ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/ EUROKINISSI
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Ο Βόλος κολλημένος στη λάσπη. Ξανά.

Ούτε 20 μέρες απ’ όταν τελείωσε η κακοκαιρία Daniel και ενώ κάτοικοι και μαγαζάτορες μάζευαν ακόμη τις πληγές τους, ήρθε η επόμενη σφοδρή καταιγίδα και το κοντέρ γύρισε στο σημείο μηδέν: χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, χωρίς καμία βεβαιότητα.

«Τι να γίνει ρε παιδιά; Δεν υπάρχει κάτι να προβλέψεις, μην ακούω αηδίες, δε θέλω να αρχίσω να βρίζω». Σε ζωντανή σύνδεση σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ, ενώ από πίσω παίζουν πλάνα από τους δρόμους του Βόλου, που για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες έχει αλωθεί απ’ τις σφοδρές καταιγίδες και βρίσκεται πνιγμένος μέσα στις λάσπες, ο Αχιλλέας Μπέος προβαίνει σε μία ακόμη αψυχολόγητη επίθεση, από αυτές που τον χαρακτηρίζουν.

Από τη χροιά της φωνής του φαίνεται ότι βρίσκεται σε πανικό: όσο και αν προσπαθεί να αποδώσει την κατάσταση στην απίστευτη διπλή θεομηνία, οι ευθύνες και η οργή του κόσμου πέφτουν (και) επάνω του.

Με την έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε εχθές, από αργά το απόγευμα μέχρι το ξημέρωμα της επομένης, το κοντέρ γύρισε ξανά στο σημείο μηδέν. Το 80% της πόλης βρέθηκε κάτω από το νερό, οι χείμαρροι φούσκωσαν και έσπασαν τις προστατευτικές μπάρες, τα έκτακτα έργα που εκτελούνταν σε διάφορα σημεία από τα συνεργεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας καταστράφηκαν και μέσα σε λίγη ώρα περίπου 200.000 κόσμου βρέθηκαν χωρίς παροχή ρεύματος, εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους. Ακολούθως, χωρίς το ρεύμα έπαψαν να δουλεύουν οι έκτακτες γεωτρήσεις, οπότε σταμάτησε και η παροχή του νερού.

Πριν μερικές ημέρες, γράφαμε για το αληθινό μαρτύριο του νερού που εκτυλίσσεται στον Βόλο μετά την κακοκαιρία Daniel, παραθέτοντας εικόνες από το κυνήγι για τις τελευταίες εξάδες, τις καθημερινές ουρές μπροστά στο δημαρχείο για τις δωρεάν παραλαβές, για το άγχος και το αλαλούμ που συμβαίνει. Όλη αυτή η ιστορία αρχίζει τώρα από την αρχή.

«Ζούμε στον Βόλο και πεθαίνουμε κάθε μέρα», φώναζε οργισμένη κάτοικος σε βίντεο ζωντανής μετάδοσης χθες το βράδυ, με τα πόδια της βουτηγμένα μέσα στα ορμητικά νερά.

© Alexandros Alamaniotis / SOOC
© Alexandros Alamaniotis / SOOC

Το πρωί, η εικόνα ήταν ακόμη πιο σοκαριστική. Δεν είναι η πλημμύρα το πρόβλημα, αλλά η λάσπη και τα φερτά υλικά. Έχουν σπάσει γεφύρια και δρόμοι, με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί ξανά περιοχές στα προάστια του Βόλου, ενώ στο κέντρο τα μαγαζιά και οι ισόγειες κατοικίες πρέπει να συμβιβαστούν με το γεγονός ότι όσες επισκευές έκαναν τις περασμένες εβδομάδες, πρέπει να γίνουν από την αρχή.

Αυτή τη φορά, υπερχείλισε ο Άναυρος στο κέντρο του Βόλου και η μεγαλύτερη καταστροφή σημειώθηκε στην περιοχή Αγριά, με την εικόνα από τον διαλυμένο αγωγό που πετάχτηκε μέσα από την άσφαλτο να κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

© Βασίλης Οικονόμου / EUROKINISSI
© Βασίλης Οικονόμου / EUROKINISSI
© Alexandros Alamaniotis / SOOC

Για πόσο ακόμα;

Αυτή είναι η αγωνία των κατοίκων, βλέποντας ότι αδυνατεί ο κρατικός μηχανισμός να διαχειριστεί την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων, πριν την επόμενη σφοδρή καταιγίδα. Έχουμε φθινόπωρο. Με 20 λεπτά βροχόπτωσης, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι σε περιοχές όπως η Αγριά, το νερό ξεπέρασε το 1 μ. Και αν δεν είχε σταματήσει η βροχή τα ξημερώματα, θα μετρούσαμε μεγαλύτερες απώλειες και καταστροφές από τον Daniel, όπως τονίζουν. Γιατί πολύ απλά, αυτή τη στιγμή οι καταστροφές λειτουργούν συσσωρευτικά επάνω στο κορμί του Βόλου.

Το οποίο, με δύο λόγια, είναι σαν να βουλιάζει σε κινούμενη άμμο.

© Βασίλης Οικονόμου / EUROKINISSI
© Βασίλης Οικονόμου / EUROKINISSI
© Βασίλης Οικονόμου / EUROKINISSI
© Βασίλης Οικονόμου / EUROKINISSI
© Βασίλης Οικονόμου / EUROKINISSI