AP Photo/Susan Montoya Bryan
ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι 3 κρυφές πόλεις που δημιουργήθηκαν για την κατασκευή της ατομικής βόμβας

Στο πλαίσιο του άκρως απόρρητου Manhattan Project, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών κατασκεύασε ολόκληρες πόλεις.

Ήταν τέλη του 1942, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την είσοδο των ΗΠΑ στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν το Σώμα Μηχανικών του Στρατού των ΗΠΑ άρχισε να αποκτά αθόρυβα τεράστιες εκτάσεις γης σε απομακρυσμένες περιοχές τριών πολιτειών. Οι λιγοστοί κάτοικοι αυτών των περιοχών εκδιώχθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες και τα σπίτια τους κατεδαφίστηκαν.

Πολύ σύντομα, χιλιάδες νέοι εργάτες έφτασαν από παντού, καταλαμβάνοντας αρχικά σκηνές και άλλα πρόχειρα καταφύγια εντός των πρόσφατα καθορισμένων στρατιωτικών καταφυγίων. Θωρακισμένοι από τη δημόσια θέα με φυσικά εμπόδια και φράχτες ασφαλείας, οι εργάτες ανέγειραν γρήγορα εκατοντάδες κτίρια, από προκατασκευασμένα σπίτια μέχρι βιομηχανικές κατασκευές πρωτοφανούς κλίμακας.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δημιούργησε ολόκληρες πόλεις για να κατασκευάσει την ατομική βόμβα. Αυτό, βέβαια, το γνωρίζατε ήδη και αν για κάποιο λόγο σας είχε ξεφύγει, το εμπεδώσατε στο Oppenheimer του Christopher Nolan.

Στο πλαίσιο του άκρως απόρρητου Manhattan Project, του ερευνητικού προγράμματος υπό την ηγεσία των ΗΠΑ με στόχο την ανάπτυξη της ατομικής βόμβας, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών κατασκεύασε το 1942 μια ολόκληρη πόλη στο Τενεσί, γνωστή ως Oak Ridge.

Η περιοχή αυτή φιλοξενούσε πολλά εργοστάσια και άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις που παρήγαγαν τα υλικά που χρειάζονταν για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Οι εργασίες που γίνονταν στο Oak Ridge ήταν τόσο μυστικές που ούτε οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης δεν γνώριζαν πάνω σε τι ακριβώς εργάζονταν.

Με εξαίρεση μερικούς υψηλόβαθμους επιστήμονες, στους περισσότερους ανθρώπους που απασχολούνταν στις επιστημονικές και ενεργειακές εγκαταστάσεις της πόλης δίνονταν ένα σύνολο οδηγιών για το πώς να κάνουν τη δουλειά τους, χωρίς να γνωρίζουν τον σκοπό.

Η πόλη Oak Ridge, βέβαια, ήταν μία από τις τρεις μυστικές πόλεις του Manhattan Project, μαζί με το Los Alamos (η πιο γνωστή, λόγω της ταινίας) στο Νέο Μεξικό και το Hanford/Richland στην πολιτεία της Ουάσινγκτον. Περισσότεροι από 125.000 επιστήμονες, τεχνικοί και βοηθητικό προσωπικό βρέθηκαν στις τρεις πόλεις μέχρι το τέλος του πολέμου.

«Με την πρώτη ματιά φαίνονται σαν πολύ φυσιολογικές αμερικανικές κοινότητες», λέει ο Martin Moeller, ανώτερος επιμελητής της έκθεσης Secret Cities: The Architecture and Planning of the Manhattan Project. Φυσικά, δεν ήταν απλές πόλεις.