμφωνα με τους Financial Times κάτι τέτοιο δεν είναι απίθανο να συμβεί, όμως ήδη υπάρχουν υψηλόβαθμα στελέχη του FDA που θεωρούν ‘έγκλημα’ την έγκριση εμβολίου χωρίς επαρκή στοιχεία και πιέζουν με παραιτήσεις αν προχωρήσει τόσο άμεσα η σχετική διαδικασία.