© AP / Ebrahim Noroozi
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Αφγανές αθλούνται υπό τον φόβο των Ταλιμπάν

Με την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία το 2021 στο Αφγανιστάν, επανήλθαν οι δρακόντειοι νόμοι. Μεταξύ άλλων, οι γυναίκες απαγορεύεται να αθλούνται και έτσι πολλές είδαν τα όνειρά τους να ματαιώνονται.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: © AP / EBRAHIM NOROOZI

Κανονικά, όταν σε ηλικία 13 χρονών βγαίνει το πρόσωπό σου στην τηλεόραση και τα διεθνή Μέσα ως ένα κορίτσι-θαύμα που ξεχωρίζει για το ταλέντο του στο ποδόσφαιρο, το λογικό είναι να χαίρεσαι, να συγκινείσαι. Αλλά τα δάκρυα της Noura που μεγάλωσε σε μια περιοχή της Καμπούλ δεν ήταν από χαρά.

«Για μένα, εκείνη η μέρα ήταν το πικρό ξεκίνημα για τη χειρότερη περίοδο της ζωής μου», όπως μετέφερε στο γαλλικό πρακτορείο Associated Press. «Εγώ μόνο γνώριζα ότι έκλαιγα από τη μοναξιά και τη σκληρότητα της ζωής».

Επιστρέφοντας σπίτι, βρήκε τη μητέρα της να καίει την αθλητική της εμφάνιση και τα ποδοσφαιρικά της παπούτσια. Από τότε, έχει δεχθεί απειλές, το ίδιο και η οικογένειά της, έχουν προσπαθήσει να τη φυγαδεύσουν εκτός χώρας –για το δική της ασφάλεια–, αλλά παραμένει στην πόλη που μεγάλωσε, έχοντας περάσει πολύ φόβο, πολλά τραύματα, πολλή καταπίεση, όπως και μια απόπειρα αυτοκτονίας, σε ηλικία 20 μόλις ετών. Πλέον, από εκεί που πίστευε ότι με κόπο όλα μπορείς να τα πετύχεις, παραδέχεται πως δεν της έχει μείνει τίποτα να ελπίζει.

Πρόκειται για ένα από τα εκατομμύρια θύματα καταπίεσης που είδαν τη ζωή τους να απενεργοποιείται μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, το καλοκαίρι του 2021.

Τα αμερικάνικα στρατεύματα αποχώρησαν και με την επιστροφή του καθεστώτος στον φονταμενταλιστικό ισλαμισμό (οι Ταλιμπαν είχαν ανατρέψει την κυβέρνηση της Καμπούλ και το ’96, με συνέπεια να ακολουθήσει μια πενταετία απαγορεύσεων ειδικά για τις γυναίκες), επανήλθαν και οι δρακόντειοι νόμοι που ίσχυαν τότε, βάσει του τζιχάντ.

Ένα κορίτσι από το Αφγανιστάν ποζάρει με το skateboard της στην Καμπούλ. © AP / Ebrahim Noroozi
Μαζί με τη ματαίωση του δικαιώματος στην άθληση, έσβησαν τα όνειρα πολλών γυναικών. Τώρα αντιμετωπίζουν χλευασμό και απειλές. © AP / Ebrahim Noroozi

Τον τελευταίο χρόνο στο Αφγανιστάν, οι γυναίκες απαγορεύεται να ταξιδέψουν χωρίς αντρική συνοδεία εκτός πόλης, υποχρεούνται να φορούν «ευπρεπή ενδυμασία» στον δημόσιο χώρο (αλλιώς αναλαμβάνει η αστυνομία ηθικής, όπως στο Ιράν), δεν επιτρέπεται να οδηγούν, είναι επίσης αποκλεισμένες από τη μέση και την ανώτερη εκπαίδευση και –για κάποιο λόγο– απαγορεύεται να αθλούνται. Ακόμη και για επίσκεψη σε γιατρό, απαιτείται παρουσία άρρενος.

Ακριβώς πριν την ανάληψη του καθεστώτος από τους Ταλιμπάν το 2021, πάνω από 82.000 άτομα απέδρασαν αεροπορικώς. Όσοι έμειναν πίσω στη χώρα γνώριζαν τη μετέπειτα τροπή των πραγμάτων: θα άλλαζε η ζωή τους, είτε το ήθελαν είτε όχι. Για όποιον παραστρατεί απ’ το κοπάδι, επέρχονται απειλές και τηλεφωνήματα, παρενόχληση κοκ, ενώ το σενάριο μιας απρόοπτης δολοφονίας δεν είναι απίθανο (όλοι θυμούνται την ακτιβίστρια Malala Yousafzai, που πυροβολήθηκε στο κεφάλι το 2012).

Έτσι, όσες γυναίκες εξασκούσαν κάποιο άθλημα, κλήθηκαν μετά το καλοκαίρι του ’21 να το σταματήσουν με συνοπτικές διαδικασίες.

Μια Αφγανή ποζάρει για μια φωτογραφία με το ποδήλατό της στην Καμπούλ. Πλέον, δεν έχει δικαίωμα καν να ταξιδέψει χωρίς αντρική συνοδεία. © AP / Ebrahim Noroozi
Αθλήτρια του MMA ποζάρει με τα μετάλλια και τις ζώνες που έχει κερδίσει. Παρά το ταλέντο της, παραμένει δακτυλοδεικτούμενη στην Καμπούλ. © AP / Ebrahim Noroozi

Παρά τις υποσχέσεις του αρμόδιου για τις αθλητικές διοργανώσεις από το καθεστώς Ταλιμπάν για επανέναρξη των σπορ για τις γυναίκες (σε ξεχωριστά αθλητικά κέντρα), τίποτα δεν έχει πραγματοποιηθεί. Περιορισμένες σε κάθε μήκος και πλάτος της δημόσιας ζωής, οι πρώην αθλήτριες στο Αφγανιστάν παραμένουν να φορούν κάτω από την μπούργκα την αθλητική τους εμφάνιση.

Για τον φακό του Associated Press, συμφώνησαν να φωτογραφηθούν με τον εξοπλισμό του αθλήματος που κάποτε εξασκούσαν και αγαπούν, διατηρώντας φυσικά την ανωνυμία τους για λόγους ασφαλείας.

Κορίτσια από το Αφγανιστάν που εξασκούνται στο wushu, μια κινεζική πολεμική τέχνη με κοντάρια. © AP / Ebrahim Noroozi
Το κρίκετ αποτελεί το πιο δημοφιλές άθλημα στο Αφγανιστάν, αλλά ποτέ δεν επιτεύχθηκε να συσταθεί εθνική ομάδα γυναικών. © AP / Ebrahim Noroozi
«Η ζωή έχει δυσκολέψει για μένα, αλλά είμαι μαχήτρια και θα συνεχίσω να ζω και να πολεμώ», δηλώνει μια αθλήτρια του MMA στην Καμπούλ. © AP / Ebrahim Noroozi